Concediu pre si post natal

Concediu pre si post natal | Autor: anida67ro

Link direct la acest mesaj

Va rog sa imi clarificati si mie o problema.Data aprox. a nasterii este 16 iunie, eu as vrea sa intru in concediu pre-natal prin 15 mai sau chiar ma tarziu daca rezist si sa stau in concediu post natal pana la 1 noiembrie. Am inteles ca exista acele 126 de zile ( lucratoare presupun) care se pot lua compensatoriu, mai putine de ex. pre-natal si mai multe post natal sau ceva de genul asta. Intreband intamplator la directorul ec. al firmei la care lucrez mi-a spus ca ea stie ca nu se dau asa si de aceea as vrea sa stiu in ce lege este stipulat clar acest lucru pt a fi pregatita din timp in acest sens si sa nu ma trezesc cu surprize.Inca ceva, acest concediu de 126 de zile poate fi urmat de CIC. Eu nu doresc ( sper) sa imi iau CIC, insa ce fac, la terminarea celor 126 de zile anunt compania ca doresc sa ma intorc sau fac asta inca inainte de plecarea mea in pre-natal? Si daca cumva planul nu iese si exista probleme cu copilul atunci ar trebui sa anunt compania in scris ca doresc sa intru in CIC ?
Multumesc anticipat pentru ajutor.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Sunt aplicabile prevederile art.118-125 din Legea 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. Textele le gasesti la pagina legislativa a lui Marius: http://www.marius.rdsor.ro/legi/pagina_legislativa.html
Concediul de maternitate este compus din concediul prenatal si din concediul de lauzie, fiecare avand 63 de zile, care se pot compensa intre ele. Recent, s-a modificat art.121 alin.(1) lit.a) din lege, astfel incat pentru a putea beneficia de CIC, este necesara efectuarea a cel putin 42 de zile de concediu de lauzie. In cazul tau, poti sa nu efectuezi nici o zi de concediu prenatal, iar dupa nastere sa intri direct in concediu de lauzie. Cand epuizezi zilele de concediu de lauzie, ai 2 posibilitati: sa soliciti CIC sau sa revi la serviciu. Pana implineste copilul 2 ani, poti solicita oricand CIC.

Mergi la inceput