Copil nascut in strainatate
Va rog daca poate cineva sa ma lamureasca... in cazul in care nasc in strainatate cum trebuie sa procedez pentru a obtine drepturile banesti pt concediul de maternitate si CIC? banuiesc ca nu sunt prima in situatia asta, dar medicul de familie mi-a spus ca el nu are ce face cu fisa de externare dintr-un spital din strainatate. si inca ceva, pt obtinerea certificatului de nastere din Romania cum se procedeaza?
Multe multumiri,
Corina
Raspunsuri
liviu`s spune:
Sfatul meu este sa-ti schimbi medicul de familie. Apoi vei obtine certificatul medical pt concediu de lauzie, vei avea nevoie de un minim de 42 de zile de concediul postnatal pt a beneficia de CIC.
Pentru a obtine certificatul de nastere al copilului, te duci la primaria de care apartii, la serviciul de stare civila, la inregistrare nasteri. Vei avea nevoie de certificatul, atestatul (sau cum se numeste actul prin care ai fost externata din spitalul in care ai nascut in strainatate, din care sa rezulte ca ai nascut), certificatul de casatorie, buletinul de identitate al tau si al sotului (de pe toate aceste acte, trebuie sa ai si copii) precum si o cerere scrisa.
liviu`s spune:
Iti redau dispozitiile legale (METODOLOGIA nr.1 din 1997
pentru aplicarea unitara a dispozitiilor Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila) care se aplica pt inregistrarea nasterii:
Art. 28. - (1) Înregistrarea nașterii se face la primăria municipiului, sectorului din municipiul București, orașului sau comunei în care s-a produs.
(2) În registrul de nașteri se înregistrează copilul născut viu și copilul născut mort.
(3) Înregistrarea gemenilor se face prin întocmirea actului de naștere, separat, pentru fiecare copil. În același mod se procedează și în cazul gemenilor siamezi.
Art. 29. - Termenul pentru declararea și înregistrarea nașterii copilului este de:
a) 15 zile de la data nașterii, pentru copilul născut viu și aflat în viață;
b) 3 zile de la data nașterii, pentru copilul născut mort;
c) 24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu care a decedat înăuntrul termenului de 15 zile.
Art. 30. - (1) Înregistrarea nașterii copilului se face pe baza declarației verbale, prezentându-se următoarele documente:
- certificatul medical constatator al nașterii, întocmit pe formular-tip, care va trebui să poarte număr de înregistrare, dată certă, sigiliul unității sanitare, semnătura și parafa medicului;
- certificatul de naștere și actul de identitate al mamei și al declarantului, dacă nașterea nu este declarată de mamă;
- certificatul de căsătorie al părinților copilului, dacă sunt căsătoriți.
(2) Actele de identitate ale părinților și al declarantului, după caz, precum și certificatele de stare civilă se restituie imediat după confruntarea datelor.
(3) În cazul în care părinții au nume de familie diferit sau există neconcordanță între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al nașterii și declarația verbală a declarantului, înregistrarea nașterii se face pe baza declarației scrise, semnată de ambii părinți, din care să rezulte numele de familie și prenumele copilului.
(4) Dacă părinții nu se înțeleg cu privire la numele de familie și prenumele copilului, va decide primarul localității unde se înregistrează nașterea, prin dispoziție. La fel se procedează și în cazul în care ofițerul de stare civilă a refuzat înscrierea prenumelui, în baza art. 18 alin. (2) din Legea nr. 119/1996, iar părinții nu vor să opteze pentru un alt prenume.
Art. 31. - (1) Când declarația a fost făcută după expirarea termenelor prevăzute de lege, dar înăuntrul unui an de la data nașterii, înregistrarea nașterii se face cu aprobarea primarului, respectiv a șefului misiunii diplomatice sau oficiului consular de carieră al României, dată pe declarația scrisă. În cuprinsul declarației se va menționa motivul întârzierii.
(2) Dacă declarația a fost făcută după trecerea unui an de la data nașterii, actul de naștere se întocmește în baza hotărârii judecătorești, definitive și irevocabile, privind încuviințarea înregistrării tardive, care trebuie să conțină toate datele necesare înregistrării.
Art. 32. - (1) Dispozițiile art. 29-31 sunt aplicabile în mod corespunzător și în cazul în care nașterea unui cetățean român s-a produs în străinătate, dar nu a fost înregistrată ori a fost înregistrată cu date nereale, iar declarația de naștere se face în țară.
(2) Întocmirea actului de naștere urmează a fi făcută la primăria în raza căreia au domiciliul părinții, pe baza documentelor depuse și a declarațiilor, după ce Direcția de evidență a populației din Ministerul de Interne verifică, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, dacă nașterea nu a fost înregistrată în străinătate.
(3) Dacă se stabilește că nașterea a fost înregistrată corect în străinătate, se va urma procedura prevăzută pentru transcrierea certificatelor procurate din străinătate.
(4) Hotărârea judecătorească prin care s-a încuviințat înregistrarea tardivă a nașterii produse în străinătate, rămasă definitivă și irevocabilă înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 119/1996, se înregistrează la primăria locului de domiciliu al părinților copilului.
corianai spune:
Multumesc Liviu! si totusi as mai avea nevoie de niste precizari. nasc in strainatate, primesc de acolo bilet de externare si un soi de certificat de nastere pt copil. dar eu nu pot sa vin a doua zi cu ele in Romania. asadar sa zicem ca vin dupa 5-6 saptamani cand suntem pregatiti de drum. ce trebuie sa fac? medicul de familie mai imi acorda de la acea data cele 42 de zile de concediu postnatal? sau intru direct in CIC? si cum se procedeaza pt asta, aduc la serviciul personal de la firma biletul de externare si solicit CIC sau tb sa trec pe la medicul de familie? exista reglementari pt acordarea concediului de maternitate si CIC in aceasta situatie sau tb sa ma bazez pe buna intentie a medicului si a celor de la firma?
Multumiri,
Corina
Lumy spune:
Cautam altceva si-am dat peste mesajul tau... Eu am fost EXACT in situatia ta: am nascut in strainatate (Montreal), m-am intors in Romania cind Francesca avea 6 saptamini, am mers la medicul de familie care mi-a dat o adeverinta pt concediu prenatal si post natal. Si nu au fost nici un fel de probleme... Am primit si continui sa primesc indemnizatia pt copil, inclusiv cele 2 luni inainte de a se naste copilul... asa cum s-a discutat foarte pe larg pe aici...
Daca nu ti-ai luat certificatul de nasterept copil din tara in care-ai nascut (de la Ambasada sau Consulatul Romaniei), il poti scoate din Romania, fara probleme. Te duc la Starea Civila in localitatea de domiciliu, cu buletinul tau si-al sotului si-o declari pe micuta. Ti se va elibera un certificat de nastere romanesc...
Si... schimba-ti medicul de familie !!!
http://community.webshots.com/user/luminitafeodorov
Lumy