Intrerupere CIC. Cit minim?
Sunt in concediu de crestere. Am o indemnizatie sub media pe economie.
Din acest motiv as dori sa intrerup in ianuarie pentru citeva zile acest concediu in speranta ca la revenire voi beneficia de noua suma.
Am 2 intrebari:
1. cit este perioada minima de interupere a CIC pentru a putea fi operata in statele de plata?
2. daca fac aceasta intrerupere, cind voi cere din nou concediu de crestere (dupa 01.01.2004) voi beneficia de indemnizatia unica?
S-auzim de bine!
Nela
Raspunsuri
liviu`s spune:
Potrivit art.125 alin.(2) din Legea 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatia plafonata si unitara (85% din venitul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale) va fi aplicata drepturilor care se stabilesc dupa data de 31 decembrie 2003.
Indemnizatia pt cresterea copilului, ca prestatie de asigurari sociale, reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea veniturilor profesionale ca urmare a maternitatii (maternitatea fiind astfel risc asigurat). Aceasta prestatie de asigurari sociale se acorda la cerere. Data cererii (care bineinteles trebuie sa fie formulata pana copilul implineste varsta de 2 ani) reprezinta data la care se stabileste dreptul la indemnizatia pt cresterea copilului.
In timpul CIC, se poate renunta oricand la acest drept, revenindu-se la servici. Nu exista o perioada minima care trebuie sa fie intrerupt CIC. Totodata, se poate reveni oricand la CIC, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
La revenirea in CIC, nu se constituie un nou drept, ci se revine la cel anterior, alculat potrivit legislatiei in vigoare la acea data.
In concluzie, consider ca nu se poate beneficia de acea indemnizatie unica, daca dreptul la prestatia de asigurari sociale a fost constituit anterior datei de 31 decembrie 2003.
nela spune:
Multumesc Liviu's.
Desi speram altceva rationamentul tau mi se pare logic.
S-auzim de bine!
Nela
Rozi spune:
Are dreptate Liviu; acelasi raspuns l-am primit si eu (la telefon, ce-i drept) exact la aceasta intrebare.
madade spune:
Draga liviu's,
Au mai aparut modificari in legislatie?
Acum ceva timp am intrebat daca intrerup acum CIC (in care ma aflu din 16 martie ac) si revin in ianuarie 2004 in CIC ce se intampla cu indemnizatia. Raspunsul tau a fost ca se plafoneaza pentru ca solicit acest lucru dupa 1 ianuarie...
Multumesc si astept cu interes, mai ales ca am revenit deja la slujba...
marius spune:
Nu sunt modificari exceptie fiind Ordonanta 96/26.10.2003 pe care o gasesti la mine pe site pe pagina legislativa special dedicata acestui membrilor acestui site.
Marius (www.desprecopii.com)
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by madade
Draga liviu's,
Au mai aparut modificari in legislatie?
Acum ceva timp am intrebat daca intrerup acum CIC (in care ma aflu din 16 martie ac) si revin in ianuarie 2004 in CIC ce se intampla cu indemnizatia. Raspunsul tau a fost ca se plafoneaza pentru ca solicit acest lucru dupa 1 ianuarie...
Multumesc si astept cu interes, mai ales ca am revenit deja la slujba...
Modificari ale legislatiei cu relevanta in domeniul protectiei sociale nu au aparut, exceptie fiind OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.
Nu-mi amintesc exact intrebarea ta anterioara, dar daca ti-am raspuns astfel, am gresit. Faptul ca intrerupi concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani si il soliciti din nou anul urmator, pentru a beneficia de prevederile art.125 din Legea 19/2000, nu duce la plafonarea indemnizatiei, in cazul tau dreptul la indemnizatie se s-a stabilit anterior datei de 31 decembrie 2003. Prin urmare vei ramane cu aceeasi indemnizatie, care se va indexa periodic.
Rozi spune:
Citez din Ordinul 518/2001 (publicat in Monitorul Oficial nr 464/14.08.2001)privind modificarea si completarea Ordinului ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare:
"22. După punctul 29 de la capitolul D secțiunea VI se introduce punctul 291 cu următorul cuprins:
"291. Suspendarea plății indemnizației pentru creșterea copilului se poate face la cererea beneficiarului, a reprezentantului legal sau a mandatarului desemnat prin procură specială de către acesta. Reluarea în plată a indemnizației pentru creșterea copilului se poate face, la cerere, până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului, respectiv de 3 ani a copilului cu handicap, începând cu ziua următoare cererii. La reluarea în plată cuantumul indemnizației pentru creșterea copilului este cel cuvenit la data suspendării dreptului."