ce diferenta exista intre tomografie(la cap) si radiografie(in general)? e mare doza de radiatii pt.un bebe de 6 luni?
poate stie cineva amanunte despre aceasta procedura,please...
multumesc!
Simplist vorbind, tomografia computerizata este o radiografie in care imaginile se obtin in felii (ca si cum ai taia un pepene in felii circulare, nu longitudinale) si se prelucreaza de catre computer. Expunerea la radiatii este, cred, de 8 ori mai mare decit la o radiografie obisnuita dar nu este periculoasa. Copilul este adormit cu un sirop sau injectii inainte de procedura, ca sa nu se miste. Uneori se injecteaza si substanta de contrast cu iod, ca sa se vada mai multe detalii.
O varianta mai usoara este ecografia craniana.
quote:
Originally posted by amuleta
Simplist vorbind, tomografia computerizata este o radiografie in care imaginile se obtin in felii (ca si cum ai taia un pepene in felii circulare, nu longitudinale) si se prelucreaza de catre computer. Expunerea la radiatii este, cred, de 8 ori mai mare decit la o radiografie obisnuita dar nu este periculoasa. Copilul este adormit cu un sirop sau injectii inainte de procedura, ca sa nu se miste. Uneori se injecteaza si substanta de contrast cu iod, ca sa se vada mai multe detalii.
O varianta mai usoara este ecografia craniana.

Stai linistita, Caarra, bb e bine, nu trebuie sa o duci la radiografii, tomografii, chiar daca ai tras o spaima mare, ai vazut ce ti-au zis fetele la subiectul respectiv. Nu chinui copilul si pe voi, o sa fie bine, nu mai fiti asa panicati.
Ti-am scris si la subiectul celalalt dar iti scriu si acum. O radiografie la cap nu evidentiaza decat o eventuala fractura craniana. Pe cand la o tomografie se vad leziunile intracraniene. Intr-adevar radiatia este mult mult mai puternica la o tomografie iar zona capului este cu atat mai putin indicata sa o expui radiatiilor.