Oare procedez corect?
Raspunsuri - Pagina 7
XIO spune:
"Pasul 1. Lasa-ti copilul sa ia hotarari
Chiar daca este datoria ta sa veghezi asupra educatiei copilului tau, asta nu inseamna ca trebuie sa iei orice hotarare in locul acestuia, doar pentru ca stii tu mai bine. Sunt decizii care tin de fiecare varsta si care, mai tarziu, il vor ajuta sa fie o persoana echilibrata.
Atata timp cat aceste decizii i se potrivesc varstei lui (imbracaminte, buget, comportament etc.), lasa-l sa hotarasca ceea ce vrea. De cele mai multe ori, parintii ii spun copilului ca are dreptul sa aleaga, dar la momentul adevarului, prefera sa faca tot cum gandesc ei. Este si normal ca, in fata unei asemenea atitudini, copilul sa se revolte.
Chiar daca acesta decide sa isi cheltuiasca banii pe tot felul de nimicuri in loc sa ii investeasca in ceva de calitate, are toate sansele sa invete din greseli. Bineinteles, asta nu inseamna ca nu trebuie sa il indrumi cu sfaturi sau sa nu ii explici si punctul tau de vedere.
Pasul 2. Nu ceda santajului emotional
Copiii invata repede care este cheia prin care ii pot scoate din sarite pe parintii lor. Va folosi acea metoda ori de cate ori va dori sa protesteze. Important este sa ramai calm, pentru a mentine lucrurile sub control. Copii spun lucruri dureroase si te fac astfel sa fii de acord cu ceva ce nu ai fi acceptat in conditii normale: santajul emotional este specialitatea acestora. Incearca sa nu te arati impresionat si sa nu reactionezi prea puternic.
Pasul 3. Lasa-l pe copilul tau sa isi exprime punctul de vedere
Iti doresti sa iti vezi copilul capabil sa gandeasca singur, fara sa se lase influentat de persoanele din jur. Atunci ar trebui sa ii "instalezi" ideea ca, daca nu este de acord cu ceva anume, te poate contrazice, totul, bineinteles, in limitele bunului simt. Invata-l sa poarte o conversatie in care sa isi sustina punctul de vedere intr-o maniera civilizata. Nu este nimic gresit in a-ti expune propria parere, iar copilul tau trebuie sa stie ca intodeaua ii vei asculta argumentele, chiar daca nu intotdeauna ii vei respecta deciziile. In felul acesta, toti membrii familiei vor invata sa se respecte, indiferent de diferenta de opinie. "
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://accesoriisihaine.blogspot.com/
http://www.4animals.ro/ajuta.html
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Parerea mea este aceeasi, santajul prin plans si alte cele nu este ok si trebuie remediat . Mai citeste ce am scris |
oh, scuze, ma derutase acel "e normal sa vrea sa-si aleaga hainutele" presupuneam (my mistake) ca intelegi ca atunci cand fetita plange fiindca e privata de-o chestie normala, e frustrare, nu santaj. de asemenea, presupuneam (again, my mistake) c-ai citit tot, deci si exemplul in care a iesit calma din magazin, fara pantofii de sport pe care si-i dorea. prin urmare, nu plange si nu "santajeaza" fara rost, ci doar atunci cand multi adulti, dupa cum se vede-aici, considera ca ar fi avut dreptul sa decida, insa nu l-a avut. si nici macar atunci n-o face de fiecare data.
