Stiti sa acordati primul ajutor ?
Slava Domnului, pana acum n-a fost cazul. Si totusi.. Nu vreau sa vorbesc intr-un ceas rau, dar accidente se pot intampla - mai grave sau mai putin grave. Stiu ca cel mai bine e sa le previi, ceea ce si fac. Sunt mereu cu ochii pe baietelul meu si fac tot posibilul sa traiasca intr-un mediu cat mai "safe". Ca parinte insa sint perfect constienta ca, daca va fi nevoie, va trebui sa-mi pastrez sangele rece, sa nu intru in panica si sa intervin pe loc rapid si eficient. Cred ca orice parinte responsabil ar trebui sa posede notiunile elementare de acordare a primului ajutor si mai ales sa fie in stare sa le puna cu succes si in practica daca, Doamne fereste, copilul pateste ceva. Stiu ca cel mai usor e sa strigi dupa ajutor sau sa fugi la doctor, dar vorbesc de cazurile de urgenta, cand esti doar tu cu copilul si e absolut necesar sa intervii imediat,pana nu e prea tarziu (de exemplu daca se ineaca la masa - altceva nu-mi vine acum in minte).
In concluzie, stiti sa acordati primul ajutor copilului vostru ? Ati fost vreodata in situatia sa o faceti?
Raspunsuri
Gabbriela spune:
Eu am fost in asa postura pusa o data cand Julian avea 7 luni si ne aflam in ro la parintzi mei. Tatal meu i-a dat sa ishi frece gingiile pe un mar (inca nu avea dintzi) si nu shtiu cum dar a rupt o bucata si sa inecat cu ea. Copilul era tot albastru in jurul la gura... tata galben de fica si striga dupa mine si mama. Am luat copilul si l-am pus cu capul pe umar si i-am tras 3 pe spate dupaia l-am intors cu capul in jos si i-am dat trei ushoare pe spate si iara-shi cu capul in sus si 3 in spate si a sarit o bucata de mar din gat... a plans bb meu aproape 10 min dupa care iara-shi a vrut sa ia marul dar nimeni nu a mai indraznit sa il dea. A fost singura patzanie si tare m-am speriat dar am actzionat cu sange rece si totul a trecut cu bine.
Pe noi ne invata in sital sau la cursuri speciale daca vrei sa sti sa acorzi primul ajutor.
Noroc si sanatate la toata lumea.
Gabbriela & Julian 
Gabriella spune:
Buna! Si eu cred ca m-as descurca mai mult ca sigur,si nu ma pierd asa usor cu firea...Daca de exp s-ar ineca cu un obiect,as strange cu o oarecare zvacnire la nivelul abdomenului ptr a ii crea o presiune care sa elimine obiectul,binenteles copilul sa fie si aplecat catre inainte pentru a-l putea elimina(deci cu capul cat mai jos)
Daca s-ar lovi,sau s-ar taia am in casa in permanenta apa oxigenata si rivanol,pansament,etc...daca se arde,imediat un albus de ou crud pus pe arsura si tinut cat mai mult,face minuni crede-ma;odata s-a ars in palma bine de tot ca a pus mana pe fierul de calcat si i-am bagat manuta intr-o cescuta cu albus,ca deja se inrosise foarte tare(probabil ca urma sa faca o basica plina cu apa)si i-a trecut tot in 20 de minute...Nu stiu ce alte accidente s-ar putea intampla caci eu am avut mare grija sa nu se prea intample multe,dar totusi e cam inevitabil caci sunt asa de bagaciosi si neastamparati... :))))
Mamica lui Jill,cea mai nazdravana fetita...
