Reguli de cuplu

Reguli de cuplu | Autor: lulu75

Link direct la acest mesaj

Am o prietena care merge la un psiholog. Acesta i-a dat niste reguli de cuplu pe care vi le trimit si voua. Mie mi se par interesante. Voua?


REGULI DE AUR PENTRU RELATIILE DE CUPLU





Armonia cu noi însine, siguranta, dezinvoltura interioara … atrag iubirea si o pastreaza vie!





1.Suntem creatorii relatiilor dintre noi.

2.Dragostea se poate atenua, dar niciodata nu moare.

3.Partenerul nu este o …”solutie” pentru problemele mele.

4.Dragostea înseamna acceptarea si nu schimbarea personalitatii celuilalt.

5.Cei care se iubesc nu îsi citesc gândurile … ei asculta, raspund, nu cred în intuitie magica, nu sunt pasivi.

6.Nu esti ceea ce spui, ci ceea ce faci.

7.Relatiile stabile se modifica mereu.

8.Infidelitatea otraveste iubirea.

9.A face reprosuri înseamna a nu fi responsabil, a fugi de responsabilitate; în plus reprosul atrage esecul, ideea de victima a celuilalt … resentimente.

10.Daruirea este contagioasa.

11.Dragostea nu pedepseste … ea iarta: a ierta nu înseamna a scuza, a justifica raul … iertarea de sine si iertarea totala a partenerului este un act deliberat prin care ma eliberez de resentimente, de culpabilitate si autoacuzare.









Luminita

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alinah spune:

Frumos, de unele stiam...dar cati pot tine cont de ele?? Sa ne amintim mereu de reguli. Practica ne omoara
Eu, una, incerc sa imi amintesc si sa tin cont cat mai des de tot felul de reguli de conduita conjugala, umana si de bun-simt. Normal, mai am scapari, dar auto-educatia este esentiala. Cel putin pentru mine.
Mersi ca ai postat msg ....e bine sa revin din cand in cand si sa- l recitesc.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

Eu nu prea cred in reguli, sau in orice se poate scrie pe hartie.
Viata m-a invatat ca una-i teoria si alta-i practica! Iar daca undeva nu pot exista reguli, acolo e in dragoste, casatorie. Daca treaba nu merge, daca nu exista "scanteia", poti sa urmezi cate reguli vrei, ca nu merge si pace. Oricum, nu stica sa le citim din cand in cand. Multumim pentru ele. Sanatate si fericire.
pupici

Laura, mama lui Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinutza spune:

Da, ai dreptate lulu75 sunt interesante,dar in viatza exista reguli pentru o multzime de lucruri si noi nu tzinem cont de ele dintr-un motiv sau altul.Asa cum scria si tlaura una este teoria si alta practica si ce te faci atunci cand iubesti cu disperare un om care a aparut in viata ta,a dat totul peste cap si netzinand cont de nici o regula pleaca si iti ia si inima cu el?Sau,ramane cu tine dar nici o regula de aur a dragostei nu-l face sa te iubeasca cum il iubesti tu?
Nu stiu,poate ca e bine sa le citim din cand in cand,dar tare as vrea sa cunosc macar un cuplu care sa le poata respecta pe toate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anina_n spune:

Daca dragostea este reciproca, restul vine de la sine.

Nina & Nina-Cristina (1 an si 10 luni)
http://www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roxana_G spune:

Foarte frumoase regulile. Greu de aplicat insa. Si daca noi ca femei poate suntem mai sensibile si dispuse sa incercamsa le aplicam, cu barbatii va fi mai greu. Sunt mult prea teoretice pentru ei.
Din pacate.

Rox

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lulu75 spune:

Il iubesc foarte mult pe sotul meu si de 6 ani de cand il cunosc in loc sa se mai stinga din valvataia iubirii, mai rau se aprinde. Daca iubesti cu adevarat nu te mai gandesti la reguli. Eu vi le-am trimis pentru a ne mai aminti din cand in cand ca nu numai noi, femeile, trebuie sa lasam de la noi.
Va pup si mai vorbim!

