Nu vreau sa dau spaga
Raspunsuri - Pagina 18
roxana1974 spune:
Oh dragele mele...imi pare rau ca se vorbeste cu atata inversunare. Nu cred ca s-a vrut generalizarea cand s-a vorbit despre spaga si medici. Fetele au venit in cele mai multe cazuri cu cate un exemplu concret de spaga/incompetentza/nedreptate si asa mai departe. Nimeni nu uraste medicii!!!Personal ii respect si NU cred ca medicii VOR spaga. Poate UNII, da, altii din cauza frustrarii o accepta. Cei maimulti te ajuta si te trateaza fara sa dai nimic. Cred ca extrem de putine sunt totusi cazurile in care se conditioneaza actul medical de primirea spagii. Exista, da, s-a vazut si la TV in cateva randuri dar e clar ca nu e asa in general. Eu primul lucru pe care l-as face ar fi sa acord medicilor salariile pe care le merita dupa ani intregi de eforturi supraomenesti de invatat si apoi de perfectionat. Ca nu multi se joaca cu viata omului si trebuie sa invete o viata intreaga.
Ce mai vreau eu sa spun este ca nu numai medicii primesc spaga. O primeste cate un judecator, cate un mecanic auto, cate un functionar de la finante...ca tot spunea cineva mai sus sa discutam de SPAGA ca SPAGA. Si medicii la randul lor primesc spaga. E naspa rau atunci pentru aia care lucreaza in locuri atat neinteresante cat si prost platite si nu primesc niciodata spaga da' tre ' sa dea nu?! cam peste tot, acolo unde am amintit mai sus: ca sa-ti ia kopilu' la nu stiu ce scoala, ca sa iti repare masina, ca sa iti ia repede declaratia fiscala, peste rand...si in mii de alte situatii nu?!
Cred ca toti trebuie sa luptam impotriva corputiei, numai sa vrem! Hai sa venim cu idei constructive. Daca tot nu rem sa dam spaga, hai sa vedem cum sa facem sa n-o dam!
Androix spune:
Mad Max si Alex n, va dau dreptate!
Ma plec in fata domniilor voastre. Vreti exemple concrete? Luati de aici: http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=20439&whichpage=2
postul Tiei si al Ilenyei. Cascati bine ochii!
Mai sunt linkuri destule, daca mai vreti. Sau poate preferati sa le cautati si singuri. Ele poarta nume simplu de urmarit pentru o gasca de cucoane frustrate cu creierul odihnit (de neutilizare nu de altceva!), de genul "Cat costa o nastere?" sau "Maternitati: conditii si tarife" etc.
Nu zice nimeni ca nu exista medici dedicati, competenti, mai buni decat mama medicilor din toate tarile, nu zice nimeni ca marea majoritate a medicilor romani nu sunt asa, nu zice nimeni ca medicii nu merita retribuiti dupa criterii occidentale, nu merita sa facem comparatii intre sistemul sanitar romanesc si orice alt sistem sanitar, nu merita sa facem comparatii intre profesii diferite, vorba cuiva: daca vorbim despre asta imbatranim. Dar sunt MULTI medici care conditioneaza actul medical, sunt medici carora le lipseste si cea mai vaga urma de respect pentru pacient, nu ca personaj in fata caruia ar trebui sa se incline, ci ca OM. Apropo de chestia asta chiar mor de curiozitate: voi dati "Buna ziua" unei femei de serviciu, este aceasta un OM inainte de toate sau e doar o tuta cu creierul imbacsit de telenovele si careia nu i-a placut cartea? Pe care Dumnezeu a ales-o sa fie femeie de serviciu si nu medic?
Andreea
Dianne spune:
Ocebine,
Asa se intampla si in realitate( ca in discutia ta cu cei doi medici alex-n si mad-max)! Se acopera unul pe celalalt! Este practic imposibil sa dovedesti ca un medic a gresit! Si chiar daca dovedesti, nu pateste nimic!
