Clarificari privind CIC pt 2004

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristi c spune:

quote:
Originally posted by marius

Mda, pe rand dar pentru toti.
1. Pentru persoanele care au solicitat CIC anterior datei de 31.12.2003 modalitatea de stabilire si respectiv de calcul al acestuia se face comform reglementarilor in vigoare anterioare legii 577/2003 deci conform prevederilor vechi. Persoanele aflate in CIC nu sunt afectate de modificarile legislative ele raman asa cum au fost stabilite. In cazul renuntarii la CIC si ulterior a revenirii in CIC modalitatea de stabilire a cuantumului va fi aceeasi ca la prima solicitare indiferent de numaul de reveniri.
2. Pentru persoanele care solicita CIC in acest an cuantumul este de 85% din venitul mediu brut comunicat oficial indiferent de valoarea venitului realizat sub forma de salarii sau asimilate acestora in suma fixa.
3. O noutate absoluta este urmatoarea:
Pentru a putea beneficia de CIC este necesar acelasi interval de mininm 10 luni din ultimele 12 asigurate DAR avand ca si referinta dfata solicitarii dreptului si nu data nasterii copilului. Cu alte cuvinte in cazul in care o persoana are un numar mai mic de luni (sub 10) fata de data care a nascut daca ajunge sa cumuleze 10 luni ulterior datei nasterii poate solicita oricand acordarea CIC. Un scenariu este incadrarea in munca pt salarii inferioare salariului mediu brut pt o perioada de cel putin 10 luni si solicitarea CIC a carui valoare insa va fi in cuantum fix de 85% din venitul mediu brut.
4. Persoanele care au sau vor avea venituri brute mai mari decat valoarea medie pe economie vor avea oarecum de pierdut in CIC.

Asta e.

Marius (www.desprecopii.com)

Marius, spune-mi te rog, daca punctul 3 mai e valabil. am o prietena care a nascut prematur si nu are cele 10 luni de cotizare. mai poate cotiza acum, dupa ce a nascut, pina la implinirea stagiului si sa depuna cererea dupa aceea sau nu mai are nici-o sansa sa beneficieze de indemnizatie CIC?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu nu este valabil. Era un proiect care nu s-a pus in aplicare.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cockeritza spune:

buna ziua, sunt andreea si am un bebe de pe 5.03.2004. nu am decat 6 luni de cotizatie anterior nasterii copilului, dar cu prenatal si postnatal as face 10. am fost la casa de pensii pentru a incheia un contract de asigurare si mi s-a spus ca orice as face nu pot beneficia de indemnizatie pentru crestere copil pana la 2 ani pentru ca mi-ar fi trebuit 10 luni de cotizatie pana la data nasterii copilului... eu am auzit ca legea s-a modificat si acum se calculeaza 10 luni de cotizatie pana la data depunerii cererii pentru CIC...va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns, eventual cu detalii privind nr. M.O./data in care a aparut legea modificata pentru ca vreau sa am o dovada scrisa pentru casa de pensii. mentionez ca am 13 luni de cotizatie anterioare somajului, dar cu intrerupere de 5 luni pana la somaj. va multumesc anticipat...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by cockeritza

buna ziua, sunt andreea si am un bebe de pe 5.03.2004. nu am decat 6 luni de cotizatie anterior nasterii copilului, dar cu prenatal si postnatal as face 10. am fost la casa de pensii pentru a incheia un contract de asigurare si mi s-a spus ca orice as face nu pot beneficia de indemnizatie pentru crestere copil pana la 2 ani pentru ca mi-ar fi trebuit 10 luni de cotizatie pana la data nasterii copilului... eu am auzit ca legea s-a modificat si acum se calculeaza 10 luni de cotizatie pana la data depunerii cererii pentru CIC...va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns, eventual cu detalii privind nr. M.O./data in care a aparut legea modificata pentru ca vreau sa am o dovada scrisa pentru casa de pensii. mentionez ca am 13 luni de cotizatie anterioare somajului, dar cu intrerupere de 5 luni pana la somaj. va multumesc anticipat...

Din nefericire pentru tine, cei de la Casa de pensii au dreptate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ili spune:

"ca am 13 luni de cotizatie anterioare somajului, dar cu intrerupere de 5 luni pana la somaj. "
cand ai fost in somaj ?
din ce motiv ai avut intrerupere pana la somaj ?
ei nu ti-au luat dosarul pt.somaj sau de la fostul loc de munca nu au rezolvat ?
ili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

va multumesc anticipat celor care imi veti raspunde
momentan sunt insarcinata in canada, dar ma intorc in curand si nu sunt chiar la curent cu drepturile mele din romania

am o fetita care in iunie 04 va face 2 ani, pana atunci sunt in concediu platit, dupa legile de acum 2 ani
acum, intrebarea mea este: e OBLIGATORIU sa lucrez din nou pentru a beneficia de cic pentru a doua sarcina, avand in vedere ca am ramas insarcinata in timpul primului CIC si nu am lucrat intre timp (inainte de primul CIC lucrasem 2 ani!)

sa nu-mi spuneti ca trebuie sa ma angajez!ca asa am auzit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by gandacelu

va multumesc anticipat celor care imi veti raspunde
momentan sunt insarcinata in canada, dar ma intorc in curand si nu sunt chiar la curent cu drepturile mele din romania

am o fetita care in iunie 04 va face 2 ani, pana atunci sunt in concediu platit, dupa legile de acum 2 ani
acum, intrebarea mea este: e OBLIGATORIU sa lucrez din nou pentru a beneficia de cic pentru a doua sarcina, avand in vedere ca am ramas insarcinata in timpul primului CIC si nu am lucrat intre timp (inainte de primul CIC lucrasem 2 ani!)

sa nu-mi spuneti ca trebuie sa ma angajez!ca asa am auzit

si oricum, pana nasc, la sf lui nov 04, NU AM CUM dupa legile fizicii ne-einsteiniene sa lucrez 10 luni, nu?

mi se pare mie sau e putin absurd?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns skosa spune:

buna GANDACELU, buna tuturor

sotia mae este in situatie similara cu GANDACELU...am pus intrebarea respectiva la inceputul anului aici pe forum si am primit raspuns de la LIVIU's (parca), cum ca nu este obligata sa se intoarca la servici, ci are dreptul sa intre direct in CIC dupa efectuarea celor 42 de zile de postnatal

DAR de atunci mai multe persoane, inclusiv jurista de la servici mi-a zis ca nu-i adevarat, TREBUIE SA AIBA CELE 10 luni cotizate la CNASP, inainte de nastere

as vrea ca cineva care cunoaste legislatia sa precizeze care este actul normativ (nr., capitol, paragraf) unde de unde reiese ca CIC se considare perioada asimilata (? daca am inteles bine)

cu respect

Mergi la inceput

Skosa, actul normativ este Legea nr.19/2000, iar articolul in cauza este art.38.

Mergi la inceput

Gandacelu, daca esti in CIC, aceasta perioada reprezinta perioada asimilata perioadelor contributive; prin urmare in iunie, cad copilul tau implineste 2 ani, va trebui sa te angajezi, apoi poti solicita concediu prenatal cu 84 de zile inainte de data nasterii, urmand ca in noiembrie 2004, dupa ce nasti, sa poti intra in CIC, dupa efectuarea celor 42 de zile minim de concediu de lauzie.

Mergi la inceput