heeeelp: impozit pe venitul global
Se apropie momentul depunerii fiselor fiscale iar eu am doua mari nelamuriri legate de impozitul pe venitul global. Ma poate lamuri cineva?
I. deducerea suplimentara: nici eu nici sotul meu nu am beneficiat de deducerea suplimentara pentru copil, doar de deducerea personala. Pot s-o recuperez acum? Adica comunic celor de la serviciu sa nu faca regularizarea si ma duc eu la administratia financiara cu fisa fiscala si cu adeverinta de la serviciu ca n-am beneficiat de deducere suplimentara pentru copilul aflat in intretinere. Teoretic, ar trebui sa-mi recalculeze impozitul pe venitul global luind in calcul ca am in intretinere un copil, nu-i asa?
II. Prin Ordinul 1090 publicat în M.Of. nr. 580 din data 08/14/2003, impozitul pe veniturile obtinute in anul fiscal 2003 va fi micsorat cu o suma reprezentind 20% din valoarea materialelor folosite anul acesta la constructia unei case.
Am citi ordinul respectiv de 100 de ori dar tot am nelamuriri:
1. printre acte doveditoare se cere: "situatii de lucrari anuale în care sunt înscrise cheltuielile materiale efectuate în perioada impozabila respectiva"
Nu stiu ce reprezinta acest document si cine ar trebui sa-l
intocmnesca. Mentionez eu si sotul meu construim in regie proprie.
2. la art 4 scrie: "documente justificative pentru materialele cumparate în anul 2003: facturi, chitante fiscale, bonuri fiscale emise de aparate de marcat electronice fiscale"
Ce ma fac daca nu toate facturile sunt pe numele meu sau la sotului? Unele sunt pe numele socrului meu, unele materiale sunt luate de la Metro iar factura e pe firma care a emis cartela Metro.
3. Pentru unele materiale nu avem facturi. Unele s-au pierdut iar altele sunt pe alte nume. Poate sa ne ia fiscu' la intrebari , da de unde le aveti?
4. in acelasi ordin la art 7 scrie "În cazul în care bunul pentru care se acorda facilitatea este detinut în coproprietate, reducerea reprezentând 20% din valoarea materialelor folosite se acorda pentru fiecare proprietar pe baza de documente justificative, în limita cuantumului facilitatii reglementate în art. 65 alin. (5) din ordonanta, corespunzator proportiei detinute în proprietate si impozitului datorat"
Nu mi-e clar ce inseamna coproprietar. Eu si sotul sunt coproprietari?
Multumesc foarte, foarte, foarte mult daca ma luminati si pe mine!
Iulia
Raspunsuri
liliana csaki spune:
I.din cate stiu eu doar in timpul anului fiscal poti sa faci o cerere de rectificare a declaratiei de venit, dar nu neaparat am dreptate.In declaratia de venit ar fi trebuit sa specifici ca ai un copil in intretinere si depui copie dupa certificatul de nastere iar celalat sot da o declaratie pe propria raspundere ca nu beneficiaza de deducere suplimentara, cel putin asa a fost la noi.
II.1. in cazul in care construiai cu firma era clar, in situatia ta, nu stiu.
2. pai daca facturile nu sunt pe numele tau sau ale sotului nu ai cum sa ceri deducere pe baza lor, adica in numele altuia.
3. la fel ca la 2, documentele justificative sunt cele pe numele vostru.
4. nu, voi nu sunteti coproprietari ci codevalmasi(adica nu se cunoaste cu exactitate care este cota-parte din imobil a fiecaruia dintre soti,bunurile comune ale sotilor sunt detinute in devalmasie).Coproprietari sunteti in situatia in care voi, dobanditi bunuri impreuna cu o terta persoana, atunci se cunosc cotele-parti.
iuliacm spune:
quote:
Originally posted by liliana csaki
I.din cate stiu eu doar in timpul anului fiscal poti sa faci o cerere de rectificare a declaratiei de venit, dar nu neaparat am dreptate.In declaratia de venit ar fi trebuit sa specifici ca ai un copil in intretinere si depui copie dupa certificatul de nastere iar celalat sot da o declaratie pe propria raspundere ca nu beneficiaza de deducere suplimentara, cel putin asa a fost la noi.
II.1. in cazul in care construiai cu firma era clar, in situatia ta, nu stiu.
2. pai daca facturile nu sunt pe numele tau sau ale sotului nu ai cum sa ceri deducere pe baza lor, adica in numele altuia.
3. la fel ca la 2, documentele justificative sunt cele pe numele vostru.
4. nu, voi nu sunteti coproprietari ci codevalmasi(adica nu se cunoaste cu exactitate care este cota-parte din imobil a fiecaruia dintre soti,bunurile comune ale sotilor sunt detinute in devalmasie).Coproprietari sunteti in situatia in care voi, dobanditi bunuri impreuna cu o terta persoana, atunci se cunosc cotele-parti.
Multumesc mult , Liliana.
E foarte bine ca nu suntem codevalmasi. Voi putea deduce doar din impozitul pe salariul meu cei 20% din valoarea materialelor.
Cu facuturile mi-e clar, trebui sa fie pe numele nostru. Dar pe bunurile de casa nu scrie nici un nume.
Mai ramane sa ma lamureasc cine trebui sa intocmesca "situatie de lucrari anuale în care sunt înscrise cheltuielile materiale"????
De fapt, cred ca ar trebui sa discut cu un jurist specializat pe impozite.
Stie cineva un site, un forum, o lista de discutii unde se dezbat probleme juridice, mai ales legate de impozitul pe venit?
Iulia
Andra M spune:
Si pe mine ma intereseaza cum arata o Situatie de lucrari. Am acelasi OF.
Iulia, daca afli ceva, te rog, anunta-ma si pe mine.
Eu sunt foarte pesimista, pt. ca am intrebat de problema la Admin Financiara, unde functionarul mi-a raspuns ca trebuia sa anunt si la ei inceperea lucrarilor.
Eu nu am gasit sa scrie in nici un act normativ asa ceva.
Stie cineva mai multe amanunte? Exista si alte norme in care se face referire la problema?
Multumesc,
Andra
iuliacm spune:
quote:
Originally posted by Andra M
Si pe mine ma intereseaza cum arata o Situatie de lucrari. Am acelasi OF.
Iulia, daca afli ceva, te rog, anunta-ma si pe mine.
Eu sunt foarte pesimista, pt. ca am intrebat de problema la Admin Financiara, unde functionarul mi-a raspuns ca trebuia sa anunt si la ei inceperea lucrarilor.
Eu nu am gasit sa scrie in nici un act normativ asa ceva.
Stie cineva mai multe amanunte? Exista si alte norme in care se face referire la problema?
Multumesc,
Andra
Andra tinem legatura.
Si eu ma indoiesc ca-mi va da statul un leutz, dar o sa incerc.
Alte norme de aplicare nu exista pentru ca insasi ordonanta reprezinta normele de aplicare a prevederii art. 65 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 7/2001
Iulia
marius spune:
Pentru persoanele carora din terte motive nu li s-a aplicat deducerea suplimentara, au posibilitatea regularizarii veniturilor apeland la serviciul metodologie fiscala din cadrul Administratiei Financiare de care apartin.
Marius (www.desprecopii.com)