CIC ptr. asociat firma

CIC ptr. asociat firma | Autor: mcm

Link direct la acest mesaj

In cazul in care sunt asociata la o firma particulara si salariul asigurat (ptr asociati) este stabilit la 1.900.000 lei/luna (mentionez ca platesc toate asigurarile sociale) de unde si cum voi primi banii ptr. concediul postnatal?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

De la firma prin decontarea CAS-ului cu Casa de Asigurari.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcm spune:

Nu prea am inteles... Suntem 2 asociati - eu si sotul. Salariile le-am fixat la minim (1,9 mil.) ptr. a plati taxe cat mai mici. M-ar interesa daca sunt indreptatita sa primesc ajutorul acela ptr. concediul postnatal (de 6 mil./luna timp de 2 ani), si daca da care este procedura. Cum adica sa decontez CAS-ul cu Casa de Asigurari?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Valoarea de care spui tu 1.9 milioane lei...din cate stiu eu nu poate sa fie reala, minimul fiind de 2.5 milioane lei pana la data de 31.12.2003 respectiv 2.8 milioane lei incepand cu acest an.
cat despre cei 6.5 milioane lei lunar cat ar fi pt CIC aferenti tie situatia sta cam in felul urmator.
In fiecare luna voi ati intocmit un stat de plata presupun pt acele venituri minime de care amintesti. Pe acel stat de plata printre alte obligatii pe care le aveati de platit catre stat apare si CAS(contributii privind asigurarea sociala) precum si contributii privind pensia suplimentara. Aceste sume determinate fiind obligatii trebuiesc platite lunar pana cel tarziu in 20 ale lunii pentru luna precedenta la acre se refera.
In cazul in care p baza documentelor legale prevazute de lege un asigurat sau mai multi se afla in situiatia dea fi despagubiti pt incapacitate temporara de munca conform prevderilor legii pt aceste situatii, suportatorul acestor despagubiri fiind statul roman, acesta (statul roman) are obligatia de a plati asiguratului(-ei) suma ce se constituie venit din asigurare(in speta indemnizatia pt cazul nostru). Cum in general platitorul acestora este firma angajatoare, aceasta (firma) are obligatia sa determine cuantumul asigurarii si sa o scada din total obligatii pe care le are de plata catre stat, platind astfel doar diferenta dintre obligatia de plata si drepturile de incasat in numele asiguratei aflata in incapacitate temporara de munca si cu drept de despagubire. Daca obligatia de plata catre stat este mai mica decat suma de incasat firma nu numai ca nu va mai avea de platit ci chiar va emite un ordin de incasarein loc de plata catre Casa de asigurari, incasand astfel diferenta ce depaseste suma de incasat si cea de platit. Operatiile de acest gen se numesc generic decontari de obligatii intre terti. Sucit nu? Pe de lata parte insa iti recomand sa iei legatura cu contabilul(-la) firmei care trebuie sa stie de toate acestea prin munca ei.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput