Raspuns de la Casa de Pensii Iasi - prenatal

Raspuns de la Casa de Pensii Iasi - prenatal | Autor: irinad

Link direct la acest mesaj

In legatura cu "distribuirea" celor 126 de zile de concediu de maternitate de la Casa de Pensii Iasi am primit urmatorul raspuns:
1. Este obligatorie efecuarea celor 42 de zile postnatal (concediu de lauzie)/ sau maxim 63 de zile postnatal, dupa care se poate intra in CIC. (dar asta cam stie toata lumea)
2. Perioada de prenatal NU POATE DEPASI 63 DE ZILE (si nu acel maxim de 84 de zile despre care s-a discutat pe forum); cele 2 concedii (prenatal si postnatal) nu se mai compenseaza intre ele - deci nu se mai tine cont de art 119 din Legea 19/2000 (!!).

Cam asta ar fi treaba pe la Iasi. Ce parere aveti??

Cu urari de bine pentru mamici, tatici si bebeii!
Irina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anca tanasica spune:

Cele doua concedii se compenseaza in continuare intre ele, dar postnatalul trebuie sa fie minim 42 de zile. Nu am vazut nicaieri ca trebuie sa fie maxim 63 de zile. Cred ca interpreteaza gresit legea!!! Pana la urma nici nu poti sti sigur cand nasti ca sa iei fix concediile...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Irina, deocamdata Legea 19/2000 nu s-a modificat, astfel incat zilele aferente concediului prenatal si cele aferente concediului de lauzie se pot compensa intre ele, sub conditia ca cel putin 42 de zile sa fie alocate concediului de lauzie.
Constat ca fiecare Casa de pensii teritoriala are propriile interpretari ale normelor Legii 19/2000.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinad spune:

Aveti dreptate, ceea ce spuneti voi este logic, si asa mi se parea si mie normal. Din pacate, mie mi s-a raspuns foarte clar (de la Casa de Pensii mai sus mentionata) ca nu am dreptul sa iau mai mult de 63 de zile prenatal (problema care ma interesa pe mine in mod deosebit)deoarece compensarea intre prenatal si postnatal nu se mai aplica(informatia completa am scris-o anterior). Cum medicii de familie trebuie sa "se supuna ordinelor de sus" (pentru ca aceste organisme teritoriale efectueaza controale, mai putin de la centru), degeaba merg cu legea in brate la medicul meu de familie atat timp cat de la Casa de Pensii se transmite altceva...
Ce sa ma mai mir, cand nu mai departe de saptamana trecuta, intr-un cotidian local s-a publicat un interviu cu directoarea generala de la Casa de Pensii Iasi, care confirma introducerea indemnizatiei de CI unice, dar cu mentiunea ca aceasta se impoziteaza (!!), venitul lunar net fiind de aprox 4.800.000 lei. (era specificat chiar si venitul net rezultat, deci se facusera calcule in acest sens). Nu stiu daca printre obligatiile prevazute in Fisa Postului a unui director general De Casa Judeteana de Pensii nu este prevazut si faptul ca inainte de a da declaratii publice poate ar trebui mai intai sa citeasca Monitorul Oficial, sau macar sa puna pe altii sa faca treba asta, dar sa-i comunice si lui (inainte de a se apuca de vorbit)...
Din pacate legea se interpreteaza in tara dupa cum crede fiecare si n-ar fi de mirare sa se aplice diferit de la judet la judet...
Ce este mai amuzant in cazul meu este ca sunt angajata de o firma cu sediul social la Bucuresti, eu lucrand la o filiala din Bacau (unde mi se vireaza si toate impozitele , sanatate, asig sociale), domiciliul din buletin este in Bacau (dar imi voi schimba in curand buletinul pe Iasi), eu locuiesc in Iasi (de unde fac naveta la Bacau) iar medicul de familie este in Iasi.
Concluzie cu semnul intrebarii: legea carui judet se va aplica in cazul meu?? (daca de exemplu, Casa de pensii Bacau aproba acordarea a 84 de zile de prenatal, medicul meu de familie va executa ce spune Iasul sau Bacaul?) :)))

In Romania, ca sa rezisti, trebuie sa iei lucrurile ca atare indiferent cat de absurde sunt si sa fii fooooarte calm.

Multumesc inca o data pentru rabdare...
Si evident, daca nu v-ati plictisit de mine, ce parere aveti de cele de mai sus???

Irina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Irina, medicii de familie aplica un ordin comun, ORDINUL nr.343/399 din 2001 al ministrului sănătății și familiei și al ministrului muncii și solidarității sociale pentru aprobarea Instrucțiunilor privind eliberarea certificatelor de concediu medical în baza cărora se acordă indemnizațiile de asigurări sociale, modificat de Ordinul comun nr.942/2001.La lit.c se specifica foarte limpede:

c) Concediul medical pentru maternitate

Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pe perioade de cel mult 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile, de medicul de familie și/sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care asistă gravida, cu anunțarea medicului de familie.

În cazul în care femeia gravidă se află în altă localitate prelungirea concediului medical până la 63 de zile se poate face și de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din localitatea respectivă.

Certificatul de concediu medical pentru lehuzie se eliberează de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară în care a născut femeia de medicul care a constatat nașterea sau de către medicul de familie care are in urmarire lehuza, pentru o perioada de 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile calculate de la data nașterii copilului.

Concediile medicale pentru sarcină și lehuzie se acordă pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, indiferent dacă copilul se naște viu sau mort, care se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare.

Femeile cu handicap asigurate beneficiază de concediu pentru sarcină începând cu luna a 6-a de sarcină, dacă prezintă certificatul de persoană cu handicap.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinad spune:

Liviu, ce sa mai spun eu?
L-as cita pe Marius care scria pe undeva "Liviu, cool, super rapid raspunsul". Si pomenea ceva de o bere... (desi acum e iarna, brrr)
Eu salvez tot ce ma intereseaza din ce raspundeti voi apoi printez, si am sa plec (la propriu) cu hartiile astea in brate sa vad daca rezolv ceva...
Si daca nu, asta e, nu e cea mai mare tragedie, noi sa fim sanatosi!

Toate bune,
Irina

Mergi la inceput