Clarificari privind CIC pt 2004
Raspunsuri - Pagina 23
iuliana c spune:
-contractul in cartea de munca s-a incheiat in data de 31.08.2003
-contract de asigurare la Casa de Pensi incepand cu data de 17.11.2003 si cotizat in lunile:
17 noiembrie 2003,decembrie2003,ianuarie 2004,februarie 2004,martie 2004,aprilie 2004,mai 2004(deci 6 luni si jumatate).
- baietelul s-a nascut in data de 12 iunie 2004
Daca in situatia mea beneficiez de ajutor si mi-e functionara de la Casa de Pensii mi-a spus ca "Nu",cui trebuie sa ma adresez ?
Multumesc inca o data!
Iuliana & Rares(12iunie)
cool spune:
Iuliana, din pacate, ai o vechime de 9 luni si 3 zile.
De la 01.09.2003 pana la 17.11.2003 daca aveai lucrate 27 zile, sau somaj,era ok.
Ai nascut exact la termen???
iuliana c spune:
Cool,DPN o aveam pe 28 iunie,am nascut putin mai devreme,cu 16 zile.
Iuliana & Rares(12iunie)
cool spune:
Art 98 alin(5)/Lg 19/200:
" În situația în care nașterea se produce înainte de termen, stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului SE DIMINUEAZA cu perioada cuprinsă între data nașterii copilului și data prezumată a nașterii, certificată de medicul de specialitate".
In cazul tau nu mai sunt necesare 10 luni ci 9 luni si 14 zile.
Dar ghinionista esti, iti mai sunt necesare 11 zile.
SFAT:
***Mergi la medicul care a certificat DPN si cu siguranta se poate rezolva***
alina_gabriela9 spune:
As avea o intrebare, daca se poate.
Daca ai un salariu net pe cartea de munca de, sa zicem, 1000$ - echivalent in lei (ca sa fie o suma rotunda) si decizi sa-ti iei doar cele 126 zile pre/post natale, care este cuantumul banilor primiti lunar? Este clar ca nu poti primi echivalentul a 850$ deoarece depaseste valoarea venitului mediu brut pe economie pt 2004. Si atunci care este valoarea maxima lunara pe care o primesti in aceste 126 zile?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Alina si BB-lina 21S
V. Erica spune:
Bvna,
Svnt Dana si va rog mvlt de tot sa-mi raspvndeti la vrmatoarea intrebare:
- 01.02.2002 - 01.02.2004 am bf. de CIC pt primvl copil;
- 01.02.2004 - 19.03.2004 (1 lvna si 19 zile)este per. neacoperita (nici angajata, nici somaj)
- 19.03.2004 - prezent - somaj
Voi naste al 2-lea copil intre 10-20 ian 2005. Practic pe 19ian 2005 se implinesc 10 lvni continve de cotizare (19.03.2004 - 19.01.2005).
Daca totvsi voi naste mai devreme cv cateva zile, ma pot baza pe faptvl ca 10 lvni cotizate din vltimele 12 lvni exista pt ca per neacoperita este de 1 lvna si 19 zile din 12lvni, deci ar mai fi inca 11 zile cotizate.
Ev cred ca beneficiez de CIC, dar va rog mvlt de tot sa-mi confirmati daca este corect rationamentvl mev, si sa ma sfatviti cv privire la concedivl prenatal si cel de lavzie daca in sitvatia mea se mai impvne sa-l solicit, chiar nv stiv ce trebvie sa fac in privinta asta.
Va mvltvmesc mvlt si va doresc nvmai bine!
Dana
marius spune:
Dana,
Totul este ok in cazul tau. Prin lege trebuie sa ai minim 10 luni din ultimele 12 anterioare datei nasterii copilului asigurate indiferent care sunt acestea (nu trebuie sa fie continue dar minim 10). Daca nasti mai repede tot aia este pt ca ai indeplinita conditia pt. CIC2
Si perioada de prenatal este considerata asigurata. Poti sa soliciti prenatalul oricand doresti anterior dar pt. maxim 126-42 de zile obligatorii dupa nastere.
Marius (www.desprecopii.com)
marius spune:
quote:
Originally posted by alina_gabriela9
As avea o intrebare, daca se poate.
Daca ai un salariu net pe cartea de munca de, sa zicem, 1000$ - echivalent in lei (ca sa fie o suma rotunda) si decizi sa-ti iei doar cele 126 zile pre/post natale, care este cuantumul banilor primiti lunar? Este clar ca nu poti primi echivalentul a 850$ deoarece depaseste valoarea venitului mediu brut pe economie pt 2004. Si atunci care este valoarea maxima lunara pe care o primesti in aceste 126 zile?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Alina si BB-lina 21S
Valoarea maxima admisa in plata este 85% din suma maxima admisa in calcul deci acel praga de care amintesti si pe care l-ai intuit bine. Chiar daca ai 10.000 USD baza de calcul se va rezuma doar la plafonul maxim admis de lege indiferent de salariul realizat. Astfel si indemnizatia primita va fi cea la valoarea maxima admisa de lege.
Marius (www.desprecopii.com)
aissa spune:
Buna, ma bag si eu in seama cu o intrebare. Scuze daca s-a mai discutat pe subiect, dar am avut rabdare sa citesc doar 8 pagini din cele 16.
Am vazut ca mai e un forum in care cineva intreaba daca s-a marit salariul mediu brut pe economie si implicit indemnizatia CIC. O doamna Mercedes ii raspunde ceva ce pe mine m-a lasat paf ca nu stiu sa fie asa. Ea zice ca se va modifica salariul prin legea bugetului pe 2005, dar CIC stabilit la noul salariu nu se va plati decat celor ce intra in drepturi dupa 1 ian.2005.Eu nu stiu sa fie asa, puteti sa ma lamuriti, va rog. Eu stiu ca si indemnizatia de boala se indexeaza dupa 90 zile si deci nu cred ca cineva care a intrat in CIC in 2004 va lua timp de 2 ani 6100000. Mi se pare logic, ca de la anul sa ia 85% din salariul mediu stabilit pt.2005.
Nu sunt insarcinata, dar am depus dosarul pt.adoptie si de aceea ma intereseaza. Va multumesc!
Aspiranta la statutul de mamica!