aaa, dac-ai trantit partea cu santajul asa, ca un panseu fara legatura cu subiectul, da, sunt de acord. cum sunt de acord si ca exista incalzire globala, da' nu vad de ce-as scrie asta aici
anca_a spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO "Pasul 1. Lasa-ti copilul sa ia hotarari Chiar daca este datoria ta sa veghezi asupra educatiei copilului tau, asta nu inseamna ca trebuie sa iei orice hotarare in locul acestuia, doar pentru ca stii tu mai bine. Sunt decizii care tin de fiecare varsta si care, mai tarziu, il vor ajuta sa fie o persoana echilibrata. Atata timp cat aceste decizii i se potrivesc varstei lui (imbracaminte, buget, comportament etc.), lasa-l sa hotarasca ceea ce vrea. De cele mai multe ori, parintii ii spun copilului ca are dreptul sa aleaga, dar la momentul adevarului, prefera sa faca tot cum gandesc ei. Este si normal ca, in fata unei asemenea atitudini, copilul sa se revolte. Chiar daca acesta decide sa isi cheltuiasca banii pe tot felul de nimicuri in loc sa ii investeasca in ceva de calitate, are toate sansele sa invete din greseli. Bineinteles, asta nu inseamna ca nu trebuie sa il indrumi cu sfaturi sau sa nu ii explici si punctul tau de vedere. Pasul 2. Nu ceda santajului emotional Copiii invata repede care este cheia prin care ii pot scoate din sarite pe parintii lor. Va folosi acea metoda ori de cate ori va dori sa protesteze. Important este sa ramai calm, pentru a mentine lucrurile sub control. Copii spun lucruri dureroase si te fac astfel sa fii de acord cu ceva ce nu ai fi acceptat in conditii normale: santajul emotional este specialitatea acestora. Incearca sa nu te arati impresionat si sa nu reactionezi prea puternic. Pasul 3. Lasa-l pe copilul tau sa isi exprime punctul de vedere Iti doresti sa iti vezi copilul capabil sa gandeasca singur, fara sa se lase influentat de persoanele din jur. Atunci ar trebui sa ii "instalezi" ideea ca, daca nu este de acord cu ceva anume, te poate contrazice, totul, bineinteles, in limitele bunului simt. Invata-l sa poarte o conversatie in care sa isi sustina punctul de vedere intr-o maniera civilizata. Nu este nimic gresit in a-ti expune propria parere, iar copilul tau trebuie sa stie ca intodeaua ii vei asculta argumentele, chiar daca nu intotdeauna ii vei respecta deciziile. In felul acesta, toti membrii familiei vor invata sa se respecte, indiferent de diferenta de opinie. " "Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc " ***Fur is for petting** http://accesoriisihaine.blogspot.com/ http://www.4animals.ro/ajuta.html |
Trec cu vederea asemanarea izbitoare cu sfaturile ieftine de budoar ce umplu paginile revistelor de profil si iti mai spun (asta apropo de pasul 2) ca a creste un copil nu e egal cu a dresa un caine.
Chiar zilele trecute imi povestea o prietena cum a reusit sa-si determine catelul sa nu mai planga de cate ori il lasa sigur. A citit intr-un manual de utilizare (zau ca asa se numeste) ca este extrem de important ca de fiecare data cand pleaca sau se intoarce acasa, pret de cateva minute, sa ramana rece si impasibila si sa-si ascunda bine bine sentimentele, pentru a-i arata cainelui ca nu se lasa impresionata de plansetele lui. Inutil sa mai adaug ca a functionat perfect...
Nu stiu ce te-au invatat pe tine cartile de psihologie insa pot sa-ti spun ca cele pe care le-am citit eu nu impart niciodata educarea copilului in pasi ci doar te ajuta sa te descoperi in permanenta pentru a deveni, in fiecare zi, un parinte (implicit si un model) mai bun. Te indeamna sa incerci sa-l intelegi cu adevarat, sa ramai autentic, sa fii uman si sa nu-ti fie frica sa-ti arati sentimentele, ba dimpotriva, sa-l incurajezi si pe el sa faca acelasi lucru.
Te invita sa-i respecti individualitatea, sa-l tratezi cum ai vrea tu sa fii tratat si sa-l pretuiesti ca pe un prieten drag, intotdeauna pentru ceea ce este si nu pentru ceea ce ai vrea tu sa fie.
Astfel, fara sa fie nevoie sa memorezi tzaspe pasi, ai toate sansele sa te trezesti intr-o buna zi alaturi de un copil senin, empatic si intelegator in loc de unul educat sa mimeze perfect sentimentele.
2: "cei care nu respecta legile merita orice li se intampla."
3: "legile ne sunt date de sus dintr-un motiv pe care poate nu il intelegem, dar avem datoria de a le respecta."
XIO spune:
Mianna, se numeste rasfat si daca citesti cu atentie articolul iti dai seama despre ce e vorba.
Anca , nu stiu ce e mai de budoar, ce zic eu (si rogu-te , citeste ce scriu inainte sa-mi insiri diverse) , sau faptul ca un psiholog nu stie nimic , o mama stie. Asta e cea mai tare.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://accesoriisihaine.blogspot.com/
http://www.4animals.ro/ajuta.html
daniela_b spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Mianna, se numeste rasfat si daca citesti cu atentie articolul iti dai seama despre ce e vorba. |
Un articol luat de nu stim unde pentru ca nu ai precizat sursa si dintre ghilimelele caruia lipseste semnatura.
