Concediu postnatal-termen
Buna ziua,
Am si eu o intrebare: stie cineva in ce lege este specificat faptul ca poti cere medicului concediul postnatal si mai tarziu de data cand ai nascut? In ce termen? In cazul meu, am nascut in martie 2002 (la momentul respectiv nu am stiut de ce concedii beneficiez si am depus cererea de CIC cu data de 1 iulie) si am cerut medicului de familie ulterior (in octombrie 2003) concediul postnatal pentru perioada martie-iulie 2002. Acesta mi-a spus ca nu stie daca poate sa mi-l dea, deoarece a trecut mai bine de un an. Am intrebat la Casa de Pensii si mi s-a spus ca am dreptul de a solicita acest concediu in termen de trei ani de cand am nascut. I-am spus doctorului, dar acesta mi-a spus sa aduc o hartie stampilata de la ei ca asa este, hartie pe care cei de la Casa de Pensii nu vor sa mi-o dea pe motiv ca „toti doctorii stiu aceasta lege, trebuie sa va dea concediul“. Se pare ca nu este asa.
Asadar, va rog daca stiti sa-mi spuneti, care este aceasta lege?
Si inca ceva: stiti ce se intampla cu banii pe concedii? Eu aveam de luat pe cateva luni restante si mi s-a spus ca deocamdata nu se mai fac plati ca nu au fonduri, sa revenim in februarie. Vorbesc de Bucuresti (Vitan).
Raspunsuri
liviu`s spune:
ART. 137 din Legea 19/2000:
(1) Indemnizatiile si ajutoarele de asigurari sociale pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termenul de prescriptie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite.
(2) Cuantumul indemnizatiilor si ajutoarelor de asigurari sociale solicitate potrivit alin. (1) se achita la nivelul cuvenit pentru perioada prevazuta in certificatul medical neonorat sau, dupa caz, la data decesului, inscrisa in certificatul de deces.
Totusi, art.118 si 119 din Legea 19/2000 prevad ca se poate acorda concediu postnatal pe o perioada de 63 de zile dupa nastere, putand cumula si zilele de concediu prenatal neefectuate:
ART. 118
(1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
ART. 119
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
(4) In cazul in care copilul se naste mort sau moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Dispozitiile legale nu prevad niciunde ca acest concediu se acorda imediat dupa nastere.