Cat timp le acordati bebeilor vostri?
Nu ma refer la timpul in care va ocupati de hranit, schimbat, plimbat, ci la timpul de joaca si sa-i zicem educatie al bebelusilor vostri. Cat le alocati numai pentru ei din timpul vostru intr-o zi?
Eu incerc printre alte treburi ale casei sa-mi fac timp si sa ma gasec intr-o dispozitie calma si deschisa si optimista si sa "dialoghez" cu Raducu, sa ne zambim, sa-l fac sa apuce lucruri, sa-l stimulez in toate felurile, dar bineinteles fara a exagera ca sa nu-l obosesc prea tare, ca nu mai obtin deloc efectul scontat.
Dar vad ca la 3 luni si jumatate inca nu poate apuca strins jucarii mici si sa le tina mult, ci doar aca ii pun eu in manutza o jucarie dintr-aia zornaitoare sa zicem, o apuca, da de cateva ori din manutze, o duce la guritza eventual, si apoi o arunca cat-colo
.
De asemenea, nici de rostogolit inca nu da semne, m-am gandit ca poate fiindca e mai zdravan el asa....dar nu e un copil gras, caci este foarte foarte activ, doarme destul de putin, adica e genul de copil hiper-activ. De asta nu inteleg de ce nu se dezvolta la fel de repede si astfel de indeletniciri cum sunt apucatul obecelor, rostogolitul...stiu ca bebeii sunt foarte diferiti ca etape de dezvoltare, dar m-am gandit ca poate nu-l stimulam noi suficient? nu ne jucam deajuns cu el? voi cum ati facut ca bebeii sa inceapa cate o activitatea noua? si cu statul in funduletz la fel...trebuie sa-l fortzez eu cumva? sa-l proptesc musai intre perne sau altfel? ca il mai apucam de manutze si-l tragem hopa-sus si-i place dar oboseste si-l doare spatele, ca in cateva minute incepe sa se smiorcaie.
Pliiiiz vreau cateva sfaturi de la voi!!!!
(o mamica putin descurajata
)
danat
http://community.webshots.com/user/danateu
Raspunsuri
anna maria spune:
De ce sa fii descurajata?Nu ai motive!Gindeste-te ca
tau este special orice ar face si oricit l-ai stimula.Si este inca micut,las-l pe el sa descopere lumea in felul lui.Iar daca este f. activ poate seamana cu vreunul dintre voi,in cazul asta mai cere cite un sfat mamei sau soacrei.Am vazut copii super activi care au crescut si nu i-au mai putut potoli din explorari.Si,in plus cit timp ii poti acorda ?Mai sunt multe de facut!Asteapta sa creasca si ai sa vezi.Oricum,crestere usoara!
anamaria
tlaura spune:
Draga mea danat,
E prea devreme la trei luni sa vrei sa stea in fundulet. Cum si tu ai spus, la fiecare copil exista un ritm diferit de dezvoltare a aptitudinilor, si nu trebuie fortat in nici un fel. Cand este pregatit pentru o urmatoare etape, iti vei da seama. Andrei al meu de exemplu, acum are 1 an si trei luni, a stat in fundulet de la trei luni si isi infigea picioarele in canapea sau podea,fiindca voia sa stea si in picioare. Bineinteles ca nu putea. El a mers f. devreme la 10 luni, dar asta a fost aptitudinea pe care el a dezvoltat-o. In schimb a ramas in urma la capitolul vorbit si dintisori. Are doar 7 si nici aia crescuti pe de-a intregul. Iar in comparatie cu ceilalti copii de varsta lui nu prea vorbeste. Dar nu ma impacientez, toate vor veni la timpul lor.
Asa ca stai linistita, si lasa copilul sa-si urmeze cursul lui de dezvoltare. Asta nu inseamna sa nu il stimulezi sau sa nu te joci cu el. Din pacate si eu cred ca acord cam putin timp puiului meu... Ce sa faci? treburile din casa nu se termina niciodata!
Pupici si sa-ti traiasca puiul!
laura, mama lui Andrei
craluca spune:
Danat, bebita mea are tot 3 luni si jumatate si abia de cateva zile reuseste sa tina ceva in mana si sa se joace (adica sa bage in gurita) cu obiectul respectiv. Cat despre rasuciri, nici vorba, numai tentative nereusite (o singura data s-a sucit aprape pe o parte in timp ce dormea). Si nu imi fac deloc griji. Sunt convinsa ca este un copil absolut normal si se va dezvolta dupa cum este ritmul ei. Nu exista bebelusi la fel si etapele de dezvoltare au niste marje destul de ingaduitoare ca si varsta. Chestia cu tinutul jucariei a fost la modul asta: azi nu putea cu nici un chip sa o apuce in manuta iar a doua zi ne-am trezit ca se joaca cu ea minute in sir. Drept pentru care am chemat tot neamul, cu catel si purcel, sa vada ce minuni face fata mea. Progresele pot fi de la o zi la alta si spectaculoase.