Copiii sint "specialisti in santajul emotional"?
Mda, foarte profund.
“If you have to say you are, you aren’t” –Margaret Thatcher
daniela_b spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alina240 Ii explic tot timpul ca prin plans nu obtine tot ce vrea dar tot mai are momente cand plange si i se pare ca este nedreptatita. Sper ca pe viitor cu mai multa atentie din partea mea sa remediem situatia. |
Aceste momente au legatura cu faptul ca si alti adulti asista la o scena in care ea nu poate alege un anumit lucru? ( de exemplu vinzatoarea, in magazinul de telefoane).
Alina, trebuie sa-i cistigi increderea ca te bazezi de-adevaratelea pe alegerile ei( gusturile sau modul de-a face ceva) iar asta dureaza ceva timp.
De asemenea comportamentul vostru in ce-o priveste nu trebuie sa fie oscilant ( adica de 5 ori o lasi sa aleaga si de 2 ori nu, in situatii similare).
“If you have to say you are, you aren’t” –Margaret Thatcher
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui daniela_b
Un articol luat de nu stim unde pentru ca nu ai precizat sursa si dintre ghilimelele caruia lipseste semnatura. Copiii sint "specialisti in santajul emotional"? Mda, foarte profund. “If you have to say you are, you aren’t” –Margaret Thatcher |
]
Era scris d o psiholoaga specializata in psihologia copilului.
Bineinteles , tu pui ca nu stie ce vorbeste pt. ca esti mama
Eu ma retrag din discutie ca e inutil orice, in special premiza de la care se pleaca aici.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://accesoriisihaine.blogspot.com/
http://www.4animals.ro/ajuta.html
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Mianna, se numeste rasfat si daca citesti cu atentie articolul iti dai seama despre ce e vorba. |
l-am citit, xio, si mi-a dat ca atunci cand parintele nu respecta punctul 1, copilul este acuzat de punctul 2 cam asa ca-n bancul cu "atunci cand sefu' nu are dreptate, se aplica punctul 1"
daniela_b spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO ] Era scris d o psiholoaga specializata in psihologia copilului. Bineinteles , tu pui ca nu stie ce vorbeste pt. ca esti mama Eu ma retrag din discutie ca e inutil orice, in special premiza de la care se pleaca aici. |
Xio, nu trebuie sa te retragi din discutie.
E important pentru toata lumea sa discutam si sa lamurim. Sa invatam. Sa intelegem noi insine e mai folositor decit sa convingem pe altii.
Premiza, cum spui tu, ca rasfatul si santajul emotional stau la baza mai tuturor scenelor de plins, urlete, tropaieli ( si nu mai stiu ce ...) nu este corecta pntru ca implica ceea ce insinueaza si psiholoaga la pasul 2, cum ca *** copii urmaresc permanent sa-i scoata pe parinti din sarite si sa-i faca sa cedeze presiunilor.
Gindind astfel si actionind precum sintem sfatuiti in articol sint mari sanse ca niste drame reale ale unui copil sa fie trecute cu vederea si ignorate, considerate santaj la care nu trebuie cedat. Niciun parinte nu trebuie sa lase sa se intimple asa ceva oricit de mici si nesemnificative ni s-ar parea acele drame si cred ca niciunul n-ar vrea sa piarda din vedere ce e in sufletul copilului sau.
Cit despre aia cu "nu intelegi/nu pricepi pentru ca nu ai copii inca"... crede-ma as fi ultimul om din lume care sa iti spuna asa ceva.
“If you have to say you are, you aren’t” –Margaret Thatcher
makydenis spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui XIO
Mie nu mi se pare normal ca un copil sa aiba tot ce vrea, chiar impotriva vointei parintilor apeland la plansete si alte cele. La 7 ani nu mergeam singura la cumparaturi si in nici un caz nu faceam DOAR ce vroiam eu pt. ca eram intr-o familie si fiecare avea ceva de spus. Nu este un comportament ok . Si inainte sa ma intrebati altceva , nu am copil , dar am facut psihologia copilului de mi-a iesit pe urechi. "Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc " ***Fur is for petting** http://accesoriisihaine.blogspot.com/ http://www.flickr.com/photos/greecky/ |
XIO, de la teorie la practica e cale LUNGA, crede-ma pe cuvant!