Luminita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Dragostea este nabadaioasa si casatoria este la fiecare cu urcusuri si coborasuri, cu drumuri drepte sau pante periculoase, deci nici dragostea si nici casatoria nu se pot pune in tipare, si nu se pot supune la niste reguli stricte.Bineanteles ca la baza trebuie sa existe iubire, daruire, fielitate, incredere si libertate reciproce, altfel nu ar merge nimic.
Regulile de aur mai sus scrise, sunt mai degraba o sintetizare a ceea ce am dori sau ar trebui sa fim.Dar cum socotelile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ, asa si viata ne face uneori sa uitam de reguli stabilite, pentru a creea la randul nostru altele, proprii casniciei, firii si dragostei noastre!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roossa spune:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roossa spune:

SUPERB! TOT CE AI SCRIS,ESTE ADEVARAT...SI IN FOND SI LA URMA URMEI....CUM SA FIE GREU DE INDEPLINIT(ORICE AR FI),CAND ESTE PENTRU PERSOANA IUBITA?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catalin spune:

Tot pe tema asta am gasit un articol interesant pe internet: este vorba de Consiliere de cuplu inainte de casatorie, scris de Silviu Petre si Cornelia Constantin si preluat de pe site-ul "Familia ta" - http://www.efamilia.ro/arhiva/familie/2/beforeido.htm


De ce sa mergeti la un consilier inainte de a va casatori sau inainte de a avea o problema? Din aceleasi motive pentru care inainte de a utiliza un snowboard invatati cum sa-l folositi. Consilierul va asigura o perna moale pe care sa puteti "cadea" in vremuri grele. Si dupa cum stiti pana si cuplurile cele mai grozave au momente grele. Luand in calcul ca aproximativ 40% dintre casatorii sfarsesc in divort, chiar merita sa va ganditi un pic la cum vor decurge lucrurile atunci cand va veti casatori. Un consilier va spune la timp daca o casatorie intre dumneavoastra si partenerul dumneavoastra este sau nu sortita esecului. Pentru cei care vor merge inainte cu relatia lor, va fi un bun prilej de a stii care sunt acele compromisuri ce vor trebui facute. Un motiv bun de a analiza totul inainte este si dorinta de a evita relatiile haotice sau dureroase pentru ambele parti.

Primul lucru care trebuie stabilit este scopul casatoriei, ceea ce sperati sa aduca ea in viata dumneavoastra. Doriti sa intemeiati o familie, cautati un bun prieten sau aveti nevoie de o persoana alaturi de care sa construiti sentimentul sigurantei? Nu intamplator se spune ca o relatie solida se construieste pe afinitati intelectuale, atractie fizica si stil de viata asemanator. O relatie bazata doar pe atractie fizica va fi din nefericire un foc de paie. Una bazata pe afinitati intelectuale fara atractie fizica va sfarsi in prietenie. Prietenia e un factor important, dar nu tine loc de atractie si nu creeaza neaparat un stil de viata acceptat de ambii parteneri. Chibzuiti bine lucrurile inainte de a spune "da". Trebuie sa mai aveti in vedere ca o casatorie va aduce cu sine si o serie destul de lunga de obligatii. Ma refer aici la vizitele rudelor de ambele parti intr-o zi in care va simtiti cumplit de obositi, la o iesire cu prietenii cand de fapt vreti sa stati amandoi acasa si sa va uitati la un film. Se spune ca in viata nu iese totul cum ne-am dori, dar putem macar sa ordonam in asa fel lucrurile incat sa nu ne ingreunam viata inutil. E adevarat ca in cazul de mai sus e vorba de lucruri marunte, dar tocmai ele se aduna in timp si genereaza o stare de apasare, de disconfort care strica atmosfera de cuplu.

Va doriti copii? si daca da, care va fi numarul pe care il acceptati? Cum va veti imparti timpul intre familie si munca dumneavoastra? Majoritatea cuplurilor isi doresc copii. Mai dificil este sa cada de acord asupra numarului. Barbatii tind sa-si doreasca mai multi copii. De ce oare? Poate pentru ca nu ei trec prin luni de zile de greturi si nici prin "chinurile facerii". Dar nu sunt numai astea motivele pentru care femeile isi doresc un numar mai mic de copii. Atitudinea pragmatica le face sa-si dea seama la timp care sunt implicatiile. O sa spuneti ca acolo unde mananca un copil pot manca si doi. Problema e ca un copil ca sa se dezvolte normal nu are nevoie numai de mancare sau hainute. E nevoie de multa energie si timp petrecut in compania copilului pentru jocuri si discutii care vor duce la o dezvoltare emotionala fireasca. Ce veti face dumneavoastra doamna cand, sotul fiind plecat la serviciu pana la o ora destul de tarzie ca sa poata asigura finantele familiei, va trebui sa ma impartiti timpul intre bucatarie, curatentie, spalat si alte treburi casnice si copiii care unul vrea sa-l scoateti la plimbare, celalalt sa-l ajutati la lectii iar cel mic trebuie schimbat de scutece? O sa spuneti ca mai exista bone si menajere. E adevarat, dar nu toate familiile isi permit un astfel de ajutor in casa. Baza in rezolvarea acestor probleme sunteti dumneavoastra doamna. Si e bine sa va intrebati din timp: cum va veti descurca?

