MATUSILE MA DAU IN JUDECATA!!!
Tatal meu (decedat)a facut o succesiune cu matusile mele.
Este vorba de spre un loc de casa pe care se afla un imobil
construit in 1941.In anul 1997 imobilul a suferit un incendiu.
In anul2000 bunicul meu a decedat.Matusile si tatal meu a facut
succesiune,dar nu au cuprins si imobilul in succesiune tinand cont ca a ars.Casa a fost refacuta de tatal meu,de aceea la succesiune i-au dat lui parcela( din teren )cu imobilul. Dar in actele lor nu figureaza nici un imobil.Dupa decesul tatalui am facut si eu cu fratele succesiunea.Dupa aceea am gasit un un client si am vandut(cu precontract-ptr a avea timp sa terminam cartea funciara,intabulare etc.)
Acum matusile ne-au anuntat ca ne da in judecata, ca am comis o ilegalitate.
Spun ele ca aveam dreptul sa vindem pamantul(parcela ce ne revenea cu tot cu imobil pe ea)dar nu si casa ptr ca nu au facut succesiune si pe casa.Pe toate schitele topografice arata ca imobilul este pe mostenirea tatalui,si nu inteleg....Cum sa vand acest teren ca totul sa fie legal???
Despre o alta succesiune la imobil cu matusile nu cred ca mai poate fii vorba deoarece ele ne-au actionat deja in instanta.
Dar la noi din antecontractul de vanzare reiese ca am vandut doar pamantul ptr ca imobilul nu figureaza nicaieri
Poate ca daca ati mai mai auzit de asemenea situatie si ma puteti ajuta cu un sfat va rog din suflet sa ma ajutati!
Va multumesc!
Raspunsuri
marius spune:
In primul rand e destul de greu de urmarit povestea succesiunii. Nu sunteti prea clar poate din cauza agitatiei. Pentru a primi un raspuns obiectiv este necesara o punere la punct a intregii povesti simultan cu clarificarea actelor de proprietate existente atat ca si continut de proprietate cat si ca si proprietar.
Eu zic sa reluam firul din anul 1941 dar mai usor.
Cronologic:
1941 - teren cu imobil
1. Ce era scris in acte teren cu imobil sau fara?
1941 - proprietar bunicul. Doar el? dar bunica unde era? sau nu era casatorit?
2. Cati copii (sau mostenitori directi) avea bunicul la decesul lui. faptul ca in 1997 a ars casa din temelii nu are relevanta daca pe act scrie de existenta lui.
3. Din ceea ce inteleg au fost 3 copii 2 fete si 1 baiat (mostenitori directi) care au venit la succesiune si in calitate de succesori au ajuns la impartirea terenului in 3 parti din care baiatului i-a revenit partea de succesiune pe care el in calitate de succesor a (re)construit fostul imobil (cladire) ce nu a aparut niciodata ca bun construit pe nici un act. Ce act s-a cosntituit la momentul succesiunii intre copiii bunicului (tatal si surorile lui)? Vorbiti de imobil si de casa ca si cum ar fi vorba de doua lucruri diferite. Daca imobilul(casa) nu este si nici nu a fost cuprinsa in succesiune in mod distinct prin act notarial si daca baiatului (tatal) i-a revenit parcela (cota parte) din bunul lasat prin succesiune fara nici detaliere si fara nici o obiectiune a celorlalti succesori din informatiile primite matusile nu vor putea sa castige un astfel de proces pentru ca nu au nici o baza prin care sa poate revendica dreptul la o proprietate (casa) intrucat acest bun nu apare niciodata nicaieri pe vreun inscris.
Marius (www.desprecopii.com)
liviu`s spune:
In 1997 inteleg ca a ars casa. Cand a fost reconstruita, tatal tau nu a solicitat nici o autorizatie de constructie/renovare in temeiul Legii 50/1991? Nu exista nici o chitanta sau factura privind materialele incorporate in casa, sau privind serviciile constructorilor? Din acel an cine plateste impozitul? Totodata, se plateste si impozit pe cladirea reconstruita?
Toate acestea sunt elemente materiale care pot constitui sprijin in fundamentarea dreptului asupra casei.
copilutzu spune:
1.In anul 1941 bunici au "cumparat un teren de 1800 mp, impreuna cu casa-constructie veche taraneasca-aflata pe acest loc,care face parte din impropietarirea din anul 1864 invecinata cu..."(am reprodus exact dupa original)
Acest teren cu imobil a fost vandut de strabunicul meu -bunicului meu
dar in acest act de vanz.nu apare nicaieri numele bunicii cu toate
ca erau casatoriti la acea data.
Bunica a decedat in 1970,dar succesiunea au facu-o dupa decesul bunicului.
2.La succesiune au participat cei 6 mostenitori,dar din actul de partaj voluntar facut de notar reiese ca 3most.renunta(am declaratiile lor)la acest teren si se imparte in 3.In acelasi act isi impart de comun acord si terenurile extravilane in mod egal
3.Terenul intravilan fiind impartit in 3,din schita topografica a TITLUL DE PROPRIETATE in care sunt trecuti toti mostenitori reiese ca tatalui meu i-a revenit parcela cu imobilul.
Schita fiind semnata si parafata de un delegat O.C.A.O.T., si pimarul din loc.
Pot dovedi ca imobilul a fost refacut de tata cu chitantele materialelor cumparate si cu ajutorul unor zidari care au fost platiti de tata .
In situatia de fata:Cum putea un notar sa faca o succesiune a terenului fara sa cuprinda si imobilul in acest act?
In actul lor(matusilor) scrie asa:
LOTUL NR1-compus din supraf.......
1) Supraf.de 1.00ha teren extravilan,situat....
2) Supraf.de 0,66ha,teren extravilan,situat....
3) Suprafata de 0,06ha teren intavilan arabil si curti constructii,situat in ...cu urmatoarele dimensiuni si vecinatati....
Aceste suprafete de teren alcatuiesc LOTUL NR1, care trece in deplina propietate a numitului...
Aproximativ la fel scrie si la matusi deosebire facand vecinii.
Daca obsrevati nu se specifica nimic despre imobil,nici la tata nici la celelalte 2 matusi.
Impozitul este platit pe numele tatalui meu(am toate chitantele)
si contractul de la lumina este tot pe numele lui.
Va rog daca puteti sa ma sfatuiti ce sa fac in situatia de fata ptr. ca am facut si acel precontract de vanz.cu clauze si m-am blocat.
Ma-m gandit sa merg la notarul care le-a facut succesiunea pt.ca am impresia ca acolo sa gresit.Poate gresesc dar...Nu stiu ce sa fac?
Cumparatorul poate sa demoleze imobilul si sa construiasca pe acel teren?
Va rog mult ajutati-ma!
Va multumesc din suflet!
Doina.
liviu`s spune:
Doina, sunt foarte multe acte de care trebuie sa se tina cont, situatia este destul de sensibila (vis-a-vis de dreptul tau la a contesta actul matusilor). Este greu sa vorbim despre toate acestea, fara a avea actele in fata. Cel mult putem sa vorbim la nivel de principiu. Sfatul meu este sa consulti un avocat.
copilutzu spune:
Va multumesc inca o data.
Am luat legatura cu un avocat,i-am lasat actele sa le studieze, ca eu m-am impotmolit rau de tot, si imi da un raspuns cat de curand.
DOINA