Nu vreau sa dau spaga
Raspunsuri - Pagina 4
cataghe spune:
Stiu ca ai dreptate cu garzile asigurate de rezidenti... asta am trait-o pe pielea mea. Dar unde am fost eu era intotdeauna un medic primar sef de garda care putea fi chemat oricind de rezident daca era vreo problema. In privinta acestui fapt sa stii ca la fel e si in America, si asta este pentru ca rezidentii de astazi sunt cei care ne vor trata peste 10 ani, pe noi si pe copiii nostri. Nu stiu cum e in alte parti, dar colegii mei rezidenti erau oameni constiinciosi si atenti - e drept ca nu exista padure fara uscaturi, ceea ce se aplica si aici, dar in majoritate nu-si permiteau sa se "joace" de-a medicina!
In privinta faptului ca medicul de garda nu misca un deget pina vine cel care a urmarit sarcina, chestia tine tot de sistem. Daca medicul care a urmarit sarcina anunta ca va veni, celalalt nu se baga peste cazul lui. Dar si in cazul asta, eu personal nu am vazut gravide care sa nu fie urmarite, fie de medicul de garda, fie de rezident, fie de moasa, pina cind vine medicul care a urmarit sarcina - de multe ori s-a intimplat chiar ca acesta sa nu ajunga pina cind gravida nastea si atunci intreaga responsabilitate revenea echipei de garda.
In privinta orelor de dupa masa, nu stiu ce sa zic, poate am avut eu noroc pina acum, dar medicii cu care am lucrat in general vin dupa masa sa-si vada pacientele si operatele, ba vin chiar si simbata si uneori si duminica. Profesorii pe care i-am avut eu veneau la orice ora din zi si din noapte daca erau solicitati la un caz grav, si credeti-ma ca de multe ori era vorba despre paciente sarace care nu aveau de unde sa dea! Dar probabil ca si voi aveti dreptate, si ca vor fi fiind unii si cum ziceti voi. Aspectele pe care le descriu eu recunosc ca se refera in special la Cluj.
Vad insa ca la chestiunea cu contradictia nu mi-a raspuns nimeni...![]()
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
Candy spune:
Catalina draga, nu cred ca neaga cineva dreptul medicilor la viata privata! Dar asta nu inseamna totusi ca daca medicul vine in afara orelor de program, de bunavoie, trebuie sa-i dam o spaga de sute de euro! Mi s-ar parea normal sa existe un tarif prestabilit, in lei, pentru care sa-ti poata da chitanta! Va imaginati o gravida in chinurile facerii negociind cu doctorul prin telefon onorariul? Asa cum platesti medicul de familie care vine noaptea sau in afara programului, ar trebui sa poti plati si medicul care ti-a urmarit sarcina si nu e de garda cand iti suna ceasul.
Cat despre garzi, mama mea, care a fost internata la Cardiologie dupa ce am adus-o la urgenta cu salvarea, dupa o criza de anginapectorala (nu-ti spun dupa cate interventii si pile, am adus-o cu SMURD, pentru ca ambulanta "normala" nu a ajuns in 30 min.), a fost la un pas de moarte in timp ce era de garda medicul ei, care era in acelasi timp si sef de sectie. A venit cu nitroglicerina si cu toate medicamentele de acasa, pentru ca in sectia de Cardio nu existau! La a doua criza, cand a simtit ca se sufoca, a chemat asistenta care efectiv nu i-a facut nimic si i-a spus pe cel mai calm ton cu putinta ca nu-l poate deranja pe dolmnul doctor, care doarme!!!
In alta ordine de idei, am vazut cu ochii mei medici care, in garda se incuiau in cabinet urmarind un meci de fotbal si dadeau dispozitie sa nu fie deranjati! Altii faceau sex cu asistentele de se auzea pe tot coridorul! Sigur, or fi execeptii, nu zic nu, dar oare in cate spitale din strainatate este permis asa ceva?
