România si occident !
Raspunsuri - Pagina 2
Irinusha spune:
Nu am citit toate opiniile, din simplu fapt ca m-ar intrista ... asa ca doar va spun cate ceva din experientele mele.
Am ajuns in Germania pe la 12 ani (ai mei erau plecati deja de 6 luni - asta pe timpul lui Ceausescu) si gara din München m-a lasat cu gura cascata ... numai lumini. VA dati seama ca pe timpul acela noaptea era bezna in tara. Pe drum sper iesire mi-au sarit in ochi chioscurile cu tot felul de aberatii, printre ele si banane ... banane in martie, wow! Iar am ramas cu gura cascata, tata s-a dus la tanti de la chiosc si a cerut doua banane ... dupa 6 luni nu stia mare lucru, asa ca a cumparat aratand cu degetul. Oricum eram impresionata.
Nici cand am ajuns la hotel (o mizerie, ca azilant nu te astepti la altceva) si am vazut ca stam toti trei intr-o camera, nu m-am intristat, doar eram cu parintii impreuna, le dusesem dorul deja o jumatate de an. Cu timpul am vazut ce groaznic e: dus (ca la baie nu te gandesti la ce mizerie era) puteai face doar 1 data pe saptamana (era cu program), WC-ul pe hol, unul singur ptr. tot palierul, bucataria - o camaruta cu un aragaz cu 2 ochiuri care nu se mai vedeau de mizerie- tot ptr. tot palierul. Dupa catva timp am fost anuntati ca se darama acest hotel confortabil. Ai mei munceau deja - la negru, dar nu aveau inca dreptul la munca. Au inceput sa caute apartament ... toti, de la propietari pana la autoritati, ne-au aruncat bete-n roate. Propietarii isi schimbau atitudinea cand auzeau ca suntem romani, autoritatile ar fi platit cu placere in continuare de trei ori mai mult pe luna si sa ne stie inghesuiti si fara confort, numai ca sa nu traim ca oamenii...
Ai mei sunt niste descurcareti si cu pile (prietenul patronului alor mei le-a inchiriat un apartament) au reusit.
Vreti sa continui? Dupa bac mi-am depus actele la facultate ... a trebuit sa astept, nu se stia cat. Intre timp mi-au venit actele de germanitate (nu din placere, ci ptr. ca era mai bine ptr. noi)... si imediat dupa si locul la facultate. Vai, ce coincidenta!
E trist sa fii intrebat pe strada daca stii germana, numai daca esti mai brunet si daca esti prin apropiere de autoritatile ptr. straini.
In Franta si Italia nu s-au uitat oamenii la noi cand i-am intrebat de o strada ... doar dupa ce ne-au auzit vorbind pe romaneste au devenit draguti si ne-au ajutat ... Probabil nu le-a placut masina de Germania. Sunt foarte iubiti si apreciati nemtii ...
Din 90 mi-am petrecut fiecare vara in tara ... e adevarat ca este trist ca o vezi asa saraca, dar asta au facut 45 de ani de comunism din ea. Cred ca nu ati deschis ochii bine sa vedeti ce frumoasa este tarisoara noastra ... are tot ce vreti, de la munti pana la mare ... si asa peisaje minunate nu am mai vazut decat in Franta si Italia ... natura pura! Uitati-va la fosta Germanie de est in ce hal arata si asta ajutata de cei din vest ... nu-i usor sa-ti revi ... cum sa-si revina Romania asa de repede fara ajutor si mai ales cand este inca exploatata de fostii comunisti.
Eu savurez concediile in Ro. ... adevarat ca am dat de multi, care vor sa te fure si sa-ti scoata ultimul banut din buzunar pe servici zero, insa fiecare vrea sa supravietuiasca. Si oameni din astia gasesti peste tot.
Insa majoritatea romanilor sunt primitori si impart cu tine ultima bucatica de paine ... prieteni minunati ... oameni cu simtul umorului. Iubesc plimbarile prin piata si "barfa" cu tarancile vorbarete. Iubesc acel miros de dimineata .... galagia strazii care pur si simplu iti arata ca aici traiesc oameni, nu acele vorbe: "pst, vezi ca deranjezi vecinii si vin la usa sa urle la tine!".
Poate va intrebati de ce nu ne intorcem. Simplu, ptr. ca in Ro. nu am avea acelasi standard financiar. Trist dar adevarat!
Insa "lucram" la proiectul: plecam din Germania.
Astea au fost doar experientele mele, felul meu de a vedea ce-i in jurul meu ... nu aruncati cu pietre, fiecare dupa felul lui.
O zi minunata!
Irinusha - cu minunea de 16 saptamani din burtica :)
AlexandruL spune:
No Coment
http://www.virtualtourist.com/vt/35f/
Asa a fost mereu !
Avetzi dreptate perfectă dreptate asa e suntetzi pe drumul cel bun!
Dana Claudia spune:
AlexandruL am si eu o intrebare! Tu esti cu adevarat de nationalitate romana? Caci dupa cum scrii despre romani numai la persoana a doua sau a treia(singular sau plural ) si niciodata la persoana intai ma face sa ma cam indoiesc...
http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html
AlexandruL spune:
No Coment
Mai mult nu se poate , nui nimic ... frumoasă tzară !
