codul muncii

codul muncii | Autor: ema77

Link direct la acest mesaj

Bine v-am gasit pe toti.

Am o problema si vreau sa va cer sfatul.

Seful meu are pretentia sa stam peste program zi de zi. programul de lucru este,cel oficial, 9.00-17.30. Dar el vrea sa stam zilnic, si fara sa facem nimic urgent, si fara absolut nici o compensatie (bani, timp liber), pana la 19.30, 20.00 poate si mai mult. Am un copil,nu avem absolut pe nimeni aproape care sa ne ajute. Sotul meu lucreaza si el pana tarziu, dar compensat. Copilul e cu o femeie care, mi se pare normal, nu poate sta la nesfarsit si fara sa stie de la zi la zi cand scapa.

Am vorbit cu seful in repetate randuri, caci din cauza programului meu am avut adevarate probleme (sanatatea copilului neglijata, a sotului etc.). Raspunsul lui ultim, f.nervos si plin de insulte a fost un ultimatum: in doua luni maxim sa plec de la el. Altfel are el grija.

Ce credeti? Ce sa fac?

Multumesc.

EMA

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Legal, ai dreptul la ore suplimentare.
Daca refuza sa le acorde, poti face plangere la Inspectoratul teritorial de munca sau chiar poti introduce actiune in instanta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ema77 spune:

Ceea ce am vrut eu sa spun, cred ca nu am fost destul de clara, este ca seful ne impune ore suplimentare,neplatite, pe care eu nu le pot face. Eu sunt cea care nu poate face orele suplimentare, iar seful cel care ni le impune, degeaba (fara justificare si fara compensatie). Este legal sa procedeze asa ? Ce pot face?

Multumesc.

Mergi la inceput

Poti sa refuzi. In situatia descrisa de tine, seful nu te poate obliga sa le efectuezi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ema77 spune:

Bine, dar ameninta ca ma da afara. este legal sa faca asta pe motivul ca refuz sa fac ore suplimentare ?

Este legal sa ma hartuiasca cu lucrari la care nu imi spune termenul, decat ca sunt urgente ? Astfel ma poate prinde la un moment dat si poate gasi un temei legal sa ma concedieze?

Timpul in afara serviciului mi se pare intim. Nu ma poate constrange sa il folosesc cum vrea el.

Mergi la inceput

Pentru orele suplimentare efectuate de tine, angajatorul trebuie sa-ti ofere o contraprestatie constand in zile libere sau o suma de bani suplimentara, dupa caz.
Daca nu ofera aceasta contraprestatie, nu poate nici sa te concedieze. Daca totusi o face, ai calea actiunii in instanta.

Mergi la inceput