Bani de buzunar

Bani de buzunar | Autor: otau

Link direct la acest mesaj

Baiatul meu (este in clasa a 5-a) mi-a cerut bani de buzunar. Asa, sa bea si el un suc cat timp asteapta, impreuna cu colegii, autobuzul. E vorba de autobuzul scolii care-l aduce acasa. El zice ca toti copiii au bani si el nu. Acum, nu e vorba de bani ci de principiu. In curand toti copiii vor fuma si va dori si el! La scoala sunt bidoane cu apa, deci nu moare de sete.
Voi cum procedati?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns absoluta spune:

Fetita mea e prea mica pentru bani de buzunar asa ca imi dau doar cu parerea. Cu siguranta a vazut la ceilalti copii ca au bani de buzunar si isi cumpara diverse. Ispiteste-l si sa-ti spuna sincer ce isi ia de bani. Stiu de la nepotelul meu de la scoala ca sunt unii mai mari si sub diverse "amenintari" ii taxau de bani si le luau banii celor mai mici. Verifica sa nu se intample asa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns absoluta spune:

Intreaba-l ce suc ii place lui si cumpara-l sa-l ia cu el la scoala sa-l bea cat timp asteapta autobuzul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

In clasa a cincea cred ca este destul de mare ca sa invete sa isi gestioneze banii. Mi se pare un moment potrivit sa invete sa economiseasca si ce inseamna un buget .

Nu trebuie sa fie o suma mare. Poti sa ii spui ca primeste cativa lei pe saptamana. Eventual legat si de notele de la scoala sau alte lucruri pentru care ar putea primi o recompensa.

Nu trebuie sa ii dai zilnic. Ii dai la inceputul saptamanii si il lasi sa se descurce. In acelasi timp vezi sa aiba si o pusculita in care sa ii poata aduna daca vrea. Cand iti cere nu stiu ce jucarie la moda ii poti spune ca, daca tine intradevar sa o aiba, isi poate strange banii de buzunar. Nu ceda presiunilor de a mari suma stabilita!

Fiica mea e inca la gradinita, dar imi amintesc ca inca de prin clasa a treia, a patra, mi se intampla sa merg ocazional cu colegele la cofetarie. Cred ca asta se intampla o data pe luna ce-i drept, dar se intampla. Deci ocazional aveam cativa lei. Plus ca plateam pe rand, pentru ca intr-o luna avea una din colege bani, alteori alta. Poate si pentru ca se intampla rar, vizita aceea la cofetarie avea o mare insemnatate pentru noi. Pentru ca era pe banii nostri!

"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Fiind clasa a5-a cred ca ar trebui sa aiba o suma "de buzunar"- functie de bugetul familiei si principiile voastre. Eu am inceput sa-mi pun problema asta, desi baiatul meu e clasa 1.
Intr-una din zile mi-a zis ca i-a cerut domnisoarei invatatoare bani sa-si ia pufuleti de la chioscul scolii pt ca mancau copiii si ii era pofta. Evident ca i-am spus ca nu e frumos sa ceara si ca la chiosc nu stim cat de proaspete sunt alimentele....Ideea e ca va dori si el sa aiba un fond - exact cum a zis si al tau - de-un suc si u-n pufulete. Cat despre alte tentatii - deocamdata reusim sa rezolvam cu explicatii.
Ca fumatul si drogurile (medicamente rele) i-am tot barait ce cand erau mici (la noi in familie nu fumeaza nimeni), ba chiar le-am aratat si niste aurolaci: asa ajung cei care iau droguri. Alte tentatii: telefonul mobil - daca are colega de banca ii trebuie si lui. La ce iti trebuie? Nu esti niciodata singur iar toti ceilalti au cum sa ma anunte daca e vre-o problema. Cand te faci mai mare si pleci in tabere, cantonamente- da, o sa-ti iau telefon mobil.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marianebuna spune:

otau, daca va vrea sa fumeze sau sa se drogheze nu va veni sa iti ceara tie tigari sau un "joint"... valabil si pentru fiu-meu, nu ma refer doar la copilul tau. sunt sigura ca pana la varsta asta stie sa faca diferenta intre 10 lei de buzunar si a fuma sau a bea, deci nu cred ca se pune problema asa.
Si mie mi se pare destul de mare sa isi gestioneze proprii bani de buzunar, dar e important sa stabiliti o suma si niste reguli. De exemplu, primeste 15 ron luni, si si-i imparte cum stie el pe toata saptamana, si daca vine marti sa spuna ca i-a cheltuit pe toti... e problema lui.
Eu nu prea sunt de acord cu conditionarea banilor de rezultatele scolare sau de treburile casnice uzuale - va ajunge sa considere ca e "platit" sa invete bine sau sa ajute in gospodarie si asta nu e chiar ok, el trebuie sa stie ca orice om are niste treburi pe lume, si astea sunt treburile lui acum - invatatul si implicarea in treburile casei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikkibaciu spune:

Buna mamicilor,
Ma bucur ca ati deschis acest subiect pentru ca si noi avem o dilema.

Mat este clasa I, insa din primele zile a venit si ne-a povestit cum ca toti colegii si-au luat in pauza cate o acadea si ca i s-a facut si lui pofta, dupa care si-a incercat norocul cerandu-i vanzatoarei o acadea, care costa doar 50 bani, insa ghinoin nu i-a dat, el neavand banuti la el.

De atunci am hotarat sa-i dam in fiecare sapt. 5 lei, el urmand sa-si organizeze singur banutii pