pentru Marius
Multumesc pentru raspuns. Problema mea era urmatoarea: dintr-un raspuns de pe sait am inteles ca nu se constituie stagiu de cotizare decat luni intregi, deci lunile cu zile de fara plata nu...cum eu aveam doua luni cu zile CFP, credeam ca sunt gata gata sa nu indeplinesc stagiu deci sa nu pot lua CIC.
Din raspunsul pe care mi l-ai dat inteleg ca zilele FP nu ma influenteaza decat la bani(daca aveam o luna de fara plata mi-o scadea din stagiu?),deci pot sta linistita voi lua si indemnizatie de maternitate si de crestere copil!
Stiu ca sunt stresanta dar te rog raspunde-mi daca am inteles bine, pot sta linistita voi lua si indemnizatie de maternitate si de crestere copil?
Raspunsuri
marius spune:
Din pacate probabil ca ori nu am inteles eu bine ori sub o forma sau alta s-a strecurat o inadvertenta. Spun din pacate pentru ca perioada de concediu fara plata nu este considerata asigurata nefiind perioada asimilata. Concediul fara plata este admis doar in sensul stabilit de lege avand ca singur beneficiu direct nedesfacerea contractului de munca. Este insa o perioada "moarta" din toate punctele de vedere inclusiv al asigurarii sociale. Cu alte cuvinte exista riscul cert de a nu indeplini conditia minimala stabilita de lege pentru a avea dreptul la aigurare. Ar fi bine sa te interesezi la serviciul personal salarizare pentru a vedea cu exactitate situatia ta stabilita de factorii oficiali. Este posibil sa fie si Ok nu am cum sa stiu. Poate ca va trebui sa intri mai tarziu in concediu poate ca nu se va putea. Nu am cum sa stiu.
Marius (www.desprecopii.com)
mady-dany spune:
Multumesc pentru raspuns. Nu mai inteleg nimic!mi se pare nedrept sa nu se ia in considerare lunile septembrie si decembrie doar pentru o zi de fp respectiv 4zile fp.
Cred ca acum am fost mai explicita si ai inteles exact care era pb mea.Sper ca acum poti sa-mi dai un raspuns linistitor sau din contra sa-mi spui ca temerea mea este reala!A...pe saitul CJP PH(www.pensiiprahova.ro)scrie ca stagiul trebuie sa fie de 6luni atat ptr.CM cat si ptr.CIC(asigurate inainte de 17.03.2003),uita-te te rog si vezi daca am inteles eu bine.
In speranta ca nu am fost prea sacaitoare, da-mi,te rog, un raspuns cu lamuriri la pb. mea!
marius spune:
Cred ca undeva nu ne intelegem. Hai sa o luam metodic.
1. Daca intr-o luna oarecare din hai sa zicem 21 de zile in medie lucratoare ai lucrat sa zicem 19 din diverse motive dar cu acceptul angajatorului deci cu alte cuvinte nu ai lucrat 2 zile din 21 se considera ca esti asigurata insa salariul realizat va fi doar cel aferent celor 19 zile. In acest caz ti se considera luna in calcul. Daca insa in mod oficial nu ai lucrat deloc 1 luna intreaga deci pontaj=0, nu ti se considera deloc.
2. Daca zilele nelucrate adunate sunt aferente unei perioade mai mari de 2 luni in ultimul an deci mai mult de 42 de zile lucratoare din an nelucrate nu ai de asemenea dreptul la asigurare.
Marius (www.desprecopii.com)
dandana spune:
marius, scuze dar nu inteleg!
de ce nu ar beneficia de asigurare daca ar avea mai mult de 42 de zile fara plata in ultimul an?
pentru concediul de maternitate stagiul a ramas de 6 luni in ultimele 12, nu-i asa? deci pentru asta nu are nici-o problema, dupa cum nu are nici-o problema pentru alt concediu de boala!
pentru cic e posibil sa ai dreptate dar atunci se reia discutia cu stagiul de 6 sau 10 luni si doar in acest din urma caz ....