marius stii cumva de o lege care...
sa permita unor anumite categorii de tineri defavorizati economic sa obtina pamant de la primarie? exista asa ceva sau asemanator?
multam mult,
bobi si bb andi
Raspunsuri
liviu`s spune:
LEGEA nr.15 din 9 ianuarie 2003
privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală
publicaa in MOf 34/22 ianuarie 2003
Art. 1. - (1) Prezenta lege reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, a unui teren în suprafață de 250 m2 până la 500 m2, din terenuri aflate în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuințe proprietate personală.
(2) Atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală, în limita suprafețelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului sau municipiului în care este situat terenul.
Art. 2. - De prevederile art. 1 beneficiază, o singură dată, tinerii care îndeplinesc următoarele condiții:
a) au împlinit vârsta de 18 ani la data depunerii cererii;
b) nu au avut sau nu dețin în proprietate o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosință a unui teren, cât și în alte localități;
c) părinții acestora nu dețin sau nu au deținut în ultimii 10 ani în proprietate un teren în suprafață mai mare de 500 m2 în mediul urban sau de 5.000 m2 în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.
Art. 3. - (1) Cererea pentru atribuirea terenului se depune la consiliul local al unității administrativ-teritoriale în care solicitantul are domiciliul.
(2) Cererea va cuprinde numele și prenumele solicitantului și domiciliul acestuia, la care se va anexa o copie de pe certificatul de naștere, o copie de pe cartea de identitate, o declarație a solicitantului, pe propria răspundere, în care va menționa că nu deține sau nu a deținut în proprietate o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe, precum și o declarație a părinților solicitantului, pe propria răspundere, că nu dețin sau nu au deținut în proprietate un teren în suprafață mai mare de 500 m2 în mediul urban și 5.000 m2 în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.
Art. 4. - Consiliul local căruia i-a fost adresată cererea de atribuire a terenului pentru construirea unei locuințe proprietate personală se va pronunța asupra acesteia, prin hotărâre, în condițiile prevăzute de lege.
Art. 5. - (1) Beneficiarul terenului pentru construirea unei locuințe proprietate personală este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului și să o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(2) În cazul nerespectării condițiilor prevăzute la alin. (1), prin hotărâre a consiliului local i se retrage beneficiarului dreptul de folosință asupra terenului atribuit.
Art. 6. - (1) Tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (1), care construiesc locuințe proprietate personală pe terenul atribuit în baza prezentei legi, pot beneficia de credite în condițiile Legii locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Tinerii care și-au construit locuințele proprietate personală în condițiile prezentei legi beneficiază de prevederile art. 10 alin. (2) din Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 7. - Încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) de către tânăr sau de părinții acestuia, prin nedeclararea că dețin sau au deținut în proprietate o locuință ori un teren pe care se poate construi o locuință, constituie infracțiunea de fals în declarații și se pedepsește potrivit prevederilor art. 292 din Codul penal.
Art. 8. - Ministerul Administrației Publice va elabora norme metodologice de aplicare a prezentei legi, în termen de 2 luni de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 9. - Prezenta lege intră în vigoare la 6 luni de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.