Casiopeea:
Orbita condamnată
Amintirea
Bunica, tin minte, făcea farmece cu stele căzătoare. Găsea ferestrele cerului deschise după mersul Lunii în picăturile de rouă.
Le prelungea apoi arderea cu apă de trandafiri si sâmburi de măr, iar când erau gata să aprindă grădina, bunica le tăia cozile sălbatic împletite: lumina de o parte, praful de cealaltă…
Tin minte, duceam în palme praf viu de stele. În golul pasilor mei lumina mă urma supusă.
„Tu esti fiul cerului”, îmi spunea ea si simteam prin sânge adierea vântului din alte lumi, ce mă urmărea în somn, în joc…miere, fiere.
Fulgere de vis
Am crescut apoi, întrebam de mama, îi presimteam adesea mângâierea ei de tânără cometă.
Seara, când presăram peste asfintit boabe Lebedei astrale, bunica mă îmbărbăta: „Va veni, fătul meu, într-o zi si vei cere pentru ea vremelnicia!”.
Eu nu întelegeam iar ea lăcrima pe ascuns, sorbind din ochi mei genunea inocentei.
Întâlnirea
Si-au înviat zorile, ca o floare de-o zi, pe obraji îmi izvorâseră râuri calde.
Mama răsărea, undeva în Casiopeea. Tâmplele îmi erau munti selenari, iar palmele roci martiene.
Am chemat-o pe nume. Una dintre cozi, s-a arcuit tandru spre mine, inundându-mi fiinta.
Înteleg, abia acum înteleg, eu nu eram pământeanul comun. Împrumutasem forma din penitentă.
Ne despărtea vadul fără luntras al Apei Sâmbetei, pe care ea nu îl putea trece, spre viată sau moarte.
Cerul închis
Nu am aflat nici azi de ce a plecat. Inima mi-a rămas găurită de pete solare.
Bunica se temea să n-o scot dintre coaste, s-o arunc disperat spre înalt, mană orfanilor galaxiei.
Acum port înăuntru un altfel de gol. Stiu. Eu nu mai sunt. Plutesc îmbătat de morfina neputintei.
(Sunt timpuri banale, am amortit butonând. Mâine mă va concedia un patron putred de sine. Cel mic îmi întinde o carte despre Cosmos. Degetul fraged, ca un semn de întrebare, se opreste la o cometă frumos desenată. Dar nu mai stiu să-i spun, durerea si vraja nu vor mai sta împreună niciodată).
Călătoresc fără tintă, pândind lumina ce m-a zămislit în părăsire.
Dumnezeu este iubire!