Pentru domnul doctor Stanescu (despre rana pe col)
Buna !
Am si eu niste nelamuriri in legatura cu o problema ginecologica mai veche. Acu aproape doi ani, in urma unui control ginecologic si a unor teste ale secretiei vaginale mi s-a pus diagnosticul : exocervicita. Am urmat un tratament de 4 luni cu Cerviron, dupa care la un alt control mi s-a spus ca rana de pe col, de marimea unei monede , nu s-a vindecat si este necesara cauterizarea. In urma cauterizarii nu am mai fost la un alt control la ginecolog. Citind alte mesaje de pe forum, si intelegand ca nu este de glumit cu o astfel de problema m-am impacientat intrucat am observat ca si dupa cauterizare mai am uneori secretii vaginale abundente. De aceea va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari :
1) Care sunt cauzele aparitiei unei astfel de rani pe col?
2) Dupa cauterizare, vindecarea ranii este completa?
3) Este normal sa mai am scurgeri vaginale abundente (sporadic) in urma cauterizarii?
4) Care sunt efectele negative sau pericolele asupra unei posibile sarcini pe viitor?
Va multumesc mult!
Diana
Raspunsuri
n/a spune:
Si eu am avut o astfel de rana , dar am cauterizat-o repede.La toate controalele la care am fost mi s-a spus ca totul e bine, dar ca e posibil la nastere ,rana sa se deschida.Am si eu aceleasi scurgeri,care , dupa unii doctori ar fi de la anexita!?Acum , satula si eu , mi-am facut analize, la cererea mea!!!Daca gasesc un raspuns , referitor la scurgerea abundenta...te anunt si pe tine.
anaana spune:
Parerea mea este ca indiferent de raspunsurile ce le vei primi sa mergi la ginecolog si sa incerci sa-ti rezolvi complet (daca se poate) problema.
Exact cum ai zis, nu-i de gluma, complicatiile ce pot aparea sunt periculoase.
Nu stiu sa-ti raspund la toate intrebarile dar stiu ca in urma unei cauterizari poate fi posibil ca rana sa nu se vindece.
Sanatate,
Ana
SinzianaN spune:
Mie nu mi s-a vindecat rana in urma cauterizarii. Si nici nu am mai fost la control, asa ca n-am stiut. Intre timp am mai nascut un copil iar azi, la 6 luni de la nastere, ma duc sa fac un Papanicolau, iar apoi o rezectie a ranii, nu o noua cauterizare. In timpul sarcinii am avut o problema din cauza ei: colul meu a fost in permanenta intredeschis (2 cm) si, din cauza ei, nu mi s-a putut face cerclaj. Asa ca du-te la doctor si vezi ce-i cu rana ta.
Sinziana
mcm spune:
Eu am cauterizat aceasta rana de aproximativ o saptamana. Acum merg de trei ori pe saptamana la ginecolog unde imi curata locul cu apa oxigenata. Si mai iau niste ovule in ziua in care nu se curata rana. Am inteles ca nu voi mai avea probleme cu ea daca cauterizarea s-a facut corect. Ar mai trebui sa merg la un control dupa sase luni sa vedem daca totul e ok. Deocamdata se vindeca bine.
ralu spune:
Si eu am avut o astfel de rana! (Cica de la nastere). Am cauterizat-o si apoi am facut un tratament cu ovule. Imediat dupa tratament am fost la control si mi-a spus ca totul este bine si dupa 6 luni am refacut controlul si mi-a iesit din nou ca totul este ok. Deci cred ca daca, cauterizarea a fost facuta bine, rana nu ar trebui sa se mai refaca!!
Multa sanatate!
Ralu-mamica Ioanei
romeostanescu spune:
Draga Diana,
1. Rana pe col este bine sa fie vizualizata si de pacienta prin video-colposcopie. Cauzele sunt in general greu evidentiabile : viata sexuala precoce, infectii bacteriene, virale- inclusiv HPV, imunosupresia, fumatul , deficiente de vitamine A si C etc ;
2. Foarte rar. In general exista zone reziduale de leziune. In SUA, modern se practica crioterapie pt leziunile cervicale, iar la noi, in general cauterizare ;
3. Da – o luna dupa cauterizare ;
4. Nu influenteaza sarcina.
Mult succes!
Dr. Romeo Stanescu