Doresc sa-mi raspundeti daca am dreptate in urmatorul caz:
Dupa aparitia OUG 96/ oct.2003, care se aplica cu 1 februarie 2004, am incercat sa corelez legislatia privind concediul de maternitate cu cazul in care ma aflu. Voi naste in jurul datei de 1 decembrie 2003, data pana la care voi beneficia de concediu prenatal de doar 30 zile; incepand cu 1 decembrie 2003 (data nasterii copilului) doresc sa depun cererea pentru concediu de ingrijire copil in varsta pana la 2 ani, fara a mai solicita de la medicul de familie restul de concediu pre si postnatal pana la 126 zile. Nu ma obliga nimeni, nici OUG 96/oct.2003 cu cele 42 zile concediu postnatal, deoarece se aplica cu 1 feb.2004. In acest caz, indemnizatia pe care o voi obtine pe parcursul celor 2 ani va fi de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 10 luni datei anterioare nasterii copilului? (deoarece depun cererea de ingrisire copil inainte de 31.12.2003).
Multumesc anticipat, Eugenia.
Parerea mea personala este ca legiuitorul a fost destul de clar: pentru persoanele care anterior datei de 17 martie 2003 au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau până la împlinirea vârstei de 3 ani, în cazul copilului cu handicap, se prevede a fi de 85% din baza de calcul, respectiv din media veniturilor pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția de asigurări sociale din ultimele 6 luni anterioare datei nașterii copilului. Pentru celelalte persoane, baza de calcul este constituita din veniturile din ultimele 10 luni.
A se vedea si postarea de la http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=11782