somaj 1% pentru crestere copil
Pot sa intreb si eu cum procedati pentru ca parerile sunt impartite:
se retine 1% din salariu de baza in cazul in care o persoana este toata luna in maternitate sau CIC?
Chiar fiecare interpreteaza cum vrea neexistand o logica?
Astept si alte pareri si lamuriri
Va multumesc
Raspunsuri
olimat spune:
Liviu imi pare rau ca te contrazic dar 1% somaj nu este platit de catre cei ce intra in CIC.
liviu`s spune:
Hotărârea nr. 174 din 20 februarie 2002
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă
Publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 181 din 18 martie 2002:
Art. 13. - Fondul total de salarii brute lunare prevăzut la art. 26 alin. (1) din lege, realizate de asigurații menționați la art. 19 din lege, include:
a) salariile de bază;
b) indemnizațiile, ca unică formă de remunerare a activității;
c) salariile de bază aferente personalului român trimis în misiune permanentă în străinătate, corespunzătoare funcțiilor în care persoanele respective sunt încadrate în țară;
d) sporurile, adaosurile și indemnizațiile;
e) salariile de merit;
f) sumele realizate prin plata cu ora, gărzile, indemnizațiile clinice;
g) stimulentele și premiile de orice fel care se plătesc din fondul de salarii;
h) indemnizațiile pentru concediul de odihnă;
i) indemnizațiile pentru perioadele de incapacitate temporară de muncă, suportate de unități, conform legii, din fondul de salarii;
j) drepturile bănești plătite din fondul de salarii angajaților cu convenție civilă de prestări de servicii, cu excepția cazului în care aceștia au încheiat și un contract individual de muncă;
k) alte sume plătite din fondul de salarii.
Art. 14. - (1) Dovada încadrării în prevederile art. 13 lit. i) se face pe baza unei declarații pe propria răspundere date angajatorului de către persoana în cauză, conform modelului prezentat în anexa nr. 4, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme sau, după caz, o dată cu încheierea convenției civile pentru persoanele care, după data intrării în vigoare a prezentelor norme, desfășoară activități pe bază de convenții civile de prestări de servicii.
(2) Obligația prevăzută la alin. (1) revine, în mod corespunzător, și persoanelor care desfășoară activități exclusiv pe bază de convenție civilă de prestări de servicii și care realizează un venit brut pe an calendaristic echivalent cu 9 salarii de bază minime brute pe țară.
(3) Contribuția individuală la bugetul asigurărilor pentru șomaj, prevăzută la art. 27 din lege, se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra:
a) salariului de bază brut lunar, corespunzător funcției îndeplinite, la care se adaugă, după caz, indemnizația de conducere, salariul de merit și alte drepturi salariale care, potrivit actelor normative, fac parte din salariul de bază, pentru persoanele prevăzute la art. 19 lit. a) și b) din lege;
b) indemnizațiilor brute lunare ca unică formă de remunerare, în cazul magistraților și al altor categorii de personal pentru care indemnizația lunară este unica formă de remunerare, precum și pentru persoanele care ocupă funcții de natura celor prevăzute la art. 19 lit. c) din lege;
c) soldei brute lunare pentru militarii angajați pe bază de contract, prevăzuți la art. 19 lit. d) din lege.
cosmin1 spune:
Acest paragraf:
b) indemnizațiilor brute lunare ca unică formă de remunerare, în cazul magistraților .....
nu se refera la indemnizatille de boala ci la modul prin care pot fi remunerati o categorie mai aparte cum ar fi magistratii.
marius spune:
quote:
Initial creeata de cosmin1
Pot sa intreb si eu cum procedati pentru ca parerile sunt impartite:
se retine 1% din salariu de baza in cazul in care o persoana este toata luna in maternitate sau CIC?
Chiar fiecare interpreteaza cum vrea neexistand o logica?
Astept si alte pareri si lamuriri
Va multumesc
Intrebarea este gresita insa cred ca am inteles ideea. Nu discutam de salariu de nici o natura ci de indemnizatia pt incapacitate temporara de munca in speta indemnizatia pt maternitate sau dupa caz pt ingrijirea copilului. Nu e nici o problema daca nu stapanesti notiunile chiar atat de bine de aceea suntem aici ca sa gasim raspunsuri cat mai bune la intrebarile puse. Si ca sa revin la intrebarea pusa tin sa precizez ca pe aici nu se priocedeaza nicicum fiind un site informational si nu de procedura dar in speranta ca sunt persoane cu practica financiar-contabila pe acest site daca vei citi cu mai multa atentie raspunsul lui Liviu vei observa cu siguranta ca indemnizatiile chiar daca sunt de mai multe tipuri sunt cuprinse in art din legea de mai sus ca si sume asimilate fondului de salarii asupra carora se aplica prin dispozitia legii retinere la sursa privind fondul somaj.
Sper ca asteptarile tale sa fie satisfacute chiar daca nu ai expus propriu zis nici o parere ci doar asteptari. E bine si asa daca nu ai nici o parere.
Marius (www.desprecopii.com)
cosmin1 spune:
Daca tot ai continuat discutia pot sa i-ti spun ca AJOFM considera ca nu se retine somaj in cazul cresterii copil pana la 2 ani. In plus bolile suportate din CAS (te poti uita pe anexa a12 pentru Casa de Pensii se retin din CAS ANGAJATOR) nu sunt incluse in Fondul de salarii(unde intra eventual doar bolile suportate de SC )iar Fondul de salarii nu are nimic cu 1% care se calculeaza la salariul de baza brut.
Indemnizatiile sunt intradevar de mai multe feluri(de conducere,fixe etc)dar pentru boli se utilizeaza in general termenul de prestatii de asigurari sociale...
Nu pot insa sa nu observ ca sunt anumite interpretari si la AJOFM de exemplu de ce pentru crestere copil pana la 2 ani nu se retine somaj dar pentru o persoana care este in boala toata luna suportata din CAS se datoreaza la salariul de baza.
Multumesc pentru pareri
dandana spune:
nu se putea sa nu raspund si eu :-)
va reamintesc ca pentru somaj nu se considera stagiu perioada din CIC
legea 76/2002
Art. 35. - Pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. g)-j) stagiul de cotizare de minimum 12 luni este realizat, după caz, astfel:
b) prin cumularea perioadei de asigurare premergătoare datei acordării concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, cu perioada de asigurare realizată după reluarea activității, dacă s-au încadrat în muncă sau au încheiat contract de asigurare pentru șomaj în termen de 60 de zile de la data încetării concediului;
asa ca, liviu si marius, ramane intrebarea, de ce sa cotizez daca nu sunt asigurat ca firma oricum nu cotizeaza?
pt cosmin: ai un raspuns oficial de la AJOFM? eu am auzit doar de raspunsuri NEOFICIALE si unul singur in scris de la nou nascuta agentie sau ce o fi, aia de la finante, care se va ocupa de toate contributiile de la 01.01.04, dar era pt un prieten, al agentiei!
marius spune:
Ok...nu ajungem nicaieri. Va rog sa va expuneti opiniile, sa dati solutiile care le considerati cele mai potrivite. E nevoie de asa ceva in fond, nu? Si nu in ultimul rand multumiri.
Pt dandana...multumim pt informatia privitor la ce se considera si ce nu se considera stagiu de cotizare privind stabilirea dreptului si cuantumului privind ajutorul de somaj. Ca si simpla observatie e normal sa fie asa pentru ca in CIC sau maternitate s-ar face deconturi bugetare interne ceea ce se incearca sa se evite pe viitor. Asta ar fi explicatia. Nu se va putea in totalitate pentru ca la proiectarea unui buget macroeconomic discutand si mai ales la si in executia bugetara este imposibil sa nu apara neexecutii de surse bugetare, excedente s.a.m.d. astfel incat gestionarea economica a unui buget va duce nemijlocit la reproiectari sau cum mai este cunsocut la rectificari bugetare. Deconturile bugetare interne sunt una din mijloacele efective de decont. Deci asta ar fi.
Pentru Cosmin:
Nu vreau sa intru in polemici financiar contabile care oricum nu duc nicaieri, cei de aici doresc raspunsuir simple sau cat mai simple fara terminologii specifice marea majoritate nefiind in domeniu ca sa ma exprim astfel. Nu suntem la universitate, rolul (si) acestei sectiuni fiind acela se a ajuta in modul cel mai eficient posibil pe absolut toata lumea nu de dizertatii pe teme de terminologie. cat despre notiunea de fond de salarii asa foarte pe scurt si pt ultima data trebuie sa mentionez ca in practica financiar contabila exista fondul de salarii realizat chiar daca susrsele de formare a acestuia nu sunt 100% din surse proprii ci in mod practic la formarea acestuia contribuie si alte surse majoritatea aflate in decont cum ar fi si CAS-ul. Deci nu trebuie dupa parerea mea redus la mdul simplist de a vedea lucrurile notiunea de fond de salarii realizat ca fiind doar sau numai cel din surse proprii. Cam asta ar fi. Tin sa precizez ca si exemplu sper suficient de clar ca in cazul sa zicem extrem dar nu imposbil in care am avea un singur angajat care s-ar afla in concediu pt ingrijirea copilului si ar incasa acea indemnizatie care apropos da confirm se numeste si venit din prestatii sociale... si ca sa revin nu inseamna ca nu s-ar intocmi un document prin care sa se stabileasca drepturile de incasat si care document ar semana cu un stat de plata sau salarii sau cum vrei asa ii zicem si pe care document ar figura in mod obligatoriu indemnizatia bruta respectiv retinerile la nivel de asigurat respectiv la nivel de untitate care retineri pt exemplul nostru ar trebui unele platite altele insa incasate prin decont absolut toate. Si ca sa finalizez exemplul dat de mine toate decontarile ar reprezenta o cheltuiala la nivel financiar dicutand insa decontate si pe venituri in egala masura ca si regularizare financiar contabila pe sursa de suportabilitate efectiva. Cred ca astfel discutam corect si mai ales complet despre ceea ce vroiai sa subliniezi doar in mod simplist si exhaustiv. Precizez inca odata ca aici nu suntem pt astfel de discutii si este ultimul meu raspuns de asa maniera.
Parere personala.
Marius (www.desprecopii.com)
anca tanasica spune:
UN RASPUNS CA SA VA IMPAC PE TOTI: MIE NU MI S-A RETINUT 1% SOMAJ PENTRU CIC SI NU CRED CA PUTEAU GRESI DE LA PERSONAL!
Anca si bebelina Alexandra