Precizari de ultima ora privind acordarea CIC ????
Intrebare:
Mama e in CIC din august 2003 ;i in 20 ianuarie 2004 renunta. Din 1 februarie 2004 tata face cerere pentru acordare CIC. Ce indemnizatie va primi tata pentru CIC???
dana
marius
Moderator
Romania
1726 Mesaje
Trimise - 29/01/2004 : 00:08:05
--------------------------------------------------------------------------------
Data incasarii indemnizatiei este maxim 20 ale lunii pentru luna precedenta deci in cazul expus 20 februarie pt luna ianuarie.
Despre modelul cu mama renunta si tata intra in CIC fiind persoane distincte tata va incasa suma de 6.5 mil lei/luna. Bun exemplu care da de gandit...inventiv sunteti. Acesta ar fi raspunsul meu.
Marius (www.desprecopii.com)
Draga Marius,
Fiind si eu in situatia descrisa mai sus, am inceput demersurile pentru ca sotul meu sa intre in CIC. Pentru mai multa siguranta am intrebat si o cunostinta care lucreaza la Casa de Pensii Botosani si care mi-a confirmat faptul ca sotul meu ar beneficia de indemnizatia de 6.5 mil. Asta s-a intamplat joi, 29 ianuarie. Vineri, sotul meu a anuntat la servici hotararea lui de a intra in concediu. Doamnele de la Personal l-au sfatuit sa se intereseze mai bine, pentru ca ele nu cred ca ar beneficia de cele 6.5 mil. pentru ca eu beneficiasem deja in anul 2003 de CIC.
Am sunat-o din nou pe doamna de la Casa de Pensii si am rugat-o sa se intereseze la cineva "mai in masura" si sa-mi dea un raspuns. Si, surpriza, raspunsul a fost ca sotul meu NU BENEFICIAZA DE 6.5 MIL.
Conform spuselor doamnei, care s-a interesat la directorul economic al institutiei, au venit precizari de ultima ora de la Bucuresti care reglementeaza situatiile de acest gen.
Ce spuneti de asta????
Ai vreo idee despre ce precizari este vorba.
Cu multumiri
Voichita
Raspunsuri
marius spune:
Da cred ca stiu la ce se refera....ma asteptam sa apara aceste precizari interne stiam de ele de ceva timp...am si scris despre aceastea , nu stiam exact cum se va afce sau cum vor fi redactate...nici acum nu stiu cu exactitate dar... tot ca si noutate ca sa spun asa este "legarea" indemnizatiei ca si notiune de persoana care ar determina aparitia ei in speta de copil ca si subiect de drept si nu de persoana care il are in ingrijire. De aici si cuantmul fix indiferent de veniturile realizate... cam sucita treaba... si discutabila. Cert este insa faptul ca se pare ca stabilirea cuantumului indemnizatiei se face odata prima data si se aplica uniform identic pana la finalizare ori de cate ori apare. Intrucat nu este insa o chestiune normata cu exactitate....vor fi din nou valuri. Personal eu in locul tatalui as solicita indemnizatia asa cum este ea reglementata de lege in forma actuala tatal fiind subiectul de drept al stabilirii atat al dreptului cat si al determinarii cuantumului acestei indemnizatii. Consulta un jurist si mai ales luati-l cu voi atunci cand solicitati toate acestea pt ca aveti sanse reale de a vi se acorda 6.5 mil. lei.
dragos1967 spune:
Parerea mea e ca , in aceasta propozitie, putem considera ca subiectul e indemnizatia. Un argument ar fi ca , in cazul intreruperii ei, la reluare, se pastreaza cuantumul aflat in plata la intrerupere, indiferent de timpul scurs intre aceste doua momente. Mi s-ar parea logic ca, daca celalalt vrea sa intre in cic, va lua INDEMNIZATIA , asa cum a fost individualizata, si stbilita.Aceasta cu atat mai mult cu cat, dreptul a fost deschis de primul sot, acum intamplandu-se doar ca celalalt sa doreasca acest drept, constituit deja.
E necesara o interpretare a forului competent, prin normele interne.
danacaltan spune:
STIMATI OAMENI DIN FORUM CARE INTELEGETI MAI BINE DECIT MINE ELUCUBRATIILE MAI MARILOR NOSTRII LEGIUITORI!!!
Am intrat in CIC cu data de 01.10.2003.Daca in 2004 inrerup CIC si lucrez 6 sau 10 luni,ulterior pot solicita CIC beneficiind de prevederile de la 01.01.2004?????????????
danny
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by danacaltan
STIMATI OAMENI DIN FORUM CARE INTELEGETI MAI BINE DECIT MINE ELUCUBRATIILE MAI MARILOR NOSTRII LEGIUITORI!!!
Am intrat in CIC cu data de 01.10.2003.Daca in 2004 inrerup CIC si lucrez 6 sau 10 luni,ulterior pot solicita CIC beneficiind de prevederile de la 01.01.2004?????????????
danny
Ti s-a raspuns la http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=20079&whichpage=3
dandana spune:
exista o cale de a contesta aceste "precizari de ultima ora"?
din ce in ce mai mult contractul de asigurare (chiar si angajatii care nu au propriuzis un contract) incepe sa semene cu ceva pe care o parte il interpreteaza cum doreste functie de interesele sale si da norme, prevederi etc!
cand parintii platesc cas se numeste ca sunt asigurati! ei, nu copii lor ca de aia nu conteaza daca ai gemeni!
dreptul de a intra in cic e al asiguratului nu al copilului, deci daca mama renunta la cic tatal intra in cic, e dreptul lui, nu se transfera dreptul mamei! ca nici daca mama renunta desi are dreptul si tatal nu are stagiul necesar nu i se transfera dreptul de la mama!
cum vor intoarce din condei chestia asta? stiu ca sunt in stare dar nu pot fi atacati cumva?
de fapt, cred ca se bazeaza pe faptul ca parintii nu au resurse, nervi si bani, pt asta!
imi cer scuze celor care nu inteleg nimic dar am o furie....
intrebarea era pt cei care au experienta juridica: pot fi atacati? casa de asigurari, legiuitorii, uf!
marius spune:
Deocamdata azi...se aplica legile asa cum sunt ele in vigoare...6 luni pt maternitate, 10 luni pt CIC minim asigurate, anterior datei solicitarii pt maternitate, anterior datei nasteriin copilului pt CIC si asa mai departe. Dreptul la indemnizatie este acordat si stabilit in functie de solicitant in mod particular, nu este transmisibil. Mama este o persoana, tata alta, tutorele altul si nu au nimic comun unii cu altii din punct devedere legal. Azi este asa.
Voichita spune:
La sfatul lui Marius, m-am adresat unui jurist, care, la randul lui s-a interesat la Directia Muncii Botosani. Raspuns juristului a fost ca, intr-adevar, deocamdata, nu exista temei legal pentru neacordarea indemnizatiei de 6.5 mil. sotului meu. Spun deocamdata pentru ca se asteapta aparitia unor Norme metodologice care sa aduca completari si ca pe saptamana viitoare probabil vor aparea in Monitorul Oficial. Deci vor avea grija "responsabilii" sa repare aceasta "scapare". Deocamdata suntem in stend-by, dar suntem aproape siguri ca dupa aparitia acestor Norme, raspunsul va fi negativ, si acoperit din punct de vedere legislativ. Asta-i Romania!
Voichita