Cum se dezvolta copiii nostri?

Cum se dezvolta copiii nostri? | Autor: Nora

Link direct la acest mesaj

Buna ziua tuturor si La multi ani! Va doresc tuturor un an nou minunat, cu sanatate si noroc.
E prima oara cand scriu un mesaj pe site, am putine emotii...
Deci:
Am doi copii: Andrei are 4 ani si 8 luni iar Victor 2 ani juma'. Problema noastra e limbajul lui Victor. Ni se pare ca vorbeste mai putin decat "in statistici". Stie foarte multe cuvinte dar doar pe cele principale le pronunta corect. Intelege tot ce i se spune si noua ni se pare inteligent, prezent si perfect normal dezvoltat. Poate exageram, poate il comparam cu fratele lui mai mare, poate suntem nerabdatori...
Intrebarea mea este: ati avut probleme de acest fel? E OK daca la 2 ani jumate face propozitii doar din 2 cuvinte, daca vorbeste mult dar doar in limba lui, etc
Multumesc anticipat pentru raspunsurile voastre.

Cu drag, Nora Cosmin

PS noi locuim in Belgia. Andrei merge la scoala si vorbeste franceza. Victor, la randul sau, intelege oarecum franceza( desene animate, jocuri educative la calculator, tele) si spune "bonjour, au revoir..."
Oare se incurca in limbi? Noi vorbim in romana cu el dar...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns 2mami spune:

Buna Nora,
Iti raspund pentru ca si eu am avut ceva emotii cu baietelul meu cel mic care mi se parea la momentul respectiv ca nu vorbeste ca alti copii de varsta lui. Bineinteles ca nu aveam de ce sa ma ingrijorez. Acum are 3 ani si 5 luni si vorbeste de toate ba as putea spune ca vorbeste chiar mai bine decat vorbea sora lui la aceasta varsta (cu sora lui - 5 ani am avut ceva probleme cu pronuntia anumitor consoane, lucru care s-a reglat insa in timp). Se pare ca paradoxal, al doilea copil vorbeste mai tarziu decat primul (chiar daca noua ni se pare logic sa vorbeasca mai usor, avandu-l exemplu pe fratele mai mare).
Parerea mea este sa nu-ti faci probleme.
Cu drag,
Simona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nora spune:

Buna Simona,
eu ti-am mai trimis un mesaj dar se pare ca s-a pierdut pe undeva in spatiul virtual...
Iti multumesc pentru raspuns si incurajari. Sa mai vedem cum mai evolueaza. Din 1februarie merge la gradinita si va descoperi un nou mediu lingvistic, in franceza... Sa-l vedem atunci!
Merci inca o data si multa sanatate,
Nora

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lexi spune:

Nora,
Si juniorul meu (de 5 ani acum) a vorbit tarziu; aproape de 2 ani si jumatate, cat are Victor acum, folosea inca propozitii/fraze compuse mai mult din da-da-da-da, cati de da-da atatea cuvinte in propozitie/fraza. Ba chiar era si cu intonatie, un "da" era mai sus, altul mai jos, ca sa intelegem ce spune! :)
Nepotica mea spunea povesti la aceeasi varsta, asa ca eu ii comparam mereu si-mi dadea ca al meu e cu minus. Insa si-a dat drumul aproape dintr-o data, iar eu mi-am dat seama ca pana atunci nu facuse decat sa inmagazineze cuvinte in capusorul lui, cu sens cu tot. Intelegea si el tot ce-i spunem, dar nu folosea decat cuvintele strict de interes, gen mama, tata, vate (lapte), pac (parc), etc.
Si faptul ca auzea permanent 2 limbi, romana si engleza, a contribuit la vorbirea mai tarzie, zic eu, dar acum s-a reglat si turuie de dimineata pana seara, de multe ori si-n somn.
Ai rabdare, ca se rezolva, s-ar putea sa fie putin inhibat si de faptul ca fratele mai mare vorbeste mai bine decat el. Si, atat timp cat se face inteles de cei din jurul lui, pentru el e de ajuns.

Succes si un an perfect pe toate planurile!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anna maria spune:

Eu inca nu pot spune nimic despre copilul meu,dar copilul nasilor nostri are 3 ani si 3luni si este inca la faza imitarii.Daca aude spunind ceva,spune si el,altfel,nu!Dar intelege tot ce i se spune.Asa ca ai rabdare,fiecare copil este unic in felul lui.

anamaria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 2mami spune:

Scuza-ma ca nu ti-am raspuns Nora dar am fost cam prinsa zilele astea si nu am reusit pana acum sa ma asez ca lumea la computer.
Pot sa-ti spun despre baietelul meu ca acum vorbeste foarte bine si raspicat (ba mai are si expresii imprumutate de la gradinita, nu prea frumoase si care suna extrem de caraghios in gurita lui- incerc sa nu-l cert prea des pentru astea fiindca am inteles ca e doar o faza trecatoare.)
Mult succes la gradinita (vei vedea ce evolutie grozava va avea din acel moment).
CU drag,
Simona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

Nora, Einstein n-a vorbit pana la 3 ani, de credeau ca e inapoiat mintal. Nu te ingrijora, unii copilashi sunt pur si simplu mai leneshi. Fiica-mea a mers foarte greu, pe la 18 luni abia a avut curajul sa se desprinda si sa mearga.
Multa sanatate si fericire!

Un an nou fericit si sanatos tuturor!

Lorelei & Family

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirod spune:

Daca este prezent, cum spui tu si intelege ce i se vorbeste - nu trebuie sa ai motive de ingrijorare!S-a spus aici de Einstein, eu iti spun ca L.Blaga a vorbit la 4ani si cred ca mai sint o gramada...
Am mai vazut fratiori mai mici care erau complexati de faptul ca fratii lor vorbeau mai bine, da pina la coada "se rup si ei"

doris

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nora spune:

Multumesc tuturor pentru raspunsuri si incurajari! Sunt noua pe site si pana acum cautam raspunsurile in alta parte. Bleguta...
De o saptamana de cand am deschis subiectul cu Victor, am redescoperit si forumul si sunt asa placut surprinsa de subiecte, de raspunsuri rapide...
Multumesc frumos tuturor si numai bine. Sa fim sanatosi cu totii si sa stim sa ne bucuram de fiecare zi. Am plans citind povestea Andreei din Ploiesti, cea cu Alvaro din State si m-am gandit ca, uneori, uitam ca sanatatea este cea mai importanta si ne pierdem vremea si nervii cu ambitii si dorinte fara rost.
Cu drag, Nora

cosmin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina C spune:

2mami, cum s-a reglat pronuntia consoanelor?Ai fost la logoped?
ina

Mergi la inceput