La cat timp gatiti ?
Raspunsuri - Pagina 3
Adela spune:
quote:
Originally posted by Ira
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
As mai vrea, insa un sfat.
Ce sa fac daca imi ramane mancare foarte multa?
Cand imi aduce Sibin legume de la piata,
numai telina este cantitativ
cat 5 portii de mancare ale Sofiei,
ce sa mai vorbim de celelalte legume,
si atunci ce sa fac?
Daca tai telina, sa spunem, in bucatele mici
si dupa aia o pun in frigider nu tot isi pierde din calitati?
Atunci de ce sa nu gatesc totul dintr-o data?
Eu si din cauza asta gatesc si pun la congelator,
daca ar fi sa-i gatesc numai pt. 2 zile
ar trebui sa arunc 3 sferturi
din ce-mi aduce sotul de la piata.
Credeti ca e mai bine sa las legumele negatite la frigider,
sau mancarea gatita, sau cum?
Oricum, nici taranii de la piata
nu cred ca aduc legumele super-proaspete...
si pt. iubibubi,
spune-mi te rog, cum fierbi tu la abur?
Ai vreo oala speciala?
S-o fi gasind si prin Romania?
ps. ai un baietel foarte frumusel!
cu drag si multumiri,
Irina si Sofia cea jucausa
Daca ai mancare f multa... de ce cumperi (faci) asa mult?
Telina e o leguma mare intr-adevar dar daca o tai si o pui in frigider nu are nimic.
Dar morcovul? patrunjelul? rosia? cartoful? Poti lua la bucata daca tii neaparat sa fie putin. Ce daca iei numai 2 morcovi in loc de 2 kg?
Ira esti glumeata, dar ce intelegi prin legume super proaspete... sau proaspete? Eu nu am auzit de legume care sa-si piarda din calitati daca sunt pastrate in conditii. (adica la frigider - cateva zile sau chiar saptamani,.. depinde de leguma). Prin fierbere isi mai pierde din proprietati, dar asa?
Sa nu mai zic de cartof care rezista mult si bine.
Majoritatea legumelor se culeg toamna asa ca iarna gasesti in piata ce s-a cules .... cand s-a cules.
Numai bine.
Adela-
~~Sarbatori Fericite!

Adela spune:
-ARTICOL-
Congelarea fructelor si legumelor
Sfaturi si recomandari
Vara a inceput sa-si deserte cornul abundentei. Piata rade de fucte, legume si zarzavaturi pline de culoare, vitamine si arome. Cum omul prevazator isi face iarna car si vara sanie, acum e sezonul sa-ti umpli congelatorul cu bunatatile verii.
Prin congelare, fructele si legumele isi pastreaza aproape in intregime substantele nutritive, culoarea si aroma. Iar datorita temperaturii foarte scazute la care sunt pastrate, este impiedicata inmultirea microorganismelor.
Deoarece cristalele de gheata care se formeaza in momentul congelarii distrug peretii celulelor din produsele vegetale, dupa dezghetare acestea au o structura mai putin omogena si sunt mai moi.
Pentru a distruge o parte din bacteriile de la suprafata si a inactiva (dar nu distruge) enzimele responsabile de culoarea si aroma legumelor, opareste-le inainte de a le pune la congelat. In plus, prin oparire, coaja lor se inmoaie, iar legumele ambalate vor ocupa un spatiu mai redus. Operatiunea consta in scufundarea lor rapida in apa care clocoteste timp de 2-5 minute (in functie de tipul legumelor si marimea lor), apoi se racesc imediat in apa foarte rece sau cu gheata. Dupa aceea, lasa-le la scurs intr-o sita pana se usuca, ambaleaza-le si randuieste-le in congelator.
Pentru ca operatiunea de congelarea a fructelor si legumelor sa-ti reuseasca si sa te bucuri de conopida, visine, capsuni sau vinete chiar si in mijlocul iernii, trebuie sa tii cont de cateva lucruri.
Pentru congelare alege fructe si legume proaspete, bine coapte, de calitate, care sa nu fie patate, zdrobite, ofilite, manate etc.
Toate fructele sau legumele trebuie spalate in apa rece (eventual, oparite dupa aceea si racite iar in apa cu gheata), uscate si curatate inainte de a fi puse la congelat. Spala alimentele rapid sub jet, dar nu le pune sa stea in apa.
Unele legume, cum ar fi vinetele, trebuie pregatite inainte de a le congela. Coace vinetele, curata-le si lasa-le la scurs intr-o sita, la frigider, timp de cateva ore. Apoi le ambalezi in pungi de plastic si le asezi in congelator.
Raceste toate alimentele inainte de a le pune in congelator, pentru a grabi procesul de congelare.
