Pt. Dl. Dr. Romeo Stanescu (Ectazia ductala)

Pt. Dl. Dr. Romeo Stanescu (Ectazia ductala) | Autor: geo_78

Link direct la acest mesaj

Buna ziua!

Va rog sa-mi dati cat mai multe informatii despre Ectazia ductala! Ce inseamna aceasta tumoare benigna a sanului si cum se trateaza ea?
De curand, Dna. Dr. care a facut analiza secretiei citologice mamelonare a pus diagnosticul "Ectazie ductala cu proliferare papilara a epiteliului ductal" si a spus ca ar trebui operat nodul.
Mentionez ca in urma mamografiei a reiesit ca am nodul de 7 mm, net conturat, iar in urma ecografiei nodulul a aparut solid.

Multumesc si astept raspunsul dvs.!
Geo

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Dana P spune:

Geo iti multumesc ca ai redeschis acest subiect, si eu am pus aceeasi intrebare (asemanatoare) pe la inceputul lunii august dar nu mi-a raspuns nimeni.
In cautarile mele pe forum nu am gasit pe nimeni care sa fi avut asa ceva.
In urma unui examen citologic pentru scurgere mamelonara (provocata), diagnosticul este: ectazie ductala bilaterala, predominant stanga.

La unul din vesnicele controale ginec., ma intreaba dr. daca imi curg sani (eu nu am bb si tot fac analize si tratam). Nu imi curg, si nici nu am gasit sutienul patat. La provocare (stors) a iesit un lichid urat, maroniu. Acelasi lucru a procedat di dr. de la Parhon, care mi-a dat trimitere la Medsana, la dr.Dutu Rodica.
A cules ceva pe lamele si pe rezultartul de la examenul citologic scrie asa:

San drept:
-macroscopic: produs seros-lactescent verzui
-citologic: frecvent celule spumoase mici, izolate.
-frecvent picaturi lipidice.

San stang:
-macroscopic: produs seros-lactescent verzui in cantit. foarte mare
-citologic: frecvent celule spumoase mari, izolate.
-foarte rare celule epiteliale canaliculare mici, normal structurate, grupate
-frecvent picaturi lipidice.
Concluzie: ectazie ductala bilaterala, predominant stanga.

Dr. de la Parhon a spus ca nu trebuie tratam, ca trece de la sine.
Intrebarea mea e : oare chiar e de ne luat inseama asa ceva?
Daca apar complicatii si dau in alceva? Poate ne lamureste si pe noi cineva. Mai ales ca azi-dimineata am descoperit sub bratul drept o micuta galma (cat o poaba de piper) si deja mi-e frica sa nu fac noduli (Doamne fereste de mai rau).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns geo_78 spune:

Si la mine tot Dna. Dr. Dutu a facut analiza secretiei mamelonare. Scurgerea o am doar la sanul drept. Ceea ce a scris pe buletinul de analize este:

Macroscopic: produs sanghinolent

Citologic: frecvente hematii
NUmar moderat de celule spumoase mari, izolate, prezentant pigment sanghin intracitoplasmatic.
Numar moderat de celule epiteliale canaliculare cu diskarioze moderate si marcate, dispuse in grupuri, unele avand caracter papilar.

Concluzii: Ectazie ductala cu proliferare papilara a epiteliului ductal.

Dr. Dutu a spus ca este bine sa fac operatie (am si un nodul de 7 mm acolo)....

Geo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns romeostanescu spune:

Draga Geo,
Ectazia ductala se datoreaza unor procese inflamatorii periductale ce survin in regiunea mamelonara. Obturarea canalelor face ca acestea sa se umple cu un material vascos , colorat, ducand la dilatatia canalelor galactofore. Dilatatia uniforma a ductelor poate fi evidentiata prin galactografie.Se poate opera, dar eu cred ca e mai bine sa o lasi in pace si sa o mai supraveghezi. Aceasta este o leziune sigur benigna si nu comporta riscul malignizarii.
Mult succes !
Dr. Romeo Stanescu

Mergi la inceput