Zahar in laptele de vaca?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Fetitei mele, am incercat sa-i dau lapte de vaca, pe la 4 ani. A baut, s-a strambat si a zis ca-i prea dulce, desi nu-i pusesem nici zahar, nici miere in el.
Eu cred ca-i suficient laptele simplu. Daca un copil il accepta si sursa este sigura, i-l poate da. Dar nu mai devreme de 1 an.

Edit : iata ce explicatii am gasit despre laptele de vaca la bebelusi

"Laptele de vaca este minunat pentru adulti si pentru copiii mai mari, dar nu este potrivit pentru copiii mai mici de 9 luni.

Sunt mai multe motive pentru aceasta precautie, cele mai importante fiind acelea ca laptele de vaca 1)predispune copilul la anemie feripriva si 2) este alergen.

Se recomanda introducerea laptelui de vaca dupa varsta de 9 luni sau cel putin dupa inceperea diversificarii. Cei care nu respecta aceasta recomandare ar face bine ca macar sa administreze copilului un supliment de fier."


allinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Am gasit si alte explicatii :


Specialistii nu incurajeaza si nici nu recomanda introducerea laptelui de vaca in dieta copiilor cu varsta sub 1 an (aflati inca in perioada de sugar). Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat se bazeaza pe continutul insuficient in vitamina E, D, C, fier si acizi grasi esentiali, ce caracterizeaza acest tip de lapte. De asemenea, laptele de vaca are un continut excesiv de ridicat in sodiu si potasiu si contine de 3 ori mai multe proteine decat laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activitatii hepatice.



Carbohidratii sunt in cantitate mica, acest lucru impunand suplimentarea cu zahar (zaharul are efecte nedorite asupra metabolismului sugarului, stimuland activitatea adipocitelor, cu aparitia obezitatii). Imunoglobulinele sunt si ele in cantitate mica si sunt distruse prin actiunea enzimelor proteolitice in procesul de digestie.

Sugarii a caror alimentatie se bazeaza pe acest tip de lapte pot dezvolta probleme grave de sanatate, cum ar anemia cronica (prin continutul scazut in fier si prin absorbtia lui deficitara datorata excesului de proteine), suprasolicitarea functiei excretorii pe un rinichi care este inca imatur din punct de vedere al capacitatii de epurare a organismului de reziduuri metabolice (datorita excesului de proteine, sodiu, potasiu).

In plus, proteinele si lipidele continute in laptele de vaca au o structura foarte complexa, pe care enzimele digestive ale sugarului nu sunt capabile sa le fragmenteze astfel incat sa le aduca intr-o forma absorbabila. Acest lucru poate duce in timp, la aparitia unui sindrom pluricarential si chiar a malnutritei protein-calorice.



Specialistii avertizeaza asupra continutului scazut in fier al laptelui de vaca, care determina anemia feripriva la sugarii hraniti inca de la 6 luni cu acest aliment. Sideremia (nivelul fierului din sange) este normala in cazul copiilor alaptati la san si chiar in cazul celor cu un regim pe baza de formule de lapte (lapte praf suplimentat).

Medicii recomanda ca sugarii sa fie hraniti la san sau cu formule de lapte in primul an de viata. De la 4-6 luni se poate incerca diversificarea regimului prin introducerea in dieta a unor alimente solide sau semisolide, cum ar fi piureurile de fructe (trebuie evitate perele, prunele - datorita riscului de diaree, precum si zmeura, capsunile, datorita potentialului alergizant).

Momentul diversificarii alimentatiei este diferit pentru copiii hraniti natural fata de cei hraniti cu lapte de vaca, astfel: pentru sugarul sanatos, care a fost alaptat la san sau hranit cu formule de lapte, varsta recomandata este de 5-6 luni, in timp ce pentru cel hranit cu lapte praf standard (nesuplimentat) sau cu lapte de vaca, varsta variaza intre 4–4 luni si jumatate.





allinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
Carbohidratii sunt in cantitate mica, acest lucru impunand suplimentarea cu zahar



Nu sunt de acord cu asta.
Suplimentarea cantitatii de carbohidrati din lapte nu este necesara in cazul copilului care a inceput diversificarea (de aceea spuneam ca 10 lingurite la 1 l de lapte reprezinta o cantitate enorma).
Sunt destule alimentele (sanatoase) din care sa-si ia organismul carbohidrati, ca sa nu mai vorbim despre carbohidratii pe care si-i iau copiii din fel de fel de biscuitei, napolitanutze, gemuletze, ciocolatzele, ciocapicuri si pufuleti .