Dana Claudia spune:
AlexandruL, problema e ca ai mai incercat o data sa deschizi un subiect in care sa se ponegreasca Romania! Atunci nu ai reusit caci nu ti-a raspuns nimeni! Acum ai pus titlul in asa fel incat ai reusit sa inseli buna credinta a unora! Caci sincer din ceea ce scrii nu urmaresti altceva decat sa arunci cu noroi in tara noastra (acest "noastra" nu te include) si te ascunzi in spatele acestui subiect! Eu nu pot intelege cum poti sa iti urasti cu atata patima tara! Imi pare rau ca am raspuns la acest subiect, dar pur si simplu nu m-am putut abtine!
http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html
Oblio spune:
Se pare ca se incing spiritele si ca unii au cam uitat cateva amanunte esentiale de pe la regulament. Ideea este de a avea grija sa scriem intr-o romana coerenta, dar in cazul in care, din anumite motive, unii au ceva "lipsuri", bine-ar fi sa li se spuna intr-un mod mai... delicat, sau sa nu li se spuna deloc. Asta pentru ca nu prea face bine la ... imagine.
Alexandre, acum ma iau de tine putin, desi nu am decat vreo doua zile pe-aici.(Faptul ca sunt moderator pe un alt forum n-are nici cea mai mica relevanta!)Problema este mult mai delicata decat o vezi tu. Daca ai fost mintit, nu trebuie sa generalizezi. Si eu sunt tot roman, si tu esti tot roman, eu cred despre mine ca sunt un om onest, tu cresi despre tine ca esti un om onest... Crezi ca la atat se limiteaza onestitatea Romaniei? De cine ti-e sila? De parintii nostri? De fratii si surorile noastre? De profesorii, sau vecinii, sau prietenii cu care ne intalneam si cu care savuram fiecare clipa de viata? Sila si scarba nu trebuie sa faca parte din caracterul unui Om, indiferent ce natie ar fi el! Pentru ca ceea ce spunem despre cei de langa noi, vom primi exact imaginea in oglinda! Deci, atentie, ca nu se cade!
Si inca ceva. Observ pe alocuri tendinta de a se scrie cu rosu si cu caractere mari! E foarte obositor si iritant. Oare credem ca asta da spuselor noastre mai mare importanta? As zice ca dimpotriva!!!
Irinusha spune:
quote:
Originally posted by AlexandruL
Subiectul este :
Aici as dori ca fiecare dintr voi să postatzi câte ceva despre cum atzi văzut voi occidentul si cum atzi văzut România la întoarcere din Occident !
AlexandruL
Eu zic ca m-am incadrat in subiectul pus de tine Alexandru, dar scuza-ma ca trebuie sa-ti spun, nu prea am inteles raspunsul tau. Nu-i cu rautate, dar pur si simplu nu pot sa-ti urmaresc gandurile ...
Cineva destept spunea (cred ca Frische, dar nu ma omorati daca nu era el ... mintea mea de sita) "Acasa-i unde este inima!" ... inima mea e inca in Romania ... ai mei parinti m-au invatat sa nu uit de unde am plecat si ce sunt. Nu m-as intoarce in Romania acum, pur si simplu nu cred ca as putea avea si acolo banii de aici ... si fara bani e peste tot prost. Insa la pensie acolo vom trage.
In Germania nu m-am simtit niciodata bine ... probabil din vina mea ca nu am fost in stare sa ma acomodez cu felul lor. Cu viata buna m-am acomodat, insa cu ei ca oameni nu. Ca sa intelegi, nu am prieteni nemti, toti sunt straini sau romani. Nu spun ca nu ar fi si nemti de pus la rana, sunt si sunt destui ... insa eu nu prea am dat de ei ... altii au avut alt noroc. Ei, asta e! Oricum, mereu am vrut sa plec in alta parte, ba in USA, ba inapoi in Ro. ... mi-am dat seama tarziu de ce tanjesc eu asa mereu la aceasta "plecare" ... si intr-o zi sper sa reusesc. Si ptr. "sufletzelul" de langa inimioara mea ptr. ca vreau sa aiba o copilarie nu numai plina de valori materiale, ci si o copilarie asa cum am avut-o eu in Ro.
Tie toate cele bune acolo unde iti este inima ...
Irinusha - cu minunea de 16 saptamani din burtica :)
Androix spune:
quote:
Originally posted by AlexandruL
Am posibilitatea de a sta departe de România si îmi place acest lucru sunt sătul pânä peste cap de integrarea euro în apă (atlanitcă) care se duce de ani de zile si se vor mai duce încă .
AlexandruL
Scuza-ma dar atunci ce te mai intereseaza cum vad altii Romania dupa ce se intorc din occident? Ce te mai intereseaza ce se intimpla pe aici?
Ce vrei defapt, sa scrie toti cit de bine e in occident si ce jeguri de oameni sunt romanii? Si puturosi si mincinosi si in toate felurile?
Daca tot ai posibilitatea stai acolo departe si nu ne mai da voie sa te suparam cu minciunile si lenea si mizeria din tara noastra!
Andreea
pork spune:
...destul cu ciorovaiala...daca vreti sa vedeti cum ne vad occidentalii tara da-ti un clik...sunt sute de pagini...deci aveti de unde alege.