Asta inseamna asistenta medicala in Romania. Oare cate mai trebuie sa se intample ca sa se ia masuri? Chiar trebuie ca un apartinator disperat sa stranga de gat un medic ca sa se sesizeze cineva?
liris spune:
Ceea ce ma surprinde pe mine este ca exista intotdeauna o fisura, o contradictie in privinta rationamentului pe care oamenii il fac cu privire la medici. Daca se pune problema ca oamenii astia invata pina cad in cap, ca-si sacrifica cei mai frumosi ani prin spitale, ca sunt platiti de mizerie exact in acea perioada a vietii in care faci copii, trebuie sa-ti pui pe picioare o familie, etc., ei bine, atunci toata lumea sare - ca ce? altii nu invata? altii nu o duc prost?
si asa e , nu are sens sa povestesc cam cit de grei au fost cei 5 ani de facultate de matematica si retributia si perspectivele dupa aceea mult sub retributia (salariu+spaga) si perspectivele unui medic...
altii nu ar vrea s-o duca bine? Deci, din aceasta putem deduce ca medicina e o profesie ca oricare alta, nici mai buna nici mai rea, ca ai de invatat ca orice alt om care face studii superioare, ca te confrunti cu aceleasi probleme ca orice bugetar din tara asta, deci ar fi bine sa taci din gura.
nimeni nu trebuie "sa taca din gura". fiecare trebuie sa lupte ptr drepturile lui , dar nu cerind /acceptind bani de la sarmanul pacient ci cerind bani de la guvern (care se stie foloseste banii de la sanatate sa acopere celelalte gauri din buget ,ca asa-i in Romania...)
Cind vine insa vorba despre drepturile oricarui salariat, ei, atunci se schimba povestea. Medicul nu are dreptul la o viata personala in care sa nu fie deranjat la orice ora din zi si din noapte.
nu stiu citi medici sunt intr-adevar deranjati la orice ora din zi sau din noapte . teoretic ei pot fi deranjati , practica ne omoara. de regula cei care sunt deranjati , sunt deranjati cu sume corespunzatoare de bani...
si ca sa dau un exemplu (stiu ca exista si contra-exemple oricum) , tot la spitalul unde cumnata mea e chirurg rezident, asta vara au operat gresit o fata tinara , post-operator mergea rau de tot , dar in august au venit vacantele si chirurgii de baza au plecat "prin Europa" ... norocul ei ca s-a trezit la timp si a plecat la Bucuresti. am inteles ca au reusit s-o faca bine la Bucuresti , de unde initial nu i se mai dadeau sanse...
ideea este insa ca atunci cind a venit vremea chirurgii au plecat in vacantele planificate fara sa le pese ca o macelarisera pe biata fata (asta e opinia cumnatei mele care a fost mina a treia in operatia ei).
Medicul nu are dreptul sa faca greva, chiar daca se asigura urgentele, pentru ca se aduna prea multe urgente si oamenii pot muri.
medicul ca si un mecanic de tren, sofer de autobuz, are dreptul sa faca greva , dar meseria lui este mai speciala...medicii fac greva din cite stiu eu
Medicul nu are dreptul la o retributie decenta, asa cum au altii care au invatat cam jumatate din anii pe care a trebuit sa-i petreaca el invatind.
aici e discutabil. colegii mei de la mate ar spune : una e sa iei o carte de medicina si sa o memorezi si una e sa iei o trei pagini de mate la care poti avea nevoie de trei zile ca sa le intelegi... chimistii , fizicienii, inginerii (ei studiaza 5 ani nu 10)ar spune : fara noi medicina s-ar fi facut astazi cum se facea in renastere , ptr ca tehnologia a impins medicina la ceea ce este acum. vrem si noi "retributia decenta " pe care o obtin majoritatea medicilor... de ce doar medicii culeg laurii victoriei?
eu cred insa ca intr-o tara in care liderii nu ar fi hoti inascuti,ci oameni cinsiti cu dragoste ptr semenii lor, medicii si oamenii de stiinta ar fi platiti corespunzator , adica de la decent in sus. nu e cazul in Romania. Liderii nostri au saracit tara , iar saracia a dezumanizat oamenii :pacienti si medici.
teo1970 spune:
quote:
Originally posted by alison7quote:
Originally posted by teo1970
Eu nu consider că i-am dat doctorului "șpagă" atunci cînd am născut/ pur și simplu am făcut-o pentru mine - a fost o modalitate de a-mi exprima mulțumirea pe care am simțit-o că lucrurile au decurs cum trebuie și că totul s-a terminat cu bine/ a fost ca un fel de cadou pe care am vrut să-l fac, un mod de a aprecia felul cum și-a făcuttreaba/ nu mi-a cerut nici bani, nici altceva, nu a condiționat actul medical, dar nici nu a refuzat atunci cînd i-am dat (după naștere)
P.S. Nu sunt de acord cu condiționarea actului medical sub nici o formă si,in principiu, nu sunt de acord cu șpaga![]()
O modalitate de a-ti exprima multumirea .... Hai s-o lasam balta ca mi se face rau ..:(((
Din cauza celor ca tine se perpetueaza spaga!
Sau esti cumva din breasla?
Alison,
Dacă ți se face rău citind păreri care nu coincid cu a ta nu mai citi, nimeni nu te obligă.
Iar dacă vrei, totuși, să participi la discuție, poți încerca măcar să păstrezi o urmă de decență în exprimare și atitudine.
Nu te cunosc și nu înțeleg de ce mă ataci personal.
Manuc spune:
Catalina, contradictia este in primul rand intre ce asteapta oamenii de la doctori si ceea ce primesc. Deasemeni e contradictie intre imaginea pe care doctorii vor sa o creeze despre ei si ceea ce se vede de afara.
Un inginer de calculatoare care invata pentru un examen de certificare (poate chiar mai mult decat un doctor) n-o sa-ti aminteasca niciodata cat a invatat el pentru asta, o sa arate diploma acolo unde trebuie si o sa-si caute un job bine platit. Doctorii o tin sus si tare cu cat invata ei si ce nedreptatiti sunt de societate, in vreme e urla ziarele si TV de cazuri de oameni care mor cu zile din incompetenta unora dintre ei. Cat a invatat Catalina doctorul de la Ploiesti sa ne spuna ca mamicile care si-au pierdut copii au mancat prea mult de sarbatori, cand mizeria din spital e cea care e?
A spus cineva ca doctorii nu au dreptul la un salariu decent? Toti avem acest drept. Dar mai mult decat sa platesc 2 ani la un credit suficient pentru o cezariana si 4 zile de spitalizare eu personal nu pot sa fac. Si ca mine stii cate sunt... (In vreme ce o asistenta din spitalul in care am nascut castiga pe luna din salariu si spagi ceva mai mult decat mine. Spun asistenta, sper sa observi ca nu imi permit sa ma compar cu un medic.)
Greva... sunt categorii de salariati care nu au acest drept prin lege, si nici tie nu cred ca ti-ar placea sa vezi un pluton de jandarmi inarmati, suparati ca nu si-au primit drepturile. Nici militarii, nici politistii nu fac greva. Si nici lor nu le place sa nu fie tratati cand au o problema medicala mai ales daca e urgenta.
Si totusi se intampla sa plece cum au venit la doctor si cand acestia nu sunt in greva.
Viata personala ... toti doctorii pe care ii cunosc (si cunosc cativa) au program de somn de dupa amiaza. Sunt singura categorie de salariati care isi permit asa ceva. Si care familie e mai afectata, a unui medic la care suna telefonul si pleaca si in miez de noapte (si nu vine cu mana goala in 99% din cazuri), sau a unui inginer care sta pana in miez de noapte la servici, si asta zi de zi. Sa-i includem in medicii deranjati in miez de noapte si pe cei care isi fac garzile acasa asa cum zici ca ai trait pe pielea ta. Catalina, medicul ala primar sef de garda pe care il chemai tu in caz de problema stii bine ca are interes sa nu se intample ceva grav pe garda lui, nu o face din prea multa constiinciozitate. Si daca se intampla, stie cineva ca el nu a fost acolo?
