Ne loveste peste fata
Dragele mele apelez si eu la experienta voastra pt. ca nu mai stiu cum s-o scot la capat. Puiul meu face peste o saptamana un an jumate si de ceva vreme are un obicei urat: ne pocneste cu palma peste fata, vine spre noi zambind cu o fata deaia de ingerasi si jap peste fata
. Noi i-am explicat ca nu are voie, ca nu e frumos ca trebuie sa faca incet mai-mai, dar degeaba.
Acum, eu vreau sa stiu daca mai sunt copii cu un astfel de obicei si cum i-ati dezvatat de el???
Ela
Raspunsuri
alssa spune:
Clara are doar 1 an si 1 luna.. si face acelasi lucru... iar cu ea chiar nu ma pot intelege. Mai ales cind vad ca se distreaza de minune pe chestia asta... Eu prefer sa ma feresc deocamdata...
Alssa si Clara (1 an)
anna maria spune:
Si fetita mea de 1 an si 2 luni face asa;inca nu am dezvatat-o complet dar cind trage cu palmuta incerc sa o ignor,sa nu-i dau atentie.De la un timp incoace face mai rar,dar eu cred ca,cu cit cresc cu atit uita obiceiurile astea.
Teodorei
in 9 sapt.
diana-maria spune:
si noi am trecut prin asta cu ambii copii dar cand am vazut ca gluma se ingroasa le-am mai dat peste manute. La inceput nu stiau ce se intampla si inepeau sa planga fiind neobisnuiticu asta. Le explicam ca nu e frumos si ne doare si pe noi, etc etc...
De vreo doua, trei ori am procedat asa si acum nici pomeneala de plesnit.
roinita spune:
Buna! Exact pe la varsta asta facea si al meu la fel. Copiii au tot felul de obiceiuri trecatoare. Intreband in stanga si in dreapta am ajuns la concluzia ca toti copiii au cam aceleasi obiceiuri, diferite in functie de varsta. Eu am procedat asa: el venea cu zambetul pe buze si imi tragea cate o palma, eu radeam si ii trageam una inapoi, apoi el iar, razand fericit, eu iar(ma rog, cu menajamente), el iar....era pentru el ca un joc la inceput, de fapt in mintea lui asta e un joc. Dar un joc un pic dureros, ajunge la concluzia asta singurel. Si nu percepe palmele pe care le primeste ca pe o pedeapsa, ci ca pe o reactie la actiunile lui. Deci, a da palme cuiva nu e un lucru bun. La varsta asta nu incape loc de explicatii, functioneaza doar reflexul conditionat:daca pui mana pe soba te arzi, daca dai o palma cuiva primesti una inapoi etc. Bazandu-te pe asta poti sa il obisnuiesti sau dezobisnuiesti pe copil de multe obiceiuri, chiar si de a face pe el. Cel mai usor e sa ii dezveti pe copii de a face pe ei cand inca nu sunt constienti ca trebuie sa faca la olita. O fac ca reflex la un anumit stimul( neplacerea de a fi ud). Nu incape loc de explicatii la aceasta vasta, copiii oricum nu inteleg, pentru ca nu stiu ca e rau sa dea o palma cuiva, ca doare...pana nu simt pe propria piele. Numai bine!!
acs spune:
Si mititica mea a trecut prin faza asta, dar a luat-o mai de timpuriu (pe la un an si trei luni). I-am explicat ca nu-i frumos, ca ma doare. Si-n plus, cand o vedeam ca vrea iar sa dea cu palmuta, ii prindeam mana si-i spuneam sa n-o loveasca pe mami (sau bunica, bona...). La Maria a mers. De fapt copilita mea intelege tare multe si chiar asculta ce-i spun (evident ca nu intotdeauna). Am observat ca mai intai a incetat sa-mi dea palme mie, cea care ii tot vorbeam si explicam. Cu bona a mai mers o perioada, pentru ca i-a permis. Oricum, nimeni n-a dat in ea, deci Maria n-a primit o palmuta ca replica. Nu stiu totusi daca metoda "explicarii" merge la toti copilasii.
Multa sanatate,
Manuela
mamica dulce spune:
si noi avem problema asta...marc (un an si doua luni)a inceput pe la 11 luni si e dificil pt ca este foarte puternic si cand iti da una o simti pana in suflet,cu aceeasi forta impinge fotolii grele sau ..alte mii de pozne ..
ei,acum cand scriu sunt taiata in vreo 5 locuri pe fata,ai mei arata si ei ca indienii(suntem in vizita prelungita la bunici in ro)
o face cand este nervos sau obosit si chiar me trage de par de/mi dau lacrimile,cu ambele maini,daca nu vrea in brate se da tare inapoi si imi arde un cap in gura de.mi muta dintii.
am aplicat toaste metodele,i/am explicat de o mie de ori si sunt sigura ca a inteles,dar el se distreaza teribil sa.si infiga mainile in par ..asa ca nu am mai rezistat si i.am dat peste manuta,sper sa uite repede ca ..n/ar fi atat de rau daca nu ar fi atat de puternic si de iute,ca nici nu.i vezi mana venind.
cred ca este o faza de agresivitate pe care o au toti copiii si depinde de noi sa.i dezvatam de narav.
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce
Manuc spune:
Chiar acum am scapat dintr-o paruiala cumplita. Costin, care are aproape un an si trei luni, ma prinde cu ambele manute de par si trage si daca nu ar fi taicasu acasa nu-mi dau seama cum as scapa. Rade de nu mai poate pana mi-l scoate din par, dupa care incepe sa planga. Si cu palmutele ma loveste sau ma ciupeste de fata si are o forta... Dar nu la nervi, ci cand se distreaza. Nu se intampla foarte des, dar cand sa zic ca a uitat, iar o incasez. Doar mie imi face asa si sper sa-i treaca.
Manuela si bb Costin
Cricor spune:
Si al meu a facut la fel. I-am explicat de nu stiu cate ori, parea ca intelege pe moment, dupa 1 ora la fel facea. I-am dat si peste mana, a fost atat de surprins incat a inceput sa urle instantaneu, ai fi zis ca a priceput, ei bine nu. Pana cand intr-o zi, dupa actiunea cu pricina i-am spus ca eu nu mai vorbesc cu el. Si chiar asa am si facut. Cateva ore bune n-am vorbit cu el, daca venea la mine il ignoram, ma faceam ca nu vad ca plange dupa mine, si in general doar sotul meu s-a ocupat de el (era o sambata).
De atunci s-a potolit. Daca mi se parea ca iar ar vrea sa traga o palma, il intrebam daca vrea sa ma supar pe el,si brusc avea altceva de facut.
Incearca si asta, poate merge.
Gabbriela spune:
Julian dupa ce a trecut de faza cu muscatul pe toata lumea a inceput cu pleznitul...hmmm ... acum le-a lasat pe amndoua balta. De fiecare data cand incerca sa ma loveasca il prindeam de mana si ii ziceam "Nu este voie sa lovesti pe nimeni" si continuam cu explicatziile. La inceput plagea de nervi ca nu ii dau voie. Uneori s-a ajuns chiar si la tavalit pe jos si atunci il luam si il asezam in fund si vb cu el pana se calma. Aproximativ 2 saptamani a durat instructzia :) si dupaia shi-a revenit.
Gabbriela & Julian 
Ela-Z spune:
Sa ma feresc? n-am cum' ma prinde cand nu sunt atenta si jap.
Sa-l ignor? iar n-am cum, are o forta de-mi vine sa urlu de durere.
I-am dat si peste manute, dar nu intelege, o ia ca pe o joaca, el nu realizeaza ca pe noi chiar ne doare.
De exlpicatii ne-am saturat si eu si sotul, se uita la noi cu interes de zici ca a inteles tot si pe urma incepe atacul.
Am vorbit cu o prietena care are ceva experienta de pedagog si mi-a explicat ca la aceasta varsta asa isi manifesta ei dragostea, in special baietii fac asa.Ei nu stiu sa mangaie, sa alinte si atunci fac ce le dicteaza instinctul.
Iar cu 'bataia' chiar nu a dat rezultate si nu am sa mai incerc niciodata, este exact asa cum spunea cineva pe acest forum ajung sa se obisnuiasca cu ea. El chiar se distreaza cand ii dau peste manute.
Nu va mai spun cum ma trage de par si cum ma zgarie, cu muscatul a lasat-o mai moale.
Deasta voiam sa am fata!
Sa inteleg ca nu este singurul!
Ce da intradevar rezultate, dar pe timp scurt, este faptul ca ma supar pe el si icerc sa nu mai comunic deloc cu el si atunci efectiv sufera se da pe linga mine, eu ii spun sa plece, pleaca si suspina, dar nu pot s-o tin asa prea mult ca mi se face mila de el. Nu pot decat sa sper ca va trece si de faza asta.
Numai bine
Ela