Daca vreti exemplu concret, va dau eu destule! Cum ar fi: recomandarea pentru un copil de 5 ani( propriu meu copil) a unui medicament doar pentru persoane 18+( farmacistul nici nu a vrut sa-mi elibereze medicamentul), administrarea de aspirina de catre un medic de salvare propriului meu copil( foarte mic) care avea enterocolita ceea ce a dus la iritarea stomacului si deci la spitalizare, montarea unui sterilet pe o cervicita s.a. Nu spun eu ca nu s-a procedat corect ci alti medici la care am ajuns ulterior. Dar astea sunt banalitati...n-a murit nimeni, nu?!
Cred ca o solutie ar fi ca insisi medicii sa ia atitudine in fata unor asemenea situatii! Medicii incompetenti sunt o pata pentru cei cu adevarat capabili si le fac un deserviciu atat medicilor in general cat si pacientilor!
Referitor la subiectul in sine...da, am dat spaga dar si atentii in semn de multumire si de apreciere!
mad max spune:
Doamnelor, domnisoarelor si domnilor eu v-am lansat o provocare si o invitatie.
Astept un PM pentru cei care doresc sa se inscrie.
Intr-un proces (ca acesta pe care il tineti pe forum) trebuie ascultate ambele parti si trebuie privit din ambele parti.
Va astept cu drag (cine are familie sa vina cu familia)
Avand in vedere ca numai voi aveti dreptate probabil ca nimeni nu va fi crutat.
Androix-tocmai am spus ca nu astept plecaciuni, dar poate ca nu ai citit cu atentie ceea ce am scris.
Nu cred ca ati fost atat de vehementi cand v-ati aflat in fata unui medic, si nici nu ati fi in stare sa fiti.
Desi se spune ca este o meserie curata ( cea de medic), noi vedem mizeria si decaderea umana in toata splendoarea ei.
Pentru cineva care vrea sa fie tratat ca OM, ii sugerez sa se poarte in primul rand ca un OM
AC spune:
Uite mai Alex_n (si nu Mad -Max! Scuze!). Spaga e o problema de morala nu doar de saracie. Nu cred ca cineva a zis ca-i usor cu trei milioane. Cred chiar ca majoritatea celor de pe forum, din .ro castiga mult mai mult. Dar de aici si pana la a conditiona un act medical de datul spagii e un drum lung. Si cazuri sunt destule, inclusiv la televizor. Nu trebuie apelat la forum pentru asta. Sunt si foarte multe exceptii pe care le cunosc personal. Sunt si unii care accepta, dar nu cer si nici nu se poarta diferit ceea ce imi pare foarte frumos.
Si daca tu nu vrei sa faci parte din cele doua categorii de medici pe care eu le respect. Asta e! E drept ca e greu sa fim oameni si cu bani putini.
Discutia era generala si tu nu esti singura categorie care nu
castiga .ro. Salariul net echivalent pozitiei mele in .ro cu doctorat (deci destui ani de scoala) este acum exact cat al tau. Spune-mi si mie daca as fi avut nevoie de tine, de unde ti-as fi dat, hmm?
Eu mi-am raspuns si singura ca nu as fi avut de unde si asa am plecat! Pe lista mea de zece motive pentru care nu m-as intoarce acasa este si acesta: cetatean cinstit cu toate darile (impozite, asigurari) platite daca patesc ceva relativ grav de sanatate ramanem cu totii in pielea goala si la mila unora care vor jumuli tot ce pot.
Si in plus ca sa-i intelegi si pe cei care si cu un salariu mare se revolta sa stii ca daca ori de cate ori ai nevoie trebuie platit in scurt totul falimentezi repede... asta-i logica avutului unei asigurari.
Si mai am o intrebare tu cat castigi cu spaga? Net pe luna! Ca doar nu platesti impozit pe ea.
Daca nu vrei sa dai o suma exacta... castigi cat sa poti trai normal, castigi cat sa te poti distra in viata sau castigi ca sa traiesti in lux? Adica ai avea inima sa iei de la unul care nu are ca sa te duci tu cu ai tai la mare/munte/excursii?