Merita sa va ganditi inainte cum veti depasi un impas atunci cand acesta isi va face aparitia in viata dumneavoastra, cat de importanta este comunicarea si care este stilul in care comunica fiecare. Cunoscandu-va partenerul veti sti cum sa preintampinati situatiile neplacute iar atunci cand nu va reuseste acest lucru sa le puteti tempera si la final rezolva. Pentru fiecare dintre noi prietenii sunt importanti, de aceea trebuie stabilit care va fi locul acestora in viitorul stil de viata pe care il veti avea ca familie si cat timp le veti putea acorda asa incat sa nu va deranjati partenerul. Stabiliti acele granite dincolo de care toleranta nu mai functioneaza. Familiei de provenienta si rudelor trebuie sa li se stabileasca un rol clar: cat de des se va pastra legatura cu ei, e nevoie sa ne ajutam parintii si cum o vom face.

Bugetul familiei este o alta problema spinoasa. Cine decide cum vor fi cheltuiti banii? Mai este barbatul, cum se spunea acum ceva vreme, capul familiei si responsabilul cu partea financiara? Dupa cum curg lucrurile se pare ca nu: femeile contribuie substantial la venituri si tot ele se ocupa de cheltuielile gospodaresti. Asadar, se cheltuie la discretie banii sau facturile se vor plati in parti egale? Stabiliti de comun acord un scop pentru care sa economisti niste sume? Ce se va intampla daca unul dintre parteneri primeste un loc de munca la sute de km distanta de orasul natal si de familia proaspat intemeiata? Pana nu demult, daca sotul primea un serviciu bun in alta localitate, sotia si copii il urmau. Dar, inainte de a lua o astfel de decizie, ganditi-va bine doamnelor daca este cu adevarat in avantajul familiei si al dumneavoastra o astfel de decizie. In fond, un serviciu bun se poate gasi oriunde, dar familia trebuie considerata prioritatea nr.1 intotdeauna. Copiii, mai ales cei de varsta scolara, spun intotdeauna NU unor astfel de mutari. Ganditi-va ca de fapt pentru ei totul va fi nou si in general lucrurile noi ii sperie. Vor avea nevoie de mult timp si de ajutor din partea familiei sau unul specializat pentru a se adapta la noile conditii impuse de mutare.


Cine si in ce masura renunta la ceea ce-si doreste? Din nou ne adresam dumneavoastra doamnelor: multe dintre dumneavoastra, din cauza educatiei primite in familie si care v-a format in asa fel incat sa va traiti viata ca o permanenta renuntare, decideti sa renuntati la tot ce aveti nevoie sau va place pentru binele familiei. Sigur ca sunt momente cand a renunta poate fi cheia linistii familiei dumneavoastra, dar nu faceti din asta un obicei. Incet incet, aceasta atitudine va va transforma in victime. Va veti regasi peste ani fara puterea de a face niciuna dintre acele lucruri marunte la urma urmei dar care va dau senzatia de implinire. Pastrati de la inceput un echilibru intre nevoile familiei si nevoile dumneavoastra.

Daca din punct de vedere fizic relatia nu se ridica la nivelul asteptarilor, cum va veti descurca cu sentimentul de frustrare? Ce veti face daca va veti simti atrasi de alte persoane? In cazul in care va doriti copii, ati cazut de acord asupra unui stil de educare a lor? Cine va avea efectiv grija de ei si ce se va intampla daca intr-un caz nefericit acesta se va naste cu probleme fizice sau psihice? Sunteti persoane religioase? Si daca da, cat de importanta este religia pentru dumneavoastra si partener? In cazul in care exista diferente de opinie cum va veti descurca? La cine veti cere ajutor atunci cand nu mai stiti ce este de facut? Uh, cate intrebari! Pare o sarcina epuizanta sa gasiti raspuns la toate, nu-i asa? Dar daca veti face un efort, n-o sa aveti surprize neplacute pe parcursul casniciei dumneavoastre si va veti bucura mai mult timp de compania partenerului.

Consilierea ofera un model de rezolvare a conflictelor la care puteti apela atunci cand va fi nevoie. Un cuplu care stie sa actioneze cinstit si cum sa faca compromisuri are din start multe avantaje. De ce sa va consumati energia separat, cand puteti construi ceva impreuna care sa va implineasca pe amandoi? Clarificand din start ce este cu adevarat important pentru dumneavoastra il ajutati pe partener sa stie ce anume asteptati ca el sa ofere. In acest fel numarul dezamagirilor va fi mult mai mic, la fel si intensitatea lor iar relatia dumneavoastra va fi solida.



Think pink!

Mergi la inceput