Allinta, stiu ca tu ai scris mai sus despre laptele de vaca in alimentatia sugarilor. Mi-am permis doar o mica paranteza :).




Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamiseli_11 spune:

Buna dimineata.
Sunt foarte fericita pt ca in sfarsit am inteles ce am de facut. Va multumesc tutror pt raspunsuri. Ieri cand am scris mesajul eram tare suparata ca se pune in discutie situatia financiara cand eu doream doar raspunsuri si inca nu stiam ce sa fac. Dar noaptea e sfetnic bun si imi trecuse deja si cand am citit si raspunsurile...sunt happy, ce sa mai.
Cu mierea am decis sa mai astept, incercam dupa un an dar mai tarzior asa. Zahar in lapte nu voi pune. Vom merge cu lapte praf pana trecem de an, poate pe la 1,2 ani sa incep cu lapte de vaca. Supliment de vit D luam de la nastere, chiar 3 pic pe zi. Fier n-a vrut dr sa dea, voi mai discuta cu ea.

ca o paranteza, sa va spun cum e cu LP de stat. Revin, s-a trezit galusca mea.

Mihaela de Miruna Cosmina (13.11.2008)

Pozele mele

Mirunica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Eu nu am putut alapta decat doua luni. De la doua luni am trecut pe formula Nan pana la 10 luni cand nu a mai acceptat nici un fel de lapte praf pentru copii. Atunci am decis ca e cazul sa incep cu laptele Dorna integral, deci nu degresat, lapte pe care l-am dat fara adaosuri. In acelasi timp, eu am diversificat treptat de pe la 3 luni, dupa recomandarile medicilor care au motivat faptul ca nu era alaptata natural(acum cred ca e prea devreme).
Cu toata diversificarea si laptele formula dat, de la inceput a trebuit sa-i dau supliment de fier si calciu (deficit de calciu are si acum, la 3,5 ani, 24 kg si 1,10 cm - este foarte bine dezvoltata). Numai ca noi avem o problema, in sensul ca cere multa carne si lactate, in defavoarea legumelor si fructelor.
Deci, ca sa revin, fetita mea a primit lapte Dorna 3,5 grasime de la 10 luni si nu am avut probleme. Dar vreau sa mentionez ca niciodata nu am avut probleme digestive, intoleranta la ceva, inapetenta, etc. Acest lucru insa se intampla frecvent altor copii, de aceea exemplul nostru este unul particular, la un copil cu sensibilitate digestiva, care accepta greu un alt lapte sau un aliment nou, eu recomand multa atentie. Fetita mea mananca si acum biberonul de lapte cu cereale pt bebelusi, la culcare si dimineata, inclusiv la somnul de pranz cand nu e la gradinita. Zilnic, in jur de 1 l de lapte, plus iaurturi, plus branza, si calciul este tot sub limita, desi timp de 2 ani am dat zilnic vit. D. Ca sa trag o concluzie privind greselile pe care consider ca le-am facut ascultand sfatul medicilor, la urmatorul copil sunt hotarata sa fac tot posibilul sa alaptez cel putin un an.
Cu privire la zahar, si eu am fost sfatuita sa pun in laptele de vaca, dar nu am pus si nu as pune niciodata. Nici miere in lapte nu recomand. Mierea este un aliment care dizolvat in apa/lapte, se transforma in zaharuri simple care se metabolizeaza cam la fel ca si zaharul, asa ca nu vad unde e avantajul. Miere, daca ii place copilului, ii poti da in alimentele pregatite in casa - genul prajiturilor/budincilor, etc., inlocuind zaharul. Pentru copiii mai maricei, ca energizant, mierea se da dimineata, dar fara a bea apa sau a manca altceva timp de 30 min inainte sau dupa (altfel, proprietatile benefice ale mierii scad considerabil). In plus, trebuie tinut cont de riscul crescut de alergii, la un copil care prezinta intolerante sau alergii eu nu as da miere nici la un an.
Mamiseli, sper sa-ti foloseasca informatiile mele! Eu iti recomand sa-i dai fetitei lapte dar pasteurizat sau daca ii dai lapte proaspat de vaca sa-l fierbi foarte, foarte bine si sa te asiguri ca animalul este sanatos. Si fara zahar, mai ales daca mananca deja fructe si legume, cereale, etc.