Medicii, mai mult decat oricare altii, vor sa le fie recunoscuta profesia ca una nobila, si ei ca niste supraoameni. Medicii sunt singura categorie care reclama peste tot cat de mult invata ei, de parca ar fi singurii care o fac. Daca in medicina se folosesc aparate ultraperformante, alea au fost proiectate de medici? Nicidecum. Dar pomeneste careva cat au muncit si ce scipiri au avut inginerii care l-au proiectat, atunci cand aparatul este folosit la salvarea unei vieti? NU, doctorul iti salveaza viata.
Crede-ma, am vazut la piata o tipa care se tocmea la leustean explicandu-i vanzatoarei ca ea e doctorita, alta ii explica agentului de circulatie care a oprit-o pentru o greseala evidenta, tot asa, ca e doctorita.
Nu doar sistemul medical functioneaza prost in tara asta. Fiecare dintre noi reprezentam o rotita infima in societatea asta de doi bani. Cinste tuturor oamenilor responsabili fie ei medici, ingineri, juristi, economisti, profesori... orice si in orice ordine. Problema e ca sunt prea putini si se pierd in multime.
Manuela si bb Costin
alison7 spune:
quote:
Originally posted by teo1970quote:
Originally posted by alison7quote:
Originally posted by teo1970
Eu nu consider că i-am dat doctorului "șpagă" atunci cînd am născut/ pur și simplu am făcut-o pentru mine - a fost o modalitate de a-mi exprima mulțumirea pe care am simțit-o că lucrurile au decurs cum trebuie și că totul s-a terminat cu bine/ a fost ca un fel de cadou pe care am vrut să-l fac, un mod de a aprecia felul cum și-a făcuttreaba/ nu mi-a cerut nici bani, nici altceva, nu a condiționat actul medical, dar nici nu a refuzat atunci cînd i-am dat (după naștere)
P.S. Nu sunt de acord cu condiționarea actului medical sub nici o formă si,in principiu, nu sunt de acord cu șpaga![]()
O modalitate de a-ti exprima multumirea .... Hai s-o lasam balta ca mi se face rau ..:(((
Din cauza celor ca tine se perpetueaza spaga!
Sau esti cumva din breasla?
Alison,
Dacă ți se face rău citind păreri care nu coincid cu a ta nu mai citi, nimeni nu te obligă.
Iar dacă vrei, totuși, să participi la discuție, poți încerca măcar să păstrezi o urmă de decență în exprimare și atitudine.
Nu te cunosc și nu înțeleg de ce mă ataci personal.![]()
Teo1970,
Eu nu am intentionat sa te atac personal , ci sa atac parerea expusa de catre tine. Consider pur si simplu ca cei care au o gindire asemanatoare celei pe care ai expus-o tu , incurajeaza fenomenul de spaga. De ce? Pentru ca daca nu ar exista cei care dau, nici medicii nu ar mai considera normal sa primeasca. Pe cind asa, ei s-au obisnuit sa primeasca micile multumiri, care cu timpul s-au transformat in tarife in toata regula. Si astfel se creeaza diferenta: intre pacientii bogati si pacientii saraci. Si exista medici (destui) care daca aud ca respectivul face parte din categoria pacientilor saraci, nu misca nici un deget pt. el!
Nu imi doresc sa fiu in pielea unui astfel de pacient, si ma doare inima pentru el !
P.S. Nu cred ca da cineva banii aceia din placere, majoritatea o fac din obligatie si pentru ca asa au auzit ca se face pt. ca sa fie tratati omeneste. De aceea te-am intrebat daca cumva esti din breasla medicala, pentru ca eu personal nu am intilnit pe ABSOLUT NIMENI care sa spuna ca a dat acei bani de placere.
alison7 spune:
quote:
Originally posted by Candy
Mi s-ar parea normal sa existe un tarif prestabilit, in lei, pentru care sa-ti poata da chitanta! Va imaginati o gravida in chinurile facerii negociind cu doctorul prin telefon onorariul? Asa cum platesti medicul de familie care vine noaptea sau in afara programului, ar trebui sa poti plati si medicul care ti-a urmarit sarcina si nu e de garda cand iti suna ceasul.
Asa zic si eu , daca ar fi un tarif legal oficial prestabilit totul ar fi perfect, fiecare ar da banii fara comentarii.
Dar, nu ce se intimpla la noi, vorba nikitei, mai intii informarea, apoi pinda si apoi strecurarea plicului in buzunar !!!! Toate astea sunt o mascarada si o umilinta fara seaman.
cataghe spune:
Si eu sunt de acord, dar hai sa ne gindim: daca ar fi un tarif oficial oare toata lumea si l-ar putea permite? Din cite stiu eu si in US sunt nu stiu cite zeci de milioane de cetateni care nu au acces la asistenta medicala... cred ca nici un sistem medical nu e perfect.
Dar de discutat putem discuta... din pacate ma tem ca solutiile sunt foarte departe!
Catalina.
P.S. Spre exemplu, tatal meu face parte din categoria doctorilor cu program de somn dupa masa. Sincer, habar nu am cum ar fi rezistat altfel, munceste cam 10 ore pe zi, in fiecare zi, plus garzile, 4 sau 5 pe luna. Si asta de cind il stiu. Rezultatul? Are un etaj dintr-o casa, o Dacia Supernova si ne tine pe toti noi astia mai prapaditi de pe linga el. Dupa 27 de ani de munca si avind de mult toate gradele luate, nu a iesit niciodata in viata lui din Romania. Dupa toate astea, mi se pare un pic cam mult sa-l blamez ca isi permite sa doarma o jumatate de ora dupa masa (sau isi permitea, ca in ultimul timp...)
Cred ca exista anumite lucruri pe care este imposibil sa le percepi daca nu le traiesti... poate de aici si gradul mare de intoleranta care exista printre oameni.
Ceea ce ma uimeste este usurinta cu care oamenii se pronunta cu privire la o profesie despre care nu stiu prea multe. Acum citeva zile am citit povestea cuiva aici pe forum care acuza o asistenta ca din cauza "prostiei" ei a pierdut o sarcina. Ca asistenta ar fi administrat tratamentul fara avizul medicului, e discutabil, dar am ramas masca citind ca tratamentul pe care i l-a dat era exact tratamentul corect, si inca cu niste medicamente care nu prea exista intotdeauna in spitalele din Romania. Eu personal nu stiu, sincer, ce ar fi putut sa-i faca mai mult, ceea ce n-o impiedica pe nemultumita s-o faca albie de porci! Dar de!, la agricultura, medicina si fotbal se pricepe toata lumea! Ar fi ca si cum m-as apuca eu sa vorbesc despre fizica cuantica, contabilitate sau orice alt domeniu despre care stiu cam cu ce se ocupa dar nu prea am habar de mai mult, iar oamenii care se pricep au invatat ani de zile ca sa se priceapa!
Il scoateti in fata pe medicul de la Ploiesti, da, si? Astazi am vazut pe TV5 un reportaj despre infectiile nosocomiale in Franta. Le au si ei pe ale lor, si inca cu germeni mai bine selectionati decit ale noastre! Eu nu stiu ce-a zis ala de mincare, eu cu urechile mele am auzit doar ca a zis ca gravidele au facut efort fizic -probabil se referea la curatenie de sarbatori, etc. - ceea ce in multe cazuri va asigur ca e adevarat. Dar nu vreau sa-i iau apararea, si stiti de ce? Pentru ca eu, ca medic, din ce s-a prezentat la TV habar nu am ce s-a intimplat acolo. S-a mai intimplat chestia asta in urma cu citeva luni la Iasi si dupa ce a fost un scandal imens in presa s-a spus, pe undeva, printr-un colt de ziar, si ca medicii din sectia aia au facut referate peste referate in care spuneau ca sectia nu corespunde normelor de igiena si cereau fonduri pentru remedierea situatiei. Dar asta nu s-a mai urlat la stiri, ca daca le putem da in cap medicilor, pai hai sa le dam!
Scuze ca m-am aprins un pic, este tocmai ceea ce vreau sa evit in discutia cu voi. Problema e ca fiecare si le stie pe ale lui si ca sunt multe lucruri care nu se cunosc de catre publicul larg. Ma gindesc ca conducerii din tara asta nu prea i-ar conveni sa se solidarizeze pacientii cu medicii, cu cit e prapastia mai adinca, cu atit mai bine, iar mijloace de manipulare exista, slava Domnului, destule in ziua de azi.
Va pup si va doresc multa sanatate!
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
Manuc spune:
N-am blamat doctorii pentru programul de somn, am subliniat ca sunt altii care muncesc mult mai mult.
Nu iau exemplu parintii mei, ca atunci chiar m-as apride si nu as putea spune ca nu sunt subiectiva, dar zic de socrii. Dupa ceva mai mult de 30 de ani de munca, ingineri amandoi, au un apartament cu trei camere, nu au masina (au avut un Oltcit, dar l-au vandut), au fost pe vremuri o data sau de doua ori la bulgari, iar acum primesc ajutor de la stat ca sa isi plateasca intretinerea (asta ca nu stiu exact ce pensii au, dar se incadreaza in plafonul din lege). Ca nu au ce da prapaditilor de langa ei e inutil sa mai spun. Dar ai dreptate
quote:
exista anumite lucruri pe care este imposibil sa le percepi daca nu le traiesti... poate de aici si gradul mare de intoleranta care exista printre oameni.
cand se duc la doctor nu uita sa "multumeasca" pentru serviciul facut, pentru ca in mod sigur se vor intoarce. La varsta lor...
QED
Manuela si bb Costin
Candy spune:
Catalina draga, mie-mi pare rau ca fiind unicul medic declarat care scrie la acest topic, ai ajuns "ciuca batailor". Ce vrei, ne varsam si noi nervii pe cine putem... Oricum, apreciez ca ne tii piept, avand in vedere ca esti in minoritate!
Daca ar fi insa sa simplificam, situatia e urmatoarea: X are 100 EUR salariu pe luna si in perioada concediului prenatal ia chiar mai putin. Ca sa nasca, trebuie sa scoata din buzunar, sa zicem 200 EUR pt. medic si alti 100-200 pentru restul personalului. (tarife medicii vehiculate pe forum). Ei bine, problema e: de unde sa-i scoata si sa mai si traiasca din salariu, si sa-i cumpere si bb-ului ce-i trebuie?
Pe langa astia, merge cu medicamentele de acasa (alti bani, alta distractie) si plateste si asigurari medicale.
Chiar nu ti se pare aberant si strigator la cer sa faci credit la banca ca sa platesti spaga la doctor, cum povestea una din fetele de pe forum? Unde sa ajungem, sa ne vindem apartamentul sau masina ca sa dam nastere unui copil in conditii omenesti???
Tot stau si ma intreb cum pot dormi noaptea acesti asa-zisi medici, care iau de pe noi 7 piei? Chiar si-au pierdut ultima farama de demnitate, bun simt, decenta si integritate si s-au transformat in niste pasari de prada care ne "ciugulesc" de ultimii bani? Daca asta se numeste intoleranta fata de medicii care se preteaza la asa ceva, ceea ce fac ei cum se poate numi?
Tu nu intelegi, Catalina, ca noua, pacientilor astia amarati, ne-a ajuns bisturiul la os? Sincer, putin imi pasa cat invata medicii cu pricina, ce salariu au si alte cele, sa se rafuiasca cu statul, cu ministerul sau cu cine-or vrea! Nu e obligatia mea ca pacient sa-i asigur un salariu decent, in timp ce e obligatia lui ca medic sa-mi acorde asistenta medicala indiferent de venitul pe care il am!

treaba/ nu mi-a cerut nici bani, nici altceva, nu a condiționat actul medical, dar nici nu a refuzat atunci cînd i-am dat (după naștere)