somaj 1% pentru crestere copil

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irinad spune:

Am inteles ca nu se opresc cei 1 % somaj din CIC (si concediul de maternitate?) si ca o consecinta fireasca, femeile care ies din CIC nu au dreptul la somaj...

Mirunaa, as vrea sa te intreb, daca stii, (sau poate stie altcineva)daca cei 6,5 % pt sanatate se opresc din cele doua indemnizatii, si daca nu, facand paralela cu fraza de mai sus, rezulta ca in cei 2 ani de CIC nu vom beneficia de asigurare medicala?? (adica consultatii, medicamente, internari gratuite/compensate etc). Sau mamele care se gasesc in CIC se vor incadra intr-o categorie speciala (cum sunt studentii, care nu cotizeaza dar au drepturile unui asigurat). Stiu ca s-a mai postat aceasta intrebare, dar au fost atatea opinii incat eu n-am putut trage nici o concluzie (iar eu una prefer asigurarea...)

Multumesc, Irina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mirunaa spune:

Irina, se opresc cei 6,5%, astfel ca femeile aflate in aceasta situatie beneficiaza de asigurare medicala, de asa-zisele gratuitati.
Am spus asa-zisele gratuitati, ca stiti si voi ca iti platesti analize,consultatii...

Toate cele bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dandana spune:

nu mai speram sa primesc atatea raspunsuri!

pt cei care au crezut ca persoanele intoarse din CIC nu beneficiaza de somaj, le amintesc ce am spus acum cateva zile. in acest caz stagiul nu se mai calculeaza cu 12 luni in ultimele 24 ci
legea 76/2002
Art. 35. - Pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. g)-j) stagiul de cotizare de minimum 12 luni este realizat, după caz, astfel:
b) prin cumularea perioadei de asigurare premergătoare datei acordării concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, cu perioada de asigurare realizată după reluarea activității, dacă s-au încadrat în muncă sau au încheiat contract de asigurare pentru șomaj în termen de 60 de zile de la data încetării concediului;
deci nu este o problema

in ceea ce priveste 6,5% pentru maternitate e clar, sursa este in alta parte (CAS) nu de la asigurat deci nu se opreste, pentru CIC, eu personal cred ca nu mai exista obligativitatea dar e mai bine sa se retina

liviu, nu cred ca cei de la casa de pensii au legatura cu somajul!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Dandana, intrebarea ta a fost:
"asa cum am mai spus, si nu m-a bagat nimeni in seama, pt salarii mari, aceste sume sunt evident mari si se scad din ceea ce stim cu totii. asa ca, sa nu o mai lungesc, in acest moment, am doua colege, cu salarii substantial diferite, care vor lua din aprilie indemnizatii "pe dos" iar cea cu salariu mare, aproape a lesinat cand a auzit.
contabila spune ca asta e legea si nu pot sa dau nici-un argument valabil in fata ei. mai aduce in discutie si tampenii de genul "trebuia sa se gandeasca inainte sa-l faca!" asa ca nu prea se poate discuta logic.
daca persoana intreaba direct, in scris, credeti ca va primi raspuns? ceva timp ar mai fi ca abia a nascut. si pe cine sa intrebe, ca asta e chiar mai important?"

Precizez ca raspunsurile oficiale referitoare la taxele si impozitele care se retin in perioadele in care o persoana beneficiaza de prestatii de asigurari sociale sunt tocmai aceste Case de pensii teritoriale

Mergi la inceput