dodo spune:
Gabbriela, cred ca ati fost norocosi, pt. ca prima parte a primului ajutor acordat de tine este gresita, in sensul ca in caz ca se ineaca cu ceva, copiii mici si bb-ii NU se tin cu capul in sus si batuti pe spate, pt. ca dumicatul poate aluneca mai jos pe traiect si obtura si mai bine caile respiratorii. Copiii mici si bb-ii se tin intotdeauna cu capul mai jos de trunchi, asezati in poala ta si se dau 4 lovituri intre umeri, dupa care se prinde copilul cu miinile de sub subsuori si se incearca o presare a toracelui cu ambele miini. Actiunea se continua pina se elimina corpul strain sau pina la sosirea ambulantei. Noi asa am invatat la cursurile de prim ajutor.
joxy spune:
poza http://www.heimlichinstitute.org/media/heimlichinfant.jpg
(c) http://www.heimlichinstitute.org/howtodo.html#infantAnchor
pls. o traducere de la fetele din USA
Manevra Heimlich pentru copiii inecati
The Heimlich Maneuver for CHOKING INFANTS
A choking victim can't speak or breathe and needs your help immediately.
Follow these steps to help a choking infant:
Lay the child down, face up, on a firm surface and kneel or stand at the victim's feet, or hold infant on your lap facing away from you. Place the middle and index fingers of both your hands below his rib cage and above his navel. Press into the victim's upper abdomen with a quick upward thrust; do not squeeze the rib cage. Be very gentle. Repeat until object is expelled.
If the Victim has not recovered, proceed with CPR. The Victim should see a physician immediately after rescue.
Don't slap the victim's back. (This could make matters worse.)
dodo spune:
Vad ce prin alte parti se practica alte metode...Sincera sa fiu, mi se pare de bun simt ceea ce ne-au predat paramedicii, am si cartea de prim-ajutor, cu poze, tot tacimul, vad ca in materialul lui Joxi se prezinta exact pe dos...Doamne-fereste sa nu ai nevoie de ajutor, ca nu mai stii cum sa o dai sa fie bine, cel mai bine e sa previi, pe cit posibil!
voinea spune:
cand Alex avea 1 luna, il culcasem ca de obicei in camera mea in patutul lui, regulamentar pe o parte. si am urcat din intamplare ca sa verific ceva. cand se trezea il auzeam de jos si veneam dar se pare ca atunci mi-a indrumat Dumnezeu pasii si l-am gasit pe baiat inecat cu lapte cred asa de rau ca nici nu mai putea sa scoata nici un sunet. era vanat tot. l-am luat si cand il zgaltaiam in toate partile si tipam ca din gura de sarpe ca sa vina mama soacra, el a dat lapte pe nas si a inceput sa tipe cat putea de tare.
am intrat in panica prima data, m-am pierdut cu firea, credeam ca o sa-mi moara copilul. si cand m-am linistit mi-am dat seama ca daca si eu ma pierd, atunci copilul nu are nici o sansa.
nu ar fi rau ca cineva care stie tehnicile de prim ajutor sa le posteze pe site ca eu una, nu le stiu pe toate si nu stii cand ai nevoie.
Adina si dragalasii ei
m34 spune:
Mai multe carti despre bebei te invata tehnicile de prim ajutor. Bineinteles ca trebuiesc citite si eventual exersate inainte de un astfel de eveniment. Dar sa nu fie niciodata nevoie de ele...
Am vazut la tv o chestie care m-a miscat mult: o familie: mama, baietel de cativa ani (vreo 3), fetita (la scoala) mergeau cu masina. Baietelul s-a inecat cu ceva, mama a tras pe dreapta si nu stia ce sa faca ! Fetita a aplicat o tehnica proaspat invatata la scoala (cam ce spunea Gabriella) si si-a salvat fratiorul...
Marina spune:
in mama si copilul (capraru) sunt prezentate ceva tehnici de genul asta....o sa ma uit ...
Manevra Heimlich este diferita pt bebelusi si pt copii mai mari/adulti.
Ceea ce a descris Joxy este pt copiii mici sub un an. Se tin pe spate si se apasa cu un deget sub coaste. La oameni mari , manevra se aplica cu doua maini si se apasa cumva cu podul palmei si cu mult mai multa forta.