Traditii de Sarbatori in toate colturile lumii

Traditii de Sarbatori in toate colturile lumii | Autor: Floare de Colt

Link direct la acest mesaj

Dragilor, o sa va spun o poveste frumoasa, pe care am spus-o si anul trecut, invitindu-va si pe voi sa ne povestiti despre obiceiurile de Sarbatori de pe meleagurile unde va afalti.
Astept cu interes sa povestiti despre cum sarbatoresc oamenii din toate colturile lumii, inclusiv din Romania din diverse regiuni ale tarii.
Nu stiu daca in mod oficial, sarbatorirea lui Mos Nicolae, face parte din Sarbatorile de iarna, dar eu am sa va povestesc despre Sinterklaas, Mos Nicolae in varianta olandeza.


SINTERKLAAS
Este numele olandez pentru Sfantul Nicolae. El este in Olanda, sfantul patron al copiilor. Originea sa se intoarce in secolul al 4-lea la Episcopul de Myra, care a devenit sfant dupa ce a facut mai multe miracole.
6 Decembrie este ziua lui de nastere si este numita “Sarbatoarea Sfantului Nicolae”, totusi in Olanda “Sinterklaas Dag” este celebrata pe 5 decembrie.
(Am gasit in alta publicatie ca celebrul episcop s-a nascut in Asia Minor si a murit la 60 de ani in Myra pe 6 decembrie 343).
Acest episcop a avut o inima calda si generoasa. Auzind odata de o familie foarte saraca care avea doua fete care nu se puteau casatori pentru ca nu aveau zestre, intr-o noapte, fara sa-l simta nimeni, a lasat in pantofii fetelor cate o punga cu bani pentru zestre.

O data pe an, Sinterklaas face un voiaj special, cu vaporul, din Spania tara lui de origine, in Olanda pentru a sarbatori ziua lui de nastere aducind cadouri copiilor de aici.

Il puteti recunoaste pe Sinterklaas dupa roba sa lunga si alba, mantia rosie cu garnitura aurie pe margine, toca rosie si inalta si desigur barba sa lunga si alba.
El calareste prin oras pe calul sau alb, insotit de poznasul sau asistent Zwarte Piet (Petru cel Negru).
Zwarte Piet este intotdeauna prezent in preajma lui Sinterklaas si in timpul procesiunii prin oras, el topaie in fata lui Sint, aruncind dulciuri in multime.
La inceput Zwarte Piet a fost un maur din Spania, dar in zilele noastre, barbati si femei se imbraca ca Zwarte Piet in costume traditionale si isi picteaza fata in negru cu un fard special numit “sminck”. Zwarte Piet poarta cu el o vergea de mesteacan si un sac.
Traditia spune ca daca vreun copil a fost rautacios sau obraznic, Zwarte Piet il bate cu nuielusa si il baga in sac si il ia cu el in Spania, la intoarcere.

Pe 4 decembrie, inainte de culcare, (sau chiar cu o saptamana inainte), copiii olandezi pun langa semineu, un pantof sau traditionalul sabot din lemn cu un morcov pentru calul lui Sinterklaas. Noaptea, Sinterklaas calareste cu calul sau fermecat pe deasupra acoperisurilor si intra pe cos, lasand mici daruri copiilor. In fiecare dimineata in saptamana de dinainte de 5 decembrie, copiii pot gasi in sabot, mici daruri sau mandarine sau traditionalele dulciuri care pot fi: litere de ciocolata, figurine de marzipan, ciocolata sub forma de Sinterklaas sau de Zwarte Piet sau “pepernoten”(biscuiti mici si rotunzi cu ghimbir si scortisoara).

Pe 5 decembrie toti membrii familiei pot gasi daruri in saboti sau pantofi.

In seara asta o sa ne punem si noi ghetutele in asteptarea lui Sinterklaas.


Va pup cu drag,
Floare de colt

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Dana Claudia spune:

Eu nu stiam de aceasta sarbatoare a olandezilor! Dar chiar azi am avut un fel de celebrare a Craciunului la clubul din care fac parte (este un grup numai de doamne, japoneze si straine (de Japonia) in care invatam tot felul de lucruri interesante mai ales despre Japonia) si fiecare am povestit despre serbarea Craciunului si am adus un fel de mancare specific (eu am dus cozonaci...normal, care au fost tare apreciati...sunt singura si prima romanca din istoria clubului). Dar ceea ce voiam sa spun este ca am asistat la o mica sceneta, tare draguta, jucata de fetele din Olanda, chiar in legatura cu Sinterklaas! S-au costumat exact cum ai descris si au cantat cantece olandeze specifice si au aruncat in noi cu prajiturele si bombonele...si cum toate am fost cuminti am primit mici cadouri si nimeni nu a fost varat in sac!

http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html

Mergi la inceput