bebe asezat invers - sapt.38 - ce sa fac?
am mai postat mesajul, cu mici variatii, si la clinica virtuala, dar ulterior am citit ca dl. doctor e in vacanta pana pe 5 ianuarie si as avea necoie de niste sfaturi putin mai repede...
si dat fiindca doctorita mea nu a raspuns azi nicicum la telefon, va intreb pe voi.
problema: sunt gravida in sapt.38 (data ultimului ciclu: 4 aprilie 2003, termen estimat de nastere: 18 ianuarie), dar bebe arata cu ca.2 saptamani mai mare, dezorientandu-i pe d-nii doctori, care zic ca e posibil sa se nasca in orice moment.
pe 12.12.2003 am fost la control la clinica Semmelweiss, unde voi naste (locuiesc in Viena) si bebe era cumintel cu capul in jos.
ieri (29.12.2003) am fost iar la control si era cu picioarele in jos. doctorita care mi-a facut ecograful mi-a spus ca sunt doua lucruri pe care as putea sa le incerc: 1.o forma speciala de acupunctura (Moxibustion) care sa il convinga pe bebe sa se intoarca la loc - doar ca medicul lor care face asta e in concediu de sarbatori, deci pica; 2.o incercare de intoarcere a lui bebe ("Wendung") pe care o poate face doar d-rul sef al ambulantei, care nu era acolo si pe care am incercat sa il sun azi si nu l-am gasit sa ma dumireasca.
din pacate nu mi-au dat prea multe detalii referitoare la riscurile respectivei operatiuni de intoarcere, mi-au zis sa vorbesc personal cu d-rul. tot ce am aflat e ca bebe poate reactiona negativ (cu batai rarite de inima), sau se pot declansa contractiile, caz in care va trebui, logic, sa nasc.
mi-au spus ca in acest caz o nastere naturala ar putea fi incercata, dar ar fi foarte greu pentru ca bebe e deja mare (greutate estimata de ei dupa ecograf: 3.600 gr), unicul avantaj fiind faptul ca e al doilea copil si ar trebui sa vina mai repede.
mai ramane varianta cu cezariana, pe care le-am spus ca o prefer in orice caz unei nasteri de bebe cu picioarele inainte.
am vorbit si cu alte mamici, care mi-au spus ca bebe se poate inca intoarce singur chiar inainte de nastere si ca as putea sa astept fara sa fac nimic.
ce imi recomandati? sa accept interventia d-rului cu intoarcerea bebelusului? aveti idee in ce consta, cum se face o astfel de manevra? ce riscuri sunt pentru bebe si pentru mine? sau sa astept pur si simplu?
si presupunand ca bebe ramane invers, e mai bine sa prefer cezariana unei incercari chinuitoare de nastere?(fetita mea de 2 ani si 4 luni s-a nascut normal, fara nici un fel de complicatii sau taieturi, avand 3.070 gr la nasterea in aceeasi clinica)
ce anestezie e mai recomandata si cu mai putine efecte ulterioare neplacute: cea peridurala sau narcoza totala? (ma sperie mai ales posibilele dureri de cap de dupa o peridurala - sunt o fire mai ciudata, pot sa suport fara probleme aproape orice durere - inclusiv nasterea naturala - dar durerile de cap ma aduc la limita limitelor nebuniei din fericire n-am aproape niciodata dureri de cap!)
multumesc foarte mult si multa sanatate!
Adriana
Raspunsuri
bubi spune:
Adriana,
multa bafta si nastere usoara. Din pacate numai un medic poate sa ia aceasta hotarare, exista mai multe feluri de prezentatii pelviene. Marutza mea a fost in prezentatie pelviana si am nascut natural ca asa a hotarat doctoritza mea. Marutza a avut 3,400 kg si 54 cm si totul a fost in regula, dar repet numai doctorul poate hotari ce e mai bine pt bb si mama.
Inca o data nastere usoara si La Multi Ani!
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=bubi
oLo spune:
Draga Adriana,
Daca ai practicat haptonomia in timpul sarcinii, sau chiar daca n-ai practicat, poti 'vorbi' cu BB sa se intoarca cat mai e timp. Am auzit de cazuri in care BB s-a intors cu capul in jos chiar in ziua nasterii.
Nu poti incerca in alta parte acupunctura? (am inteles ca da rezultate) Cat despre intoarcerea manuala, cica-i o manevra destul de dureroasa si nu da intotdeauna rezultatele dorite.
Decizia de a naste natural(cu sau fara epidurala) sau prin cezariana, n-o poti lua decat impreuna cu medicul. Depinde cat de lat ai bazinul. Pentru asta se face o radiografie de bazin.
Nastere usoara!
Cu drag,
Mihaela
Tara spune:
Am trecut si eu, nu demult, prin asa ceva, insa cu unele deosebiri.O sa incerc sa-ti povestesc cat mai pe scurt in ideea ca ti-ar putea folosi cate ceva de pe-aici.
Pe mine in situatia asta m-au tinut in spital sub supraveghere, (locuiesc f.departe de spital) tot sperand ca se va intoarce si-o sa pot pleca acasa si sa revin doar cand va incepe travaliul (eram in saptamana a 36-a).
Nu mi-au spus despre greutatea lui bb decat ca e "a big nice baby".A fost (si este) nice, da' si big (4,700 kg).
Mi-au propus si mie manevra de intoarcere, am sunat in stanga si-n dreapta pt. ca nu stiam ce sa fac, iar medicul din Ro, un om in care am deplina incredere, m-a sfatuit sa NU accept.A spus ca e o manevra dureroasa, ca asta mi-ar putea declansa contractiile,ca as putea sa am un travaliu f. lung si pana la urma sa ajung tot la cezariana.In plus e traumatizant si pt. bb.
Printre altele, mi s-a parut ca si dr. de-aici mi-a recomandat-o cu jumatate de gura.
In ceea ce priveste epidurala, daca e vreo femeie pe lumea asta careia sa-i fi fost frica de asa ceva, atunci eu sunt aia, DAR acum ti-o recomand calduros.
Operatia am avut-o inainte de a simti vreo contractie, in sapt. a 40-a, pt. ca bb se pare ca se simtea bine acolo.
Nu stiu cat de coerenta am fost (mancarea e pe foc, bb-le ainceput sa scartaie, iar tati deja se simte persecutat ),dar sper sa-ti foloseasca.Oricum, asa cum s-a mai spus, decizia doar tu si medicul tau o puteti lua.
Sanatate multa, nastere usoara si un An Nou fericit!
Tara si David Ioan
pisi_ella spune:
Eu iti recomand cezariana, e cea mai sigura pentru bb... In ceea ce priveste anestezia...in Ro se face mai mult cea generala la cezariana, cica e mai buna...Partea proasta e ca nu-l poti vedea pe bb imediat...Eu am vazut-o pe Emma dupa vreo 3-4 ore, cand mi-au adus-o la reanimare...
Nastere usoara iti doresc, oricum va fi ea!
La multi ani si multa sanatate!
_Ella & Emma
http://www.emmaandreea.3x.ro