Draga domnule doctor,
As avea si eu cateva nelamuriri:
In luna septembrie am avut o sarcina tubara rupta,am fost operata de urgenta..mi-au fost administrate antibiotice si sange.. la iesirea din spital doctorul chirurg mi-a spus ca totul este in regula (mai putin o trompa, care a fost scoasa)si sa astept 6 luni pana la o noua sarcina.. ma intreb daca acum va fi nevoie de tratament, daca trebuie sa ma duc la un control si cand, si de unde stiu daca nu cumva si cealalta trompa e infundata.. spuneati intr-un mesaj ca e posibil ca ovulul de la un ovar sa fie atras pe cealalta trompa?? Sarcina extrauterina e consecinta unui chiuretaj?
Pe unde se mai duce ovulul de la ovarul drept daca nu mai exista trompa dreapta?? Trebuie sa iau niste masuri de pe acum, la 3 luni de la operatie? Va multumesc!
Draga Rapsody,
Trompa care a ramas (cea stanga- inteleg), poate fi investigata printr-o histerosalpingografie in primele zile dupa o menstruatie.
Sarcina extrauterina in general nu este consecinta unui chiuretaj. Da, in 5-10% din cazuri trompa de pe o parte poate capta ovulul de pe ovarul opus.
Mult succes,
Dr. Romeo Stanescu