ovare polichistice
In urma cu cateva luni a aparut sangerarea in timp ce luam folia de Microgynon (desi luam de 3 ani si ma simteam foarte bine cu ele), la control ginecologic nu s-a simtit nimic, insa la ecografie mi s-au gasit ovare polichistice (ovarul drept 35 mm, cel stang 31 mm). Mi s-au dat Diane35 timp de 5 luni cu care m-am simtit bine si sangerarea s-a oprit imediat, insa dupa cele 5 luni la ecografie s-au gasit in continuare ovare polichistice (ovarul drept 39/44 mm, cel stang 30/22 mm) si mi s-a dat sa iau Marvelon, iar dupa 6 luni sa fac o noua ecografie. Ce pot face astfel incat daca nu trec nici cu Marvelon, macar sa ramana la aceleasi dimensiuni? Reprezinta o afectiune periculoasa? Cum ma pot vindeca? Va multumesc
Raspunsuri
Catalina spune:
Draga Leocris,
Eu sufar de aceeasi afectiune dar la mine e un pic mai complicata ca nu e dobandita, se pare ca e din nastere.
Tie ti-au fost recomandate anticonceptionalele initial sau le-ai luat tu asa ca protectie impotriva sarcinii?
Ceea ce am aflat eu despre acest sindrom al ovarelor polichistice pana acum (pe pielea mea sau de la diversi medici) este ca modul de manifestare este acoperirea ovarelor cu o pojghita de mici chistuletze, care in timp nu le mai permit ovarelor sa isi faca datoria cum trebuie (respectiv nu mai lasa ovulul sa fie eliberat, ducand la infertilitate).Uneori chisturile pot fi foarte mici dar uneori pot aparea dintre cele mai mari si mai periculoase (care trec cu injectii si cu mai mult deranj din partea ta)
Eu ma lupt cam de multicel si am facut multe analize, daca ai fost diagnosticata cu acest sindrom, eu zic ca ar fi bine sa iti faci si tu.
Acum, depinde de prioritatile tale, de cum vrei sa abordezi problema.
Daca as fi in locul tau as merge la medic sa investighez un pic mai mult.
Poate sa faci o echo transvaginala, analize hormonale si sa intrebi daca atatia ani de anticonceptionale sunt ok. Daca vrei ca in viitor sa faci un bebe eu zic ca este crucial sa incepi niste cercetari pentru ca depinde de la caz la caz dar dupa parerea mea infertilitatea e o cruce destul de greu de dus.
Imi pare rau daca m-am intins prea tare.
Multa sanatate
Catalina, o viitoare mamica
leocris spune:
Multumesc mult pt. raspuns. Azi am fost la endocrinologie, insa doctorita de acolo n-a insistat prea mult pe problema ovarelor polichistice, mi-a zis si ea sa continui cu Marvelon, insa mi-a descoperit un nodul pe lobul stang al tiroidei si mi-a spus sa fac ecografie tiroidiana. Nu mi-a dat prea multe amanunte din pacate si nu mi-a zis daca asta poate fi cauza chisturilor de ovar....