Incearca sa folosesti pungi de plastic speciale pentru congelat (sunt mai groase si nu se rup atat de usor). Ambalajul trebuie sa fie impermeabil la aer, apa si intact.
Ambaleaza alimentele in cantitati mici, cat ai nevoie la o singura masa sau sa prepari o mancare.
Pentru supe, ciorbe si tocanite, combina legumele si zarzavaturile intr-o singura punga cantitatile necesare la o reteta.
Strange cat mai bine pungile de plastic, ca sa scoti aerul (responsabil de oxidarea alimentelor) din jurul produselor.
Eticheteaza pungile, specificand cantitatea (in kg si/sau portii), continutul si data ambalarii. In acest fel, vei putea sa te orientezi mai usor printre pachetele din congelator, atunci cand le alegi pe cele necesare unei mese. De asemenea, incearca sa dispui in asa fel pachetele, incat produsele pe care le-ai pus primele la congelator sa fie si primele folosite.
Daca ai sertare de congelare rapida, pune intai pachetele aici si dupa cateva ore distribuie-le in restul compartimentelor. Cu cat alimentele ingheata mai repede, cu atat substantele nutritive, culoarea si aroma sunt pastrate mai bine. In plus, microorganismele nu se mai dezvolta si nu mai produc toxine.
Tine cont ca majoritatea fructelor si legumelor isi sporesc volumul prin congelare - apa continuta in ele ingheata. Asa ca, nu burdusi sertarele cu pungi de alimente si lasa putin spatiu deasupra si in jurul lor pana ingheata. In acest fel aerul rece circula mai rapid printre ele, iar alimentele se congeleaza mai repede.
Tine evidenta pungilor si pachetelor. Taie de pe lista tot ce scoti din congelator, altfel risti sa te bazezi pentru cina pe punga de mazare gatita acum doua saptamani.
Temperatura din interiorul congelatorului nu trebuie sa depaseasca -20/ -18 grade Celsius, pentru ca fructele si legumele sa se pastreze in conditii optime.
Daca pui in practica aceste sugestii nu te vei teme ca fructele si legumele puse in congelator s-ar putea strica. Iar iarna ta va mirosi a salata de vinete si prajitura pufoasa cu visine.
http://reclama ilegala - conmsidera acesta un avertisment/content/show_article.php3?article_id=941&page_nr=1
Adela-
~~Sarbatori Fericite! 
Adela spune:
Gatitul la aburi
Aceasta metoda de gatit este perfecta pentru legume si carne frageda, ca de exemplu pui sau peste (intreg, file sau bucati). Pierderea de vitamine si minerale este foarte mica si nu trebuie sa utilizati nici un fel de grasime, deci e foarte indicata pentru cei care tin regim.
De ce sa gatim la aburi?
Gatitul la aburi e sanatos atunci cand vrem sa pregatim mancare de regim fara grasime. Totodata, pastreaza intacte culoarea, aromele si in special substantele nutritive din ingrediente.
Ce gatim la aburi?
Alimentele fara grasimi si fragede (puiul, pestele) se preteaza la gatirea la aburi. Nu gatiti in schimb cotlete si carne de vita.
Acest mod de gatire este ideal pentru legume, deoarece se gatesc repede si nu devin apoase.
Cum sa gatim la aburi?
Daca nu va permiteti o oala speciala, puteti folosi foarte bine si o sita metalica asezata pe o oala umpluta pe trei sferturi cu apa. Lasati apa sa dea in clocot, puneti legumele in sita si acoperiti cu un capac sau cu o folie de aluminiu.
Nu conteaza ce fel de oala folositi, pentru ca nu va afecta gustul mancarii.
Insa este important ca vasul sa fie suficient de mare astfel incat ingredientele sa nu fie inghesuite sau suprapuse.
Gatirea pestelui la aburi
• Folositi un capac etans care sa mentina aburii in oala.
• Condimentati bine carnea inainte de a o gati.
• Mentineti apa din oala intr-o fierbere continua, astfel pestele va fi gata mai repede.
• Pestele trebuie sa aiba suficient spatiu in sita, altfel nu se va gati uniform.
Gatirea legumelor la aburi
• Puteti gati la aburi aproape orice tip de legume, mai putin radacinoasele, care nu fierb prea bine la aburi.
• Taiati legumele la aceeasi dimensiune, pentru a fi patrunse uniform.
• Serviti legumele imediat dupa fierbere, pentru a nu pierde nimic din vitaminele si mineralele continute.
• Adaugati in sita o mana de verdeturi aromate (busuioc, patrunjel, marar) pentru a da o aroma si o savoare deosebite.
Puteti incerca ...
