Si eu ce fac?
cazul meu:
alternativa 1: sunt studenta in anul 5, momentan nu lucrez, sunt insarcinata in luna a 7-a, sunt casatorita si nici unul din noi nu are un venit stabil. Am umblat pe la casa de pensii caci acolo se dau lamuriri in iasi in legatura cu indemnizatiile de nastere, am asteptat pe la multe ghisee si nu am primit nici un raspuns concret (pentru ca se pare ca acolo nimeni nu cunoaste legea si nu exista birou specializat de informatii): Eu nu am dreptul la nici un ajutor pentru cresterea copilului? Mi-e teama sa nu fie deja tarziu..la cat am "bajbait" prin jungla legislatiei romanesti fara sa rezolv nimic.
alternativa 2: Am lucrat in timpul facultatii timp de 4 ani dar cu vechime concreta pe carte de munca 2 ani. Ultimele 8 luni s-au incheiat in martie anul acesta cand am demisionat. Nu aveam de unde sa stiu la vremea aceea ca voi ramane insarcinata. Acum...cine ma lamureste si pe mine ce sanse are si BBul meu sa primeasca un ajutor financiar sa creasca si el linistit?
Din partea mea eu m-as angaja imediat dupa nastere ca sa nu zica nimeni ca astept pomana statului... Dar in Iasi e foarte greu sa te angajezi iar salariile sunt mai mici decat salariul minim pe economie pentru cei care se angajeaza fara PILE. Si eu n-am pile nicaieri...
Ajutoooooor...
Raspunsuri
marius spune:
In afara de prevederile legislatie in vigoare nu prea ar multe de spus. Beneficiarii de indemnizatii sunt persoanele care sunt incadrate in munca de cel putin 10 luni anterior datei din care nu mai pot sa lucreze. Nu copilul este asigurat cum gresit se intelege ci persoana care avand grija de copil nu poate sa mai mearga in acelasi timp la serviciu. Aceasta indemnizatie compenseaza partial salariul care l-ar fi obtinut daca ar merge la serviciu. Tu nefiind in cazul acesta salariata nu se pune problema unei compensari pentru ca nu exista subiectul de discutie. Copilul ce se va naste va beneficia de alocatia de stat pt copii. Suma este modica. Ce ar fi recomandabil? Pai sa incercati sa va gasiti de lucru pentru ca fara bani in general cred ca este foarte greu sa traiesti cu sau fara copii. Tatal copilului cred ca ar trebui sa aiba un cuvant (fapt) de spus(facut) fiind (mult mai) responsabil dupa parerea mea in gasirea de solutii sau raspunsuri viabile. Chestua cu "pile" dupa parerea mea este una relativa pentru ca din experienta proprie daca intradevar doresti sa supravietuiesti nu mai tii cont ci pur si simplu FACI. E doar o parere.
Marius (www.desprecopii.com)
iustin79 spune:
Da Marius, dar ceea ce nu intelegi tu din ceea ce am spus eu este ca eu nu sunt incadrata in munca pentru ca sunt studenta. Studentia este considerata vechime din cate stiu dar nu ti se da nici o posibilitate de contributie la asigurarile de sanatate. Nu stiu daca stii ce inseamna sa fii student la zi si sa lucrezi in acelasi timp si sa dormi doar 2 ore din 24 si sa supravietuiesti. Eu am trecut prin asta dar nu conteaza. Conteaza faptul ca...si asta vreau sa subliniez: studentele nu au nici o sansa daca vor sa faca un copil, iar daca nu ar fi fost studente si ar fi tocat banii statului ca ajutor de somaj ar fi putut beneficia de un ajutor pentru cresterea copilului. Cum spuneam si in alt subiect..concluzia e ca "tara te vrea prost"
In plus eu nu cer sa asigur copilul si nu sunt nascuta ieri ca sa cred ca, copilul este cel asigurat, eu vreau doar sa stiu daca este vre-un ajutor de tip social (ca ajutorul de somaj..poftim) pe care sa ti-l acorde ca sa iti poti creste copilul.
Cat despre locurile de munca...privind lucrurile din punctul de vedere al unui oras in care economia functioneaza cat de cat...te cred ca problema pilelor e relativa. Dar eu te invit sa iti cauti de lucru in iasi si iti dau termen chiar si un an de zile...
Nu te supara pe mine, dar nu ai cum sa intelegi pana nu esti mamica studenta. Eu imi doresc mult acest copil, si exista multe studente care isi doresc copii...si in cazul meu facultatea dureaza 6 ani. Dupa aceea mai vin si anii de specializare... Cand sa faci copii? la 30 de ani?
De ce scade natalitatea in Romania??
marius spune:
Imi cer scuze pentru pozitia mea.
Ca sa fii un pic mai impacata cu ideea am lucrat norma intreaga si am facut 4 ani nu 6 facultatea tot la zi. Sotia similar si lucra 3 schimburi, iesea din tura de noapte la 6 dimineata si pleca la cursuri, venea de la cursuri manca ceva si pleca la seminar, apoi dormea 2 ore de la 7-9 seara si pe ora 22 intra pt 8 ore pana la 6 dimineata la serviciu....hmmm...asta era 1 saptamana din 3 ca celelalte doua lucra de la 6-14 si de la 14-22.... ar mai fi ceva de spus? Am lucrat amandoi ca sa traim nu a fost deloc usor dar....
Cat despre oras...nu stiu ce sa spun...eu nu prea am timp fizic sa ies in oras ca sa constat cum e pe acolo, efectiv sunt foarte ocupat incat nu imi ajunge ziua si acum de cand e mai mica parca...totul e prea scurt, sunt extrem de aglomerat dar asta e...ce sa-i faci. Despre iasi nu stiu sa spun cum e insa sunt firme pe care le am si de pe acolo in relatii comerciale...chiar azi discutam cu un potential client ce isi are sediul tocmai in Iasi...poate ii voi face o vizita pentru ca pare o firma destul de importanta in zona aceea. Stiu ca nu te ajuta acest lucru dar atunci cand vrei sa spargi o piatra dai ..... pana se sparge...nu stiu daca ma intelegi ce vreau sa spun.
Parerea mea este ca pur si simplu va trebui sa gasiti solutii, eu va doresc sa le gasiti pe cele mai potrivite.
Marius (www.desprecopii.com)