Intrebari despre medical/prenatal si contributii
Buna dimineata,
Ca viitoare mamica aproape “necunoscatoare” va rog sa-mi lamuriti si mie cateva probleme.
Date initiale:
-sunt angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata din 01.02.2002
-sunt insarcinata in luna a 5-a (23-24 saptamani) cu data “probabila” a nasterii undeva pe 12.02.2004
-in perioada 13 – 17 oct. am fost internata (pt. interventie chirurgicala de mentinere a sarcinii) => concediu medical 1 saptamana
-mi s-a dat concediu medical in continuare pentru 6 saptamani (18 oct – 30 nov)
-dupa calculele mele in jur de 12 decembrie as putea solicita concediu prenatal (cele 63 de zile = 20 in dec + 31 ian + 12 feb)
Intrebari:
-pot beneficia de concediu prenatal platit avand in vedre ca am “auzit” ceva de stagiul de cotizare de 6 luni (nu stiu exact care este rolul acestor 6 luni si de cand se numara ele – cred eu ca trebuie sa cotizezi 6 luni in ultimul an?)
-daca da, adica este platit acest concediu prenatal, cum se calculeaza suma pe care o voi primi si din care contributii (cas, fass?) este el “recuperat ” de firma ?
-la concediul medical din salariul de baza (brut) se scad toate darile si impozitele si apoi se aplica 85% si din care contributii (cas, fass?) este el “recuperat ” de firma?
-pot sa imi iau restul de concediu pe anul 2003 in perioada 1 dec – 12 dec?
Va pun aceste intrebari deoarece d-na de la Personal mie mi se pare un pic cam “zapacita” si nu as vrea ca din cauza asta (acum imi spune ca este ok si peste 3 luni descopera ea ceva…) sa ajung in prenatal/postnatal fara sa mi se plateasca. Mai bine ma informez (si cum nu prea am prieteni care sa cunoasca toate bibilelile astea, astea apelez la voi) si eventual daca este cazul renunt la concediul medical sau iau un prenatal mai scurt sau (nu stiu ce mai pot face)…
Va multumesc daca ati avut rabdare sa cititi pana la capat,
Didi
Raspunsuri
marius spune:
Raspunsurile ar fi cam urmatoarele:
1. Pentru a beneficia de indemnizatia pentru maternitate trebuie sa ai o perioada asigurata de minim 10 luni din ultimele 12 anterioare datei solicitarii acestui drept. Din ceea ce scrii tu se pare ca e Ok. Deoarece 10 luni incepand cu 01.02.2003 sunt 01 februarie ->30 noiembrie. Deci incepand cu 01.12.2003 vei avea dreptul de a solicita aceasta indemnizatie. Tu spui ca o vei face cu data de 12 decembrie. E Ok si asa.
2. Pentru a vedea cum se determina atat indemnizatia pt maternitate cat si ulterior indemnizatia pt ingrijirea copilului minor iti recomand sa parcurgi subiectele sticky din aceasta sectiune (sunt destule deja) in care vei afla raspunsurile solicitate.
3. Platitorul este firma ins recupereaza "deconteaza" aceste plati cu CAS-ul nu cu CASS-ul deci pe romaneste cu Casa de Asigurari Sociale nu cu Casa de Asigurari de Sanatate.
4. Chestia cu concediul medical nu prea am inteles-o. Fii amabila si reformuleaza te rog.
5. Da ar fi chiar recomandabil sa iti "iei" concediul pt odihna corespunzator anului 2003 anterior concediului prenatal, eventual le poti lega asa cum ai gandit si tu.
Daca mai putem sa te ajutam cu ceva doar intreba si vedem ce putem face. Nu in ultimul rand:
"Sarcina usoara si un bb frumos frumos si sanatos din partea www.desprecopii.com"
Marius (www.desprecopii.com)
didica spune:
Multumesc pentru raspuns!
O sa ma uit cu atentie la subiectele postate deja si daca cumva mai am nelamuriri revin eu ....
Inca o data multumesc
Didi