Anne-Sarah
si mamica sa Andreea
cataghe spune:
Daca cititi cu atentie, cred ca pe mine nu ma puteti acuza ca am luat apararea cuiva sau ca am "acoperit" pe cineva doar pentru ca e medic in discutia asta.
Dar AC, daca citesti cu atentie vei vedea ca Mad Max a spus clar ca el dezaproba conditionarea actului medical si ca nu ia spaga. In principiu, discutiile pe care le purtam aici trebuie fondate pe ceea ce afirma interlocutorii nostri. Daca nu stim ce au afirmat, atunci totul devine un dialog al surzilor in adevaratul sens al cuvintului. Haideti sa vorbim la obiect. Si sa nu ne acuzam unii pe altii de lucruri pe care nu le spunem sau nu le facem.
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
mad max spune:
Daca spun ca nu iau spaga si sunt acuzat in continuare de acest lucru cred ca-mi pierd timpul. Deci, pe scurt, daca va doare in cot de ceea ce spun eu imi pot lua libertatea sa ma doara in cot de ceea ce spuneti dumneavoastra
Singurele mele excursii pe an sunt urmatoarele:
de acasa la spital-eu si sotia, iar copilul la gradinita (cu autobuzul bineinteles)
week-end nu am pentru ca eu merg la spital sambata si duminica intre 9 si 12
o saptamana la parintii mei care sunt la 300km distanta (la tara)
o saptamana la socrii mei (am noroc ca ei locuiesc intr-o statiune)
Nu stau mai mult de o saptamana pentru ca atunci cand mergem acolo ei ne asigura de toate: bani, mancare, distractie (din putinul lor) si imi este rusine sa stau mai mult pe spatele lor. Spate pe care oricum stam tot restul anului si se pare ca al vietii.
De asta imi permit sa nu iau spaga si acest fapt imi permite astfel sa ii ignor pe cei care nu ma trateaza cu respect.
Tot ceea ce avem sunt datorate parintilor nostrii care nu sunt nici directori, nici bancheri, nici doctori ci oameni simpli cu studii liceale.
Deci daca nu ma respectati pe mine ca medic, respectati-mi macar parintii care ma ajuta sa fiu un medic care nu ia spaga.
Bineinteles ca Paste, Craciun si Revelion nu am pentru ca fiind cel mai tanar de pe clinica sunt de garda (asta fiind o regula la noi pe clinica)
Toate acestea se intampla de aproximativ 5 ani.
Meseria mea mi-o fac cu constiinciozitate si constinta. Dau tot ce am mai bun in mine din urmatoarele motive:
sa fie omul multumit si sa constientizeze ca fac tot ce este omeneste posibil pentru a-l vindeca
sa-mi demonstrez mie insumi ca eforturile mele si ale parintilor mei pentru a deveni medic nu au fost in zadar
sa le arat colegilor mei ca se pot baza pe mine si pot oricand sa ii ajut sau sa ii inlocuiesc atunci cand va fi nevoie.
Deci cu dumneavoatra nu este bine in nici un fel.
Daca iau spaga nu este bine
Daca nu iau, iar nu este bine
Daca cer un salariu mai mare iar nu este bine
Daca nu mi-as plati darile la stat iar nu este bine.
Cum este bine atunci?
Nu vreti totusi sa-mi raspundeti la provocarea lansata.
Printre atatia "gura mare" chiar nu se gaseste nimeni sa vrea sa lucreze cu mine?
Sunteti patetici!!!
AC spune:
Imi pare rau mad-max... te-am mancat in locul lui Alex_n. El raspunsese la postul meu anterior cu spaga. Voiam sa va raspund amandorura...dar pentru ca va sustineati unul pe altul m-am aprins prea repede si am spus prostii.
"PRETXTE SOCIO-ECONOMICE!!!!!! Pai da-mi voie sa-ti spun ca de aici pleaca totul. Omenia are si ea o limita si oricat de tare ai fi si cu principii morale solide, pina la urma tot vei considera ca omenia ta trebuie rasplatita intr-un fel.
Nu crezi? Sau iti inchipui ca medicii cinstiti sunt maica Tereza sa fie saraci si milostivi!!