Tendinta actuala in randul consumatorilor este preocuparea crescanda pentru o alimentatie sanatoasa. Aceasta presupune, implicit, si dezvoltarea unei tehnologii moderne, performante, care sa raspunda acestor cerinte. Iata ce va ofera marii producatori:
Ca alternativa pentru gatirea la aburi, Tefal va propune oala pentru fierbere la aburi "Steam Cuisine 700", prevazuta cu doua compartimente transparente de 3 si 4 litri si compartiment separat pentru orez si paste fainoase.
Sistemul Zepter pentru gatire la aburi este compus din: vas, strecuratoare si capac. Vasul de dedesubt se umple cu apa, astfel incat aceasta sa nu atinga strecuratoarea. Ingredientele se pun in sita dupa ce apa a dat in clocot, apoi se asaza capacul. Se lasa pe foc in functie de felul ingredientelor (carne, legume etc.). Materialul din care sunt confectionate vasele este deosebit de rezistent.
Ambele sisteme (Tefal si Zepter) se gasesc si pe piata romaneasca.
Inspirandu-se din metodele vechi de sapte mii de ani ale bucatarilor chinezi, Electrolux a lansat prima gama de cuptoare cu aburi. Gatitul la aburi inlocuieste cu succes fierberea si coacerea traditionale, fiind, in plus, o modalitate de gatire mult mai sanatoasa.
Principiul care sta la baza functionarii acestui cuptor este metoda gatirii prin "expunere la aburi" care consta, pe scurt, in expunerea ingredientelor sub un jet de aburi la temperatura joasa, constanta. Metoda pastreaza aproape intacte gustul, aroma, culoarea, consistenta si elementele nutritive ale ingredientelor.
Nu necesita un adaos de grasimi, previne arderea sau uscarea alimentelor si nu amesteca gustul ingredientelor preparate laolalta.
Sistemul functioneaza si pentru dezghetarea si reincalzirea mancarurilor deja preparate.
Nu e de mirare ca marii bucatari il folosesc in bucatariile lor profesionale de peste 20 de ani. Electrolux a conceput si varianta de cuptor cu aburi pentru uz casnic. Noul cuptor foloseste temperaturi scazute, iar timpul de gatire propriu-zis scade foarte mult.
In plus, e foarte usor de utilizat, avand un recipient integrat pe panoul din fata, in care se toarna apa care se va transforma in abur. In curand, acest aparat electrocasnic va patrunde si pe piata romaneasca.
http://www.avantaje.ro/gastronomie/gatit-la-aburi.html
Adela-
~~Sarbatori Fericite! 
Andruska spune:
Eu ii gateam lui Andrei in fiecare zi ptr ca imi facea placere si ptr ca stiam ce ii pun acolo, plus ca ii si diversificam putin meniul. Asa intentionez sa fac si acum- abia astept. Dupa 1.5 ani a inceput sa mai guste de la noi si a devenit mai usor ptr ca gateam ptr toti o data.
Fiecare face cum simte si sigur nu esti o mama denaturata.
Pupici si sarbatori fericite,
Andra cu burtica de 32 saptamani si Andrei (4,3 ani)
Album Andrei:
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=954&cid=448
Alina spune:
quote:
Originally posted by Adela
Eu gatesc pentru Julia aproape zilnic. Doar in week-end (mai ales sambata) ii mai dau din borcanel. Daca imi permite timpul stau si sambata sa-i fac papica.
Daca as avea servici cu siguranta as gati mai rar, la 2 sau 3 zile.
Din supa ii dau maxim 2 zile... n-o mai tin pentru a treia zi.
Separat gatesc si pentru noi destul de des. La pranz un fel de mancare si seara, altceva!
Adela si Julia, 1 an si 5 luni trecute...
~~Sarbatori Fericite!
Si eu exact la fel,gatesc zilnic pt copil si pt noi separat,rar ii dau si ei ce mincam noi,daca e cu carne de pui/peste/vita sau potrivit virstei ei.
Alina
iubibubi spune:
quote:
Originally posted by Ira
si pt. iubibubi,
spune-mi te rog, cum fierbi tu la abur?
Ai vreo oala speciala?
S-o fi gasind si prin Romania?
ps. ai un baietel foarte frumusel!
uite ca ti-a raspuns Adela. eu am o oala speciala pt. asa ceva (oala+oala cu gaurele care se baga in prima oala+capac), dar, pana am gasit-o, am folosit metoda cu sita. oricum, nu e nici o diferenta. eu ii gatesc si radacinoasele (morcov, pastranac etc.) tot asa si se patrund la fel de bine.
multumim de complimente! esti tare draguta! un pup de la noi pentru ochioasa ta!
pupici.
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iubibubi