Cat despre alocarea timpului pentru bebit, fac si eu ce pot. Mai am un domnisorel acasa si are si el nevoie de mine destul de mult dar incerc sa impac si capra si varza. Noroc ca Alex, baietelul meu se joaca destul de mult cu Ioana si cateodata ma cam supar pentru ca el reuseste intotdeauna sa o linisteasca, sa o faca sa gangureasca, sa rada pe cand la noi nu reactioneaza asa bebelusa ... face chestii haioase numai cand vrea ea.
Dar incerc sa ii vorbesc cat mai mult, chiar daca spun numai tampenii, cantam amandoua, ascultam muzica impreuna, ne gadilam, ne ciupim, dansam si prezentam locuinta, adica: aici este ceasul tic-tac, aici e floarea mai-mai, aici e poza cu Doamne-Doamne,aici camera lui Alex, aici doarme pisicul pis-pis si asa mai departe. Ideea este ca atunci cand o vezi ca face cate o chestie noua sa o lauzi si sa o stimulezi cumva sa repete ceea ce a facut, sa vada ca te bucura si a facut un lucru bun.
Cam asta gandesc eu!
Mama Raluca, baiat Alex si bebita mica Ioana
http://community.webshots.com/user/craluca100
ymellda spune:
Andra avea aproape cinci luni cand a inceput sa se rostogoleasca singurica si o facea de pe spate pe burtica (sa vezi ce vant isi facea cu piciorusul), dar isi baga o manuta sub ea si apoi scancete ca nu putea sa se miste.
Nu mai tin minte cand a prins ceva in manuta sa tina singura, dar...
Un doctor simpatic, care ii facea masaj Andrei cand era mica, cand ma tot lamentam ca nu face aia, nu face ailalta, imi zice: "Stii ceva, doamna, nu-i vrea sa dea oleaca si cu matura?"
Asa ca... bine ca e sanatos.
Pupici.
Alina si
Andra - 2 ani !!
SARBATORI FERICITE pentru toti membrii DC !
danat spune:
hihi ymelda, sa stii ca un pik de aspirator nu m-ar deranja daca ar presta si Raducu al meu ![]()
![]()
![]()
danat
parpalak spune:
danat, stai calma cu stimularea :)) Mai bine stai pe linga bb si observa ce face. Si cind vezi ca vrea ceva si nu poate incurajeaza-l si ajuta-l. Lor li se par interesante alte chestii decit noua, asa ca lasa-l sa descopere ca e si el o persoana! :) Ia-l cu tine cind faci lucruri normale prin casa si explica-i ce faceti voi "impreuna". Astea-s chestii muuuult mai interesante decit o jucarica de tinut in mina! :) Cu statul in fundulet nu exagera sub nici o forma, ca ei au coloana moale la virsta asta. Daca vezi ca vrea el sa stea in fundulet, ajuta-l, dar nu-l lasa prea mult acolo - nu uita ca-i MIC! :) Mai importanta la virsta asta e interactiunea, baga-l seama, vorbeste-i ca si cum ar pricepe, cere-i parerea.. :) etc..
Sanatate la bebei si mamici.
http://community.webshots.com/user/parpalak
http://home911.servebeer.com
roisin spune:
Pai, programul nostru include o repriza sau doua de jucat in patut, i-am luat fiica-mii un activity gym (trapez d-ala cu jucarele atarnate), super fain, se distreaza extraordinar cu el, asta dureaza cam o ora, pe urma adoarme de la efortul depus. ![]()
In restul timpului o car dupa mine prin casa (in carut sau in scaunelul scoica), o pun pe canapea, pe masa, pe birou si "discutam": ea ma urmareste, eu bomban, cant, ma stramb, ii descriu tot ce fac prin zona (dupa cum a spus si parpalak), cateodata mai cascam ochii in teveu amandoua... sau ii mai atarn niste jucarele la scaunel/carut si se mai distreaza si cu alea, da' tot in preajma mea.
In fund inca nu vrea musai, se chinuie de vreo luna sa ridice capul de jos (culcata fiind), si reuseste foarte bine, face podul in cap, ridica picioarele pe masuta carutului si se vanzoleste in toate directiile, da' sta culcata sau semiculcata, nu face scandal ca vrea mai sus. Eu o mai pun ziua pe burta, pediatra mi-a zis sa fac asta cat mai des ca sa-si intareasca muschii gatului.
La rostogolit noi ne-am specializat pe sensul burta->spate, dar am citit de curand pe site-ul discovery ca de obicei se invata pe la 4 luni intr-un sens, iar in sensul celalat abia pe la 6-8 luni. Probabil ca acuma fac ca hopa mitica, se intorc pe partea favorita si abia pe urma incep sa exploreze toate posibilitatile.
Apropo de hopa mitica, i-am luat o chestie d-asta ca aia din reclama pampers, si scoate niste sunete superbe (sunt ca wind chime-urile care se atarna la streasina casei)... e taaare incantata sa-l invarta p-ala...
Din ce am citit, in general se spune ca bebeul are mare nevoie sa-i simta pe parinti aproape, sa-i vada prin preajma, sa i se dea atentie, etc, dar e la fel de bine sa aiba si perioade in care sa stea singur in patut cu jucarelele lui si sa se invete cu o oarecare independenta.
Iar cu statul in fund, cica e asa: daca ii intinzi tu degetele (el stand pe spate), si se apuca de ele si se ridica singurel, atunci incepe sa se pregateasca de stat in fund. Nu e bine sa-l ridici fortat, pentru ca nu are muschii spatelui suficient de puternici sa se sustina singur. Mai bine pune-l pe burta de cateva ori pe zi (cate 5-10 minute) si fa-l sa-si tina capul ridicat in sus (arata-i o jucarie, sau stai fata in fata cu el)... insa cand oboseste, pauza!
Valeu, m-am pus pe scris romane, si-s chioara de somn! Pupici si mult succes! 
http://community.webshots.com/user/r0isin
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro
danat spune:
multumec mult pt raspunsuri!
parpalak, pai nici nu exagerez cu statul in funduletz, doar ii intind degetele mele, se prinde cu manutzele si atunci il trag usurel in sus, sta foarte mirat
si priveste in jur, parca-i mult mai fain vazut asa totul decat de pe spate, apoi incepe barbia sa se lase spre piept si asta inteleg eu ca inseamna ca a obosit, si-l las iar pe spate.
roisin si eu il tin in cosuletz (identic cu al vostru) dar nu sta prea mult, in maxim o ora se plictiseste sau se incinge (am vazut ca uneori e umed pe spate sau la ceafa, ca el se agita, nu sta si se uita pur si simplu). Si raducu a primit de la mosu' un activity gym, chiar m-am gandit ca-l va stimula spre joaca, si e adevarat ca de atunci a inceput sa apuce de jukarele si sa se certe cu zdranganelele alea atirnate ca nu stau, mama lor, sa se lase prinse
. Pe burta ii place sa stea daca nu e foarte obosit si se ridica ca sfinxul, stind pe coate, cu capul semetz in sus si scruteaza orizonturile (mai ales daca e televizorul in fatza lui
) si de ieri am vazut ca atunci cand e pe spate se impinge incalcaie si arunca burtica in sus (ca un fel de pod) si se lasa pe o pare dar se pare ca pampersul umed (ca sa nu zic fundul) atarna greu si nu se poate rostogoli inca...
si noi ii acordam mai ales de vreo doua saptamani de cand e si sotul meu acasa) multa (poate uneori prea multa) atentie, vorbiiiim, povestiiiim ce-am mai facut, el tipa uneori de t dor urechile foarte incantat de ce aude
dar e adevarat ca atunci cand vad ca incepe sa se frece la ochisori il duc in patutzul lui si-l las singurel si intr-un final adoarme...s-a invatzat singur sa se descurce in privintza asta...se leagana cu capusorul stinga-dreapta, sau se uita la iepurasii de la caruselul muzical pina ametzeste.
Hai ca m-am intins cam mult si eu si a inceput sa ma strige ca s-a trezit de vreun sfert de ora si a devenit din ce in ce mai vehement strigatul![]()
danat
roisin spune:
Pai, Danuto draga, daca se impinge in calcaie, mintenas va incepe sa se rostogoleasca in laterale, numai sa stai cu ochiu' pe el, sa nu zboare pe jos... nici pitica mea nu se invarte de mult, o saptamana, maxim doua (of, si mi-am promis ca voi nota tot!).
Cu distratul sa vezi ce fain e la mine, ca am si un patruped extrem de rasfatat, si mi se intampla foarte des sa dansez cu fiica-mea in brate, ca sa-i treaca cine stie ce suparare, si-n timpul asta sa joc fotbal cu cainele, care imi tot indeasa o jucarie de-a lui pe sub nas. Sau sa vezi ce fain e cand unul vrea mancare si altul apa (cainele nu bea decat de la chiuveta, castronul ii pute), si astia nu stiu nici unul ce-i aia rabdare...
Eu zic ca iti faci prea multe probleme, Raducul tau este un copil si jumatate, iar tu nu ai ce-i face mai mult deocamdata... in timp o sa trebuiasca sa le dam si mai multa atentie, sa ne jucam cu ei pe covor, sa lipim lego-uri, sa culcam ursuletii, sa parcam masinutele... ![]()
http://community.webshots.com/user/r0isin
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro
danat spune:
da, da roisin, abia asteptttt
sa vezi tavaleala si sters pe jos de nshpe ori pe zi praful
, ca deh, in Bucuresti se gaseste engros.hihi mi-a placut la nebunie faza cu catzelul, vezi sa nu incurci castronashele![]()
![]()
![]()
danat