Alex"
Bravo Catalina. Multam, am deraiat.
Vazusem primele tale postari Mad_Max si nu am raspuns la el... exact pentru ca intr-adevar tu zisesei ca nu ai luat spaga si nu vrei.
Dar Mad-Max trebuie sa admiti ca sunt multi care o fac. Nimeni nu cred ca uraste medicii in general. Mie personal mi-a fost frica sa nu ajung sa depind cu viata, din cauza vreunui medic, de ceea ce nu aveam: bani. In alte parti ai sau n-ai, dai sau nu dai...traiesti.
Asa ca daca nu vrei sa fii tinta atacurilor reformuleaza punctul cu parerile exprimate impotriva medicilor sunt ale urmatoarelor categorii de persoane .....
Mad_Max
Daca iau spaga nu este bine ---- nu e bine
Daca nu iau, iar nu este bine ---- E BINE
Daca cer un salariu mai mare iar nu este bine ---- E BINE... desi nu stiu cine ti-l va da
Daca nu mi-as plati darile la stat iar nu este bine. --- nu e bine
Da stiu, ce e sa traiesti cu un salariu mic... Da stiu, ce inseamna sa-ti plateasca parintii mancarea... la mine si sa ne tina in casa. Si da, e ingrozitor. Si da, emigratia nu este o solutie ci doar un paleativ. Dar daca guvernele .ro nu vor da banii din fondul de sanatate la cei din sanatate, daca salariile vor ramane tot minuscule... fa si tu pe haiducul. Ia de la cei care au si da-le ingrijire la fel si celor care n-au.
Anne-Sarah
si mamica sa Andreea
mad max spune:
As mai putea sa adaug la categoriile enumerate una- doamne sau domnisoare parasite sau refuzate de vreun medic (deceptii in dragoste). Valabil si pentru barbati.
Cand explic de ce se ia spaga nu o fac pentru a o justifica ci doar sa constientizati ca la felul cum sunt salarizati medicii nu veti scapa de ea si foarte rar veti gasi medici cu omenie. (pentru ca nu au un trai decent).
Nu sunt pretexte socio-economice, sunt realitati.
Medicii competenti au cam plecat din sistem. Si-au facut plinul atunci cand medicina mergea si si-au deschis cabinete particulare ca de! au avut cu ce.
Au mai ramas doar sefii de clinici, directorii de spitale, cei care lucreaza in invatamantul medical.
Aici veti mai gasi competenta si in majoritatea cazurilor nu vi se va cere spaga. Pentru ca ei castiga destul de bine ca sa se uite la asa ceva.
Golurile din sistem sunt si vor fi umplute cu medici ce vor avea cunostinte destul de sumare si care va vor cere si spaga.
Deci nu exista nici stimulare si nici mecanism de eliminare din sistem a medicilor incompetenti.
Si ceea ce v-am spus e doar o mica parte din deficientele majore ale sistemului sanitar.
Imi pare rau sa va dezamagesc, dar nu se va rezolva prea curand.
Cei care nu iau spaga, nu va vor consulta la spital ci va vor chema la consultatii la cabinetul particular.
Aceasta este o alta deficienta a sistemului.
Nu este normal ca unii medici sa aiba doua surse de castig si altii nici una.
Medicul care si-a deschis cabinet particular inseamna ca este destul de bazat si are destula clientela astfel incat sa plece din sistemul sanitar finantat de stat si sa lase locul altor medici.
Deci statul roman nu ar fi trebuit sa permita unui medic care si-a deschis cabinet particular sa mai lucreze intr-un spital de stat.
Sunt multe de spus dar de spaga nu se va scapa.
Am citit si site-ul propus de tine Androix, nu vad relevanta, si unde este spaga data la doctori. Vad doar asistente, infirmiere. Oricum sumele enumerate acolo sunt din cele mai fericite.
casandra spune:
Cred ca glumesti cand te referi la deceptii in dragoste. Asa, daca generalizezi, supararea se poate revarsa pe toti barbatii, respectiv femeile. Oricum, m-ai facut sa rad.