Marilena
Blogul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamiseli_11 spune:

Va povesteam de latele paraf de la stat. Am luat LP de la stat prin pediatru pana in februarie sau martie 2009. Dupa care nu s-a mai tinut licitatie pt achizitionarea LP. Au reinceput sa dea acum in octombrie. Cu noua precizare ca primesc doar copii pana in 10 luni. Fetita mea are deja 11. Daca n-as fi trecut chiar eu prin asta as fi zis ca e rea vointa din partea mamelor care prefera comoditatea laptelui din supermarket cand statul asa marinimos se gandeste la binele copiilor nostri si ne pune la dispozitie lapte praf gratuit. Pana la 9 luni fetita mea a fost alaptata exclusiv apoi am cumparat lapte praf. Daca stateam dupa urma statului, unde ajungeam? Ideea este buna. Dar punerea in practica din partea guvernantilor nostri scartaie tare de tot. Ce v-am povestit e valabil pt 2009, pt o rutina normala de procurare a LP de stat (fara pile ca or mai fi avut ei ceva pe acolo la depozit, nu stiu sa spun) si pt Galati. Prin tara o fi fost altfel. Asta asa, ca o paranteza, la subiectul deschis de mine ca am vazut ca se pomeneste de asta.
Numai bine.

Mihaela de Miruna Cosmina (13.11.2008)

Pozele mele

Mirunica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cyucy spune:

si fata mea a baut tot lapte de la stat pana pe la 2 ani(dupa cele 9 luni i-am cumparat de la cei care nu aveau ce face cu el,dar totusi il luau de la stat pt a-l vande)..i-a mers bine si nu am avut probleme mari cu ea...acum,nu mai vrea s abea de nici un fel(de cand am renuntat la biberon).o mai pacalesc ca bem impreuna cafeaua si-i fac si ei lapte cu nesquik,dar...in rest...mai deloc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Citat:
citat din mesajul lui cyucy

si fata mea a baut tot lapte de la stat pana pe la 2 ani(dupa cele 9 luni i-am cumparat de la cei care nu aveau ce face cu el,dar totusi il luau de la stat pt a-l vande)..i-a mers bine si nu am avut probleme mari cu ea...acum,nu mai vrea s abea de nici un fel(de cand am renuntat la biberon).o mai pacalesc ca bem impreuna cafeaua si-i fac si ei lapte cu nesquik,dar...in rest...mai deloc...


Exista cani speciale pt copiii mai mari. Ii poti cumpara una. Trecerea catre cana obisnuita este mai putin brusca.



allinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui mamiseli_11

Buna dimineata.
Sunt foarte fericita pt ca in sfarsit am inteles ce am de facut. Va multumesc tutror pt raspunsuri. Ieri cand am scris mesajul eram tare suparata ca se pune in discutie situatia financiara cand eu doream doar raspunsuri si inca nu stiam ce sa fac. Dar noaptea e sfetnic bun si imi trecuse deja si cand am citit si raspunsurile...sunt happy, ce sa mai.
Cu mierea am decis sa mai astept, incercam dupa un an dar mai tarzior asa. Zahar in lapte nu voi pune. Vom merge cu lapte praf pana trecem de an, poate pe la 1,2 ani sa incep cu lapte de vaca. Supliment de vit D luam de la nastere, chiar 3 pic pe zi. Fier n-a vrut dr sa dea, voi mai discuta cu ea.

ca o paranteza, sa va spun cum e cu LP de stat. Revin, s-a trezit galusca mea.

Mihaela de Miruna Cosmina (13.11.2008)

Pozele mele

Mirunica



Ati facut hemoleucograma si a iesit deficit de fier? Eu stiu ca se da fier, doar daca se constata in urma analizelor ca e in afara limitelor.

Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)

www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI



Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)

Mergi la inceput