Sa imbracam corect bebelusii
Dat fiind ca am vazut ca acest subiect este pomenit, colateral, si in multe alte mesaje postate pe forum, m-am gandit ca nu ar fi rau sa deschid separat acest subiect, sa invatzam una de la alta cate ceva de bine pt bebeii nostri
.
Sa va dau un exemplu: cand am nascut eu (17 sept) erau afara cam 25-26 de grade, si dr neonatolog care vizita zilnic bebelusii in maternitate (dr Ana Culcer, pentru cine stie) a venit la noi in salon si ne-a zis sa nu-i mai infofolim in scutece, ci sa-i lasam doar in pampers si cu un scutec din acela de finet invelitzi bine, si atit! Sa ii imbracam asa cum ne-am imbraca si pe noi (ca grosime, of corse
)!
Nu va zic ca erau mamici cu mine in salon care-i faceau pe bebei sarmalutza in scutec, puneau caciulitza pe cap si ii inveleau cu plapumioara groasa
, ma sufocam doar cand ma uitam la bebele acela saracutzul. Si plangeeeea, dar nu-si punea problema ca poate plinge de cald...se mai uita si urat mamica aceea cand deschideam cate un geam sa intre aer putin, ca si asa neonatoloaga ne facea observatie mereu ca nu e aer...
Asa ca astept cu interes sa povestiti si voi cam cum ati fost sfatuite sa ii imbracati pe bebeii vostri si cum puneti in practica invatamintele!
danat
http://community.webshots.com/user/danateu
Raspunsuri
Cornelia spune:
Eu am nascut in iulie. Erau mai mult de 30 de grade. Din prima zi am imbracat-o in body cu manecuta scurta. Toti pediatrii care au vazut-o, m-au felicitat, dar probleme erau cu asistentele. Una a infasat-o de vreo doua ori (cum iesea, eu o desfasam
). Aveam aer conditionat in camera, dar mi-a fost totusi frica sa ii dau drumul cu bb in camera. Asa ca de cateva ori pe zi o duceam pe Maria in salonul de primire si racoream camera.
Acasa am continuat sa o imbrac doar in body, nu i-am pus niciodata caciulita in cap in casa, cu toate ca mama a avut niste tentative, dar am reusit sa o conving (mi-ar fi fost mai greu daca era iarna, dar nu cred ca as fi cedat).
Acum o imbrac exact ca pe mine, dar imi fac totusi unele probleme pt. ca datorita "hormonilor" mie imi e cand cald, cand frig.
Pana acum nu i-am pus fular. Este adevarat ca evit sa o scot afara pe vant, pt. ca la noi bate vantul, nu gluma. Am fost cu ea acum cateva zile in Oraselul copiilor. Era f. frumos afara. Am imbracat-o cu salopeta de fas peste pantalonasi si bluzita si i-am pus caciulita. Dar cred ca era singurul copil sub 5 ani fara fular si doar cu o caciulita (fara gluga). Eu incerc sa pastrez echilibrul, dar cand ii vad pe toti ceilalti din jurul meu imboscanati, ma intreb daca sunt eu cumva deplasata.
Cornelia
http://community.webshots.com/user/cornelianis
oz spune:
Offf...si eu am avut probleme cu caciulitele, eu nu vroiam sa le pun si toate babele ma terorizau cu ele. Si eu am imbracat copiii asa cum ma imbrac si eu, am observat ca ai mei sunt de departe mai rezistenti la raceli decat cei imfofoliti. Nici nu mi-a trecut prin cap sa incalt copiii in casa, cand este frig poarta sosete, cand este cald in picioarele goale, de fapt cand este cald merg in picioarele goale si in curte.
Ce ma uimeste pe mine este ca aici lumea nu are notiunea de 'curent', nu li se pare deloc nociv sa bata vantul prin casa, ba chiar il apreciaza. In Ro exista o adevarata psihoza legata de 'curent' si o lista interminabila de efecte negative ale acestuia.
As putea scrie pagini intregi despre stiinta de-a imbraca copilul a celor din Ro, imi amintesc o intamplare: fiica-mea avea 3 ani, era noiembrie si eram invitati la ziua unei fetite (tot 3 ani), cand am ajuns acolo mama fetei imi zice ca este cam racoare in casa (mie nu mi s-a parut) si fata avea 2 perechi de ciorapi lungi pe ea ca sa nu cumva sa raceasca, mie mi-a fost mila de copilul ala pentru ca fiica-mea nu avea nimic pe sub blugi si veneam de afara.
Gabbriela spune:
Eu am nascut in 24 Noiembrie (nu shtiu temperatura din aceea vreme dar era cald afara)iar pe Julian l-au imbracat din spital doar cu un tricou si un pampers... peste el era pus un scutec subtzire in loc de paturica (nu am avut haine la noi ca nu shtiam ce o sa fie). Dupa 4 ore a venit cineva cu haine de baietzi si l-a imbracat in body cu maneca lunga. Caciula nu i-am pus niciodata in cap... numai daca ploua sau bate vantul foarte tare cand sunte-m afara. Ciorapi nu poarta numai daca este foarte fric in casa... toata vara este descultz... . Si aici erau cateva babe care nu imi dadeau pace cu caciula lor si cu infashuratul in scutec, dar am reushit sa le calmez si mi-au dat pace. Nu a fost bolnav niciodata de raceala.
Eu sunt de parere ca daca eu ca om mare merg in pantaloni scurtzi si bb trebuie sa fie la fel. Defapt exact acest lucru ne-a zis si cand am plecat de la spital "Daca tu esti confortabil in tricou si fara shosete si bb tau va fi".
Sanatate la toata lumea si la totzi bb.
Gabbriela & Julian 
nikita spune:
Estera s-a nascut pe 26 oct. si am incercat sa o imbrac corect. Adica fara caciulita in casa ( ceea ce este intradevar inca greu de suportat de unele persoane din RO.) , si in rest cam cum eram si noi. In tara noastra este inradacinata inca foarte tare ideea ,proasta,ca bebelusii trebuie infofoliti bine de tot. Probabil ca peste cateva decenii cand generatiile noastre vor deveni bunici se va mai schimba ceva. Bine ca a inceput sa se scrie in publicatiile de specialtate( reviste , etc) despre subiectul acesta oferind astfel posibilitate tinerelor mame sa prinda curaj , in lupta cu sfaturile bunicilor, matusicilor s.a.m.d,si sa capete informatii corecte.
Mi s-a intamplat odata , cand Ester avea sub un an si mergeam cu ea fara caciulita pe strada, sa ma strige un batran foarte indignat dintr-un balcon sa-i pun caciulita copilului. Era septembrie si o zi minunata. Iar eu ca o "mama iresponsabila" nu am putut decat sa ma amuz in ciuda evidentei nemultumiri din partea acelui personaj. Mi se intampla si acum sa mi se spuna sa-i acopar urechile, gura si nasul cu fularul ca sunt inconstienta. Nici noi nu prea am avut treaba cu racelile. Doar cu piciorusele goale nu ma indur sa o las , ca nici eu nu merg desculta prin casa. Nu am covoare, decat in dormitor , iar pe gresie parca n-as lasa-o.
Voi ce parere aveti? Sa o las ? Cand va veni vara fireste.
Pupici!
craluca spune:
Eu am nascut in 20 septembrie si era foarte cald la vremea aceea asa ca am imbracat-o pe bebita mea cat mai subtire. Am scos-o afara cand a facut 10 zile si gandesc la fel, ca trebuie imbracati la fel cum ne-am imbraca noi, cei mari. Ii pun totusi ceva in plus pe ea fata de cum ma imbrac eu (cand mergem la plimbare) caci eu nu suport deloc caldura si chiar si pe viscol am ceva cu maneca scurta pe sub geaca. In casa sta in body si sosetute iar noaptea doarme intr-o chestie din aceea cu totul care se incheie cu multe capse. Si NICIODATA caciula in casa!!! Nici macar dupa baie. In plus, la noi in casa e foarte cald. De iesit afara am iesit indiferent cat de frig a fost; am evitat doar zilele cu multa ceata sau ploaie multa. Cand iesim afara si este ger, ii pun niste strampleri peste body si direct in salopeta cea groasa de fas + accesorii (caciula, fular si suzeta) dar fularul i-l pun doar la gatut, nu ii acopar gurita. Iar caciulita nu este nici ea prea groasa.
Adevarul este ca am vazut si eu pe afara copii infofoliti rau de tot de parca erau bagati in ghips. Din pacate, tot aceia infofoliti vor fi mai sensibili la raceli si alte boli. Eu mai am un baietel pe care l-am "calit" de mic si nu are deloc probleme cu racelile si alte chestii.
Mama Raluca, baiat Alex si bebita mica Ioana
http://community.webshots.com/user/craluca100
she_wolf spune:
Si eu stiu ca trebuie infofoliti cat mai putin.
Am nascut pe 16 decembrie si afara era cam racorel. In maternitate BB a stat cu capul gol si imbracat cu un body si un costumas din bumbac (intreg, care se incheie intre picioare cu capse si are si "botosei", stiti genul). Cam asa l-am tinut si eu in casa pana prin primavara, doar ca in prima luna i-am pus pe cap o bonetica subtirica din bumbac, doar cat sa nu zic ca ar putea sa-l traga curentul. In vara, pe caldurile alea insuportabile din Bucuresti il scoteam doar in body cu maneca scurta sau fara maneci, iar in unele nopti l-am culcat doar cu pampersul pe el si acoperit cu un scutec subtirel.
Prin septembrie-octombrie (eram deja aici) era caldut inca si il scoteam afara cu un body cu maneca lunga si cu o salopetica, in sosete si fara nimic pe cap sau, uneori, daca batea vatul tare (asta este o problema aici, am avut cateva dureri de cap zdravene din cauza lui!) cu o sapcuta subtire, dar cu "urechi".
Caciulita ii pun doar afara (niciodata in casa) si asta de vreo luna si ceva pentru ca desi nu este exagerat de frig bate un vant taios de trebuie sa-mi pun si eu ceva pe cap. In casa este destul de cald asa ca sta cu un body cu maneca scurta si cu sosete (fara are picioarele reci pt. ca umbla peste tot, inclusiv pe gresie). Cand iesim il imbrac asa: peste body ii pun un pulover si un costumas (pantaloni si hainuta), iar in picioare are sosete si botosei. Fara ciorapi. Fular nici nu are. Ii mai pun manusi pentru ca ii ingheata manutele. Deocamdata nu merge asa ca sta in carut si cu acoperitoarea pe el (mai mult pe picioare). Daca este ceva mai cald in loc de pulover ii pun un tricou cu maneca lunga sau ii pun un costum mai subtire.
Noptea doarme in pampers si cu o pijamaluta din bumbac cu maneca lunga si pantalonasi cu botosei (are vreo 4-5) pentru ca sta mai mult dezvelit.
Cum vi se pare?
Claudia si
Cristi
nelia spune:
Si mie mi s-a intimplat sa ma opreasca o babuta in Cismigiu si sa ma intrebe de ce nu-i pun caciulita Agatei si cind s-a uitat mai bine si a vazut-o doar in body si cu sosetele, avea doar un scutecel pe ea pe care il daduse la o parte cu piciorusele si eu i-am respectat dorinta, avea trei luni deja... am crezut ca ma ia si la bataie. Si era o zi superba de septembrie si chiar daca batea putin un vinticel, cred ca erau 20 de grade afara. Si pentru ca eram foarte obosita dupa o noapte aproape nedormita, am intrebat-o foarte intepata „da' dumneata de ce nu ai caciula... si esti si cu mineca scurta si fara ciorapi?“ A trebuit insa sa plec foarte repede de acolo... ca a sarit in apararea ei toata populatia in virsta care isi faceau siesta in parc la acea ora!
Vreo citeva zile nici nu am mai trecut pe acolo!![]()
Cornelia, mamica Agatei
teresa spune:
Mie mi-e cam rusine sa scriu, dar mai bine asa decat sa gresesc. Baietelul mea s-a nascut pe 15 oct si cand am iesit cu el din maternitate ploua f tare afara, era rece si batea vantul. Nu l-am imbracat asa gros pentru ca nu prea am avut in ce, dar acum, cand e iarna si sunt temperaturi sub 0 grade, ii pun trei randuri de hainute, nu foarte groase, de bumbac, si salopeta de fas pe deasupra care nu are blanita. In cap ii pun o caciulita subtire si un groasa pe deasupra. Si fular la gurita daca bate vantul. Din cate stiu, bebelusii trebuie sa aiba un rand de haine in plus fata de noi pentru ca ei nu fac miscare ca noi si nu se pot incalzi asa (ma refer cand ies afara si de cele mai multe ori doarme, si se stie ca temperatura corpului scade in timpul somnului). Ma gandesc ca eu am cam trei randuri de haine pe mine: lenjeria (adica ceva in plus, maiou sau altceva), un pulover si blugi, si haina groasa pe deasupra. Deci el ar trebuie sa aiba cam patru. Primul rand bineinteles trebuie sa fie foarte subtire, un body sau altceva din bumbac subtire. In casa este la fel ca la voi, adica ii pun caciula doar cand deschid geamul ca sa aerisesc, in rest deloc, si are un singur rand de haine din bumbac subtire. Poate imi dati ceva sugestii, credeti ca exagerez? Daca ii pun doua randuri de haine plus salopeta e suficient? Astept raspunsuri de la cele din Romania sau care stiu cum este in Romania, pentru ca daca clima este foarte diferita prin alte parti atunci sugestii ca: ii pun doar o caciulita subtire sau doar o pereche de sosetute-nu prea au valoare pentru o temperatura de sub 0 grade. Pupici si multumiri. Teresa si
Matei
mihnuta spune:
Eu am nascut la mijlocul lui decembrie si desi era groaznic de cald in maternitate, asistentele il infasau pe bb ca o sarma si ii mai puneau si o paturica pe el. Am intrebat de cateva ori daca totusi nu ii este prea cald dar mi s-a raspuns ca asa e cel mai bine iar eu, ca proaspata mamica, m-am conformat. Cand a venit caldura ieseam la plimbare in tricou si pantalonasi scurti; nu suporta deloc sosetele si caciulita. Problema a fost ca mi-a facut otita la 6 luni si m-i s-a recomandat, ca macar o luna, sa-i tin urechile acoperite. Desi i-am cumparat un batic subtire, cat sa-i stea ceva pe urechi, a fost un cosmar pentru el.
Eu am alta intrebare. Toata lumea spune sa-ti imbraci copilul asa cum te imbraci pe tine. Problema e ca eu sunt tare friguroasa si nu m-i se pare corect sa infofolesc copilul dupa cum simt eu dar sunt si stresata de ideea ca il las prea dezbracat. In cazul asta cum sa procedez?
oz spune:
quote:
Originally posted by mihnuta
Problema e ca eu sunt tare friguroasa si nu m-i se pare corect sa infofolesc copilul dupa cum simt eu dar sunt si stresata de ideea ca il las prea dezbracat. In cazul asta cum sa procedez?
eu am observat ca majoritatea persoanelor sunt mai friguroase ca mine, deci, si eu mi-am pus problema asta: daca este prea subtire imbracat copilul pentru ca mie imi este tot timpul cald? Am reusit sa rezolv problema in felul urmator: am imbracat copilul asa cum eram eu dar am avut intotdeauna inca o bluza la mine in caz ca observ ca ii este frig.