despre indemnizatia de crestere a copilului
Libertatea (13.11.2003)
Se modifica indemnizatia de crestere a copilului
De anul viitor, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la doi ani se va schimba. Drepturile deja stabilite vor ramane nemodificate, noua formula fiind aplicata doar femeilor care nasc dupa 1 ianuarie 2004. Pentru cresterea copilului indemnizatia va fi de 6.529.700 lei, indiferent de salariul parintelui. "Indemnizatia de maternitate va fi calculata ca si in prezent, in timp ce indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani va fi de 85% din salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului in 2004. Acesta este de 7.682.000 lei, iar 85% inseamna 6.529.700 lei, indiferent de salariul beneficiarilor", ne-a spus Corina Gheorghe, consilier al ministrului muncii. in prezent, concediul si indemnizatia de maternitate se acorda femeilor care in ultimele 12 luni, anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificat, au o vechime de cel putin 6 luni. Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de doi ani se acorda atat mamei, cat si tatalui, daca au o vechime de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei de nastere a copilului, daca solicitantii sunt asigurati ai sistemului public dupa data de 17.03.2003. Pentru cei asigurati inainte de aceasta data conditiile de acordare sunt cele prevazute in legislatia anterioara, respectiv 6 luni stagiu de cotizare (potrivit Ordonante UG 9/2003). Baza de calcul a indemnizatiei de concediu si maternitate reprezinta 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical. in cazul indemnizatiei pentru cresterea copilului, aceasta se calculeaza astfel: 85% din media veniturilor lunare din ultimele 10 luni anterioare datei de nastere a copilului (se iau in considerare numarul de zile lucratoare, nu calendaristice). Femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale primesc indemnizatie daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Indemnizatia e platita de la bugetul asi-gurarilor sociale de stat, deci patronul nu are nici un fel de obligatie.
(5 ani si 8 luni)
Raspunsuri
tinatache spune:
sa inteleg ca e sigur, gata? e batut in cuie? ca stiu ca nu era votata legea....
Cristina, mamica cu burtoaie
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by tinatache
sa inteleg ca e sigur, gata? e batut in cuie? ca stiu ca nu era votata legea....
Cristina, mamica cu burtoaie
Chiar daca nu au confirmarea Parlamentului, prevederile respective se aplica.
liviu`s spune:
quote:
Initial creeata de mirelam
Libertatea (13.11.2003)
Se modifica indemnizatia de crestere a copilului
De anul viitor, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la doi ani se va schimba. Drepturile deja stabilite vor ramane nemodificate, noua formula fiind aplicata doar femeilor care nasc dupa 1 ianuarie 2004.
Am dubii daca aceasta este interpretarea corecta. In ordonanta se vorbeste de "drepturile care se stabilesc dupa data". Concediul pt cresterea copilului pana la 2 ani este un drept care se acorda la cerere. Data cererii (care, bineinteles, trebuie sa fie formulata pana implineste copilul 2 ani) reprezinta momentul in care se stabileste dreptul la acest concediu.
tinatache spune:
Multumim, liviu, noi, mamicile de decembrie, suntem chiar la limita, asa ca interpretarea asta schimba complet datele problemei. Sunt f interesata de cum se va aplica... raman pe faza daca mai apare ceva.
Multumim inca o data!
Cristina, mamica cu burtoaie
otilica spune:
Ajutati-ma va rog si pe mine cu o lamurire!
Fac parte dintre "fericitele" mamici care va naste la inceputul lunii ianuarie, si care dupa unele opinii, ar fi trebuit sa faca economii inainte de a naste ca sa-si poata creste copilul in conditii decente si nu cu 6 mil si ceva ... Deci, sunt angajata din iunie 1998 in acelasi loc de munca. Am salar de incadrare de 15 mil.
In ziarul Capital am citit azi o chestie interesanta, citez: "Baza de calcul a indemnizatiei pt concediul de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani se determina diferit:
a. pt persoanele care anterior datei de 17 martie 2003 au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, baza de calcul se stabileste ca medie a veniturilor pe ultimele 6 luni.
b. pt persoanele care au sau vor avea calitatea de asigurat dupa data de 17.03.2003, baza de calcul a indemnizatiei este reprezentata de salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pt aceleasi persoane, stagiul de cotizare se prelungeste de la 6 luni la 10 luni"
Ordonanta 23/10.04.2003 spune, citez
"(4) Prevederile prezentei ordonanțe de urgență referitoare la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, se aplică persoanelor care devin asigurate ale sistemului public de pensii începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
(5) Pentru persoanele care anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului se face avându-se în vedere stagiul de cotizare realizat până la data nașterii copilului, astfel cum a fost reglementat până la data prezentei ordonanțe de urgență.
(6) Pentru situațiile prevăzute la alin. (5) cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul stabilită ca medie a veniturilor lunare corespunzătoare perioadei ce a constituit stagiu de cotizare conform alin. (5), cu respectarea celorlalte prevederi ale art. 99 din Legea nr. 19/2000, astfel cum a fost modificată și completată prin prezenta ordonanță de urgență."
Am cerut lamuriri si pe la Oficiul de pensii si cam dau din "balta in balta"
Ajutati-ma sa inteleg. Daca e asa cum zice ziarul Capital voi lua 85 % din media veniturilor mele pe ultimele 6 luni?
Otilica si bb-ul 32 sapt
liviu`s spune:
Aceea va fi baza de calcul pentru indemnizatia aferenta concediului de maternitate (prenatal + lauzie).
Pentru concediul pt cresterea copilului pana la 2 ani, se aplica art.125 alin.(2) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare (ultima modificare fiind oug 23/2003). prin urmare, vei primi 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat pe anul 2003, din care se scade contributia la asigurarile de sanatate si impozitul.
Claudelu spune:
Buna, sunt Claudia, una dintre fericitele mamici care vor naste in martie si am o mare nelamurire in legatura cu indemnizatie de maternitate...azi am auzit la televizor cum ca este de 6.600.000 lei pentru toata lumea, cel putin asa am auzit eu...si ceva in legatura cu faptul ca o primesc atat mamele cat si tatii..ce vroiau sa spuna cu asta, este foarte neclar totul. Probabil ca nu vreau eu sa accept realitatea, pentru nu mi se pare un lucru corect...este o nedreptate pentru cele care castigam mult mai mult...
Multumesc mult!!!
CFloarea
liviu`s spune:
Este vorba de indemnizatia aferenta concediului pentru cresterea copilului, care se acorda persoanelor care au dreptul la acest concediu incepand cu 01.01.2004. Potrivit legii, la concediul pentru cresterea copilului are dreptul, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare.
In ceea ce priveste cuantumul indemnizatiei, iti sugerez sa citesti un subiect anterior:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=13234