Dupa o sarcina pierduta, sfatuiti-ma Dle.DR

Dupa o sarcina pierduta, sfatuiti-ma Dle.DR | Autor: ochinegri

Link direct la acest mesaj

Fara nici o manifestare, la 9 saptamani de sarcina, ecografia a aratat ca embrionul murise de curand. Chiuretaj. Precizez ca am un baietel superb in varsta de 1 an si 3 luni, nascut prin cezariana.
Intrebarile mele ar fi:
- este perioada de 3-6 luni de pauza dupa chiuretaj, obligatorie ? Daca ma risc la o noua sarcina dupa 2 luni, gresesc fundamental ? In caz ca as astepta 6 luni, imi pun sterilet ?
- ar trebui sa ma vaccinez anti-rubeola, daca tot am ajuns aici ?

Multumesc anticipat pt. raspuns.
Lili

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ochinegri spune:

Draga Lia,
ti-as fi dat un PM, dar nu vreau sa deranjez.
Zi-mi si mie te rog, trebuia sa postez la OB-GYN ? Caci vad ca la subiecte isi raspund fetele intre ele. Poate e DR.-ul ocupat ?
Ma scuzi, e prima oara cand postez aici, si cred ca nu stiu obiceiurile.
Nu te supara ca intreb .
Sarbatori fericite ! La multi ani !

Lili blonda.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Lili, pentru ca nu a raspuns nimeni pana acum, voi indrazni eu. Stiu ca odata postat un subiect autorul e nerabdator sa auda cat mai repede raspunsuri.
Si eu am avut un avort spontan, diferenta inrte mine si tine a fost ca eu am eliminat absolut tot si nu a mai fost nevoie de chiuretaj. La momentul respectiv am cautat foarte multe despre asta, credeam ca e obligatoriu un chiuretaj. Concluzia e ca chiuretajul apare doar cand organismul nu a fost capabil de autocuratare, nu a autoeliminat tot. Atunci e rolul medicului sa duca treaba la bun sfarsit.
De regula, daca nu exista complicatii si toate resturile placentare au fost eliminate, atunci medicul da unda verde din urmatoarea luna. Mi-e mi s-a spus ca pot sa-mi reiau eforturile imediat dupa ce se opreste sangerarea ce urmeaza unui avort.
In cazul in care a fost vorba de un chiuretaj medicii recomanda o perioada de 3-6 luni pana la urmatorul "atentat". De ce? Ca sa lasam timp uterului sa se refaca dupa chiuretaj. Prin folosirea chiuretei de regula se urmareste inlaturarea stratului superficial care "captuseste" uterul si in care sunt prinse resturi placentare. Acest strat superficial de regula se reface dupa trecerea unei singure menstre. Dar de cele mai multe ori nu se reuseste ca operatia de chiuretaj sa se limiteze la stratul superficial si se pot indeparta pe anjumite portiuni si din celelalte straturi ale uterului, mai de dedesubt, straturi care se refac mult mai greu, dupa cateva cicluri complete. Rapiditatea refacerii complete a uterului depinde de la femeie la femeie. Daca medicul ginecolog te-a urmarit pe parcursul a mai multe vizite (deci esti de ceva timp pacienta lui), poate aproxima cam cat timp iti este necesar tie. Privind din punctul asta de vedere, sunt pentru respectarea acestei perioade. Un uter incomplet refacut poate duce la esecul unei viitoare sarcini.
Dar.... exista si informatii care nu sustin aceasta varianta. Sunt o serie de femei care au ramas insarcinate din prima sau a doua luna dupa chiuretaj si treburile au decurs foarte bine pentru ele. Stiu ca la un moment dat am participat la un astfel de subiect postat aici pe forum, dar din pacate nu-l pot localiza pentru ca nu merge motorul de cautare. Ar fi fost o alta sursa de informatii pentru tine. In urma cu vreo 4-5 luni am citit un articol referitor la un studiu facut undeva intr-o tara nordica pe un esantion de cateva sute de femei. Rezultatele studiului aratau ca procentul femeilor care au ramas insarcinate in primele 3 luni dupa pierderea unei sarcini si au dus sarcina la bun sfarsit era mai mare decat procentul femeilor care au ramas insarcinate dupa 3 luni de la pierderea sarcinii. Necunoscuta aici este daca tuturor femeilor din studiu li s-a facut chiuretaj ca metoda de completare a avortului spontansau nu. Chiar si asa, studiul vine sa contrazica un pic recomandarile clasice de a astepta 3-6 luni de la chiuretaj. Nu am nici cea mai vaga explicatie a rezultatelor acestui studiu, dar el ramane un fapt real care nu poate fi contestat. Nu stiu daca studiul poate fi extrapolat pe o populatie mai mare, nu stiu daca undeva exista statistici cate femei au probleme ca nu au respectat termenul si cate nu. Dar mai putin important este procentul de reusita sau de esec, important este ca el exista. Un medic odata mi-a spus : statisticile sunt bune numai pentru grupuri, cand e vorba de individ in parte trebuie sa uitam statisticile: la fel de bine te poti situa in cele 2% sau in cele 98% ale unei statistici.

Ti-am explicat toate astea din ce-am putut eu sa inteleg pana acum despre acest fenomen, ca persoana care a experimentat oarecum aceeasi poveste ca si tine. Am vrut sa-ti ofer mai mult decat raspunsul clasic "da, trebuie sa astepti ca sa tise refaca organismul / uterul / apartaul genital etc."
Si ca sa-ti raspund si la intrebari: nu este obligatorie perioada aia de asteptare, de cele mai multe ori ea e facuta sub forma de recomandare. Numai cand exista un caz special, banuiesc ca medicul atentioneaza in mod clar pacienta "ai grija ca nu ai voie sa ramai insarcinata in urmatoarele x luni" (cum spre ex. i s-a spus cumnatei mele dupa o operatie survenita in urma unei sarcini extrauterine soldata cu o infectie nasoala: medicul i-a spus ca sub nici o forma nu are voie sa ramana insarcinata un an de zile. A trebuit sa respecte termenul, iar apoi a avut 2 copii de toate frumusetea).
In nici un caz nu ai cum gresi "fundamental" daca nu respecti termenul de 3-6 luni de zile. depinde foarte mult cat de bine iti cunosti tu propriul corp, cat de bine iti interpretezi tu semnalele pe care ti le da corpul. Dupa parerea mea, ideea e sa lasi 2 cicluri sa treaca si sa observi daca totul e in regula, daca ciclul tau si-a revenit oarecum la normal. Primul ciclu dupa avort oricum este atipic: vine la 6-8 sapt. de la avort, e mult mai abundent, mai dureros si cu mai multe cheaguri. Asteapta-l si pe urmatorul sa vezi daca e totul ok (dpdv al consistentei, abundentei, durerii) si apoi cred ca poti s-o iei de la capat. Parerea mea.... dar nu uita ca n-am nici un fel de pregatire in domeniu. Poate ca domnii doctori de pe forum imi vor sari in cap, habar n-am daca le contrazic cunostintele si convingerile, pana la urma oricum tu esti cea care decizi, ideea e sa ai cunostinta de toate riscurile posibile. Tu pui in balanta la sfarsit si alegi situatia care ti se potriveste mai bine.

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"

Mergi la inceput