procedura succesorala - info

procedura succesorala - info | Autor: lala

Link direct la acest mesaj

iata care este situatia:

bunicul sotului a decedat in 2000 iar cei doi copii nu au facut succesiunea pentru apartamentul de 2 camere ramas in TM.
anul trecut a decedat si mama sotului meu

1.Cum trebuie procedat pentru a beneficia de cota parte ce ii revine? Deschide intai succesiunea dupa mama si in baza certificatului de mostenitor cere deschiderea succesiunii dupa bunic sau invers?
2.Cum putem afla daca apartamentul respectiv figureaza inca pe numele celui decedat.

multumesc anticipat pentru raspunsuri

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

In primul rand ce s-a-ntamplat cu al doilea copil al bunicului? am inteles ca avea doi.
Apoi, nepotul vine la mostenirea bunicului prin reprezentare(adica in locul mamei sale, decedate, si impreuna cu eventuali frati-ai nepotului)ceea ce inseamna ca trebuie sa aiba calitatea de mostenitor al mamei.Poate face actele la acelasi notar dar are nevoie de certificat de nastere-copie, certificatele de deces-copii si in cazul in care e vorba de imobile(case, terenuri)care fac parte din masa succesorala, are nevoie de certificat de la fisc cu valoarea de impunere a imobilului.Si asa raspunzi si la a doua intrebare, acolo se vede cine figureaza ca proprietar.Sau la biroul de Carte Funciara care functioneaza pe langa judecatorii.
Si mai nou, adica de anul asta succesiunile dezbatute in termen de un an sunt scutite de taxa de timbru iar anul acesta toate mostenirile, chiar si cele mai vechi de un an.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lala spune:

multumesc mult liliana pentru raspuns.

Unchiul sotului meu traieste si, conform stilului, merge pe blat (cand soacra mea i-a spus ca ar dori sa deschida succesiunea nu a mai dat nici un semn de viata timp de un an de zile). Soacrei mele i-a spus la momentul respectiv ca nu are bani sa-i cumpere partea; cand s-a pus problema vanzarii ap. nu a fost de acord deoarece fata lui era studenta in Timisoara, avea nevoie de cazare si din ce obtinea dupa vanzare nu ar fi avut suficienti bani pentru a cumpara o garsoniera iar in prezent verisoara sotului meu a terminat fac., locuieste in apartament si chiar a inchiriat o camera unei prietene care este studenta.

Va fi putin mai dificil sa rezolvam problema deoarece ei sunt in Timisoara iar noi in Bucuresti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellys spune:

Intreabala notar daca mai este valabila procedura urmatoare:

Dai 3 anunturi consecutive intr-un ziar national in care il inviti pe unchiul tau sa se prezinte la succesiune. Daca nici la a treia infatisare nu se prezinta se considera ca nu este interesat de bunurile ce urmeaza a fi impartite prin succesiune si totul iti revine tie.

Dar cel mai bine intreaba un notar. El stie cel mai bine.

Mergi la inceput