e permis sa iei calciu cand esti graviduta?
Raspunsuri - Pagina 4
Laura Takacs spune:
Cartea de care iti spuneam e numai pentru sarcina, dar poti sa cumperi din aceeasi editura "What To Expect During the First Year" sau cam asa ceva. Eu am avut la primul copil o carte din astea de pe aici, dar nu mi s-a parut grozava. In schimb mi s-a trimis din tara "Mama si copilul", care eu am gasit-o buna, altele de pe forum zic ca-i depasita. In linii general e buna totusi, copiii au ramas tot la fel, zic eu.
Irinel spune:
Uffffff, tocmai trimisesem mesajul si imi dadu eroare si se pare ca nu apare.
Mersic pentru titlu. In decembrie ma duc in Romania (de sarbatori) asa ca poate o sa o cumpar pe cea romaneasca. Intre timp mai intreb printre cunostintele care au copii daca stiu vreuna care sa le fi ajutat cu adevarat ca n-are rost sa o iau doar sa o pun in vitrina.
Am vazut ca Julia a nascut azi, ma bucur tare mult pentru ea. Nu mai e mult si o sa aflam vestea cea mare si despre tine.
Nastera usoara Laura si bebe sanatos!
Cu drag,
Irina si bebe(ii?) din burtica
saptamana 10 (DPN 9 iunie)
Laura Takacs spune:
Multumesc Irina, tot astept din zi in zi sa se intample evenimentul, mai ales cand am contractii noaptea, care acuma sunt tot mai dureroase. Abia ma mai misc.
E bine sa ai o carte ca ghid, mai ales ca e primul copil (ii) si pt ca vei fii singura. A mea e undeva intr-o lada in pivnita, dar intre timp am primit si cartea "Alimentatia copilului" e cam veche dar in linii generale nu cred sa se fii schimbat tare mult.
Te pup.
P.S. Unde locuiesti in Canada? (Nasa lui bebe vine din Toronto.)
Irinel spune:
Buna Laura!
In Toronto locuiesc si eu. Poate o si cunosc, cine stie, ca lumea e mica.
M-am intalnit aici cu atata lume cunoscuta din Romania.
Sau poate sa o fi cunoscut aici...
Intentionati sa faceti repede botezul? Eu stiam ca e bine sa fie botezat inainte de Craciun bebe, da o sa fie asa mic...
Ai grija de tine!
Pupici,
DARAEL spune:
Iata o adevarata provocare – calciul in sarcina. Stau si ma minunez… dupa ce am vazut “provocarea”, am citit atatea chestii pe aceasta tema, incat nu pot decat sa ma minunez cate pareri exista… si nu toate favorabile. Cred totusi ca multe contraindicatii “medicale” au avut la baza lipsa de informare corecta a medicului respectiv sau (si zic asta pentru a ajuta pe cei din domeniu) probleme specifice cazurilor respective (alte afectiuni, contraindicatii, etc.).
Tratamentul (poate gresit spus “tratament” cand mai exact ar fi “suplimentarea”) cu calciu este foarte important in sarcina deoarece face parte din profilaxia antenatala a rahitismului alaturi de administrarea de vit D. Atat calciul cat si vit D sunt incluse in mod obisnuit in preparatele cu multivitamine si multiminerale ce se dau in sarcina (denumirea lor comerciala este variata, de la tara la tara).
Oricum, in cartile de specialitate se recomanda alaturi de vit D, un tratament cu calciu, 1- 2 grame / zi, 15 – 20 zile lunar. Desi am gasit si referiri la indicatia de a lua supliment de calciu doar dupa luna a 3-a de sarcina (cand necesarul este mai mare), studiile recente au dovedit ca administrarea de calciu sub aceasta luna nu afecteaza cresterea armonioasa a copilului. Evident, aceste recomandari se adreseaza unei administrari rationale, pe cale orala, in limita de 500 mg / zi sub 3 luni si ajungand la 1-2 g/zi dupa luna a 6-a.
Parere personala: chiar daca se ia mai mult pe cale orala, corpul nostru este mai destept decat noi, asa ca va avea grija sa absoarba din intestin DOAR CAT II ESTE NECESAR !!!
Si, ca sa nu o lungesc prea mult, voi termina spunand ca deosebit de importanta este si administrarea de Mg in paralel (majoritatea preparatelor il si contin) deoarece este un antispastic deosebit de eficient – multi o sa ma contrazica, asa ca trebuie sa precizez ca acest efect nu este direct, ci prin “anularea” hiperexcitabilitatii date de lipsa Mg (hipomagneziemie) !!!
Dar atentie ! Dupa cum s-a spus aici, dar si in alte forumuri daca imi aduc bine aminte, administrarea sa se faca oral cu Ca lactic, caci cea iv cu Ca gluconic poate da contractii cam in 30-40% din cazuri.
Sanatate tuturor !!
Special pentru Laura Takacs si pentru toate burticile aproape de termen – nastere usoara !
DARAEL
Irinel spune:
Multumesc mult Darael!
Cu drag,
Irinel spune:
Laura, PM-ul imi vine pe adresa mea de e-mail? Ca n-am primit nimic...
Pupicei,
Irinel spune:
Scuze Laura, am descoperit ce era cu mesajele private (am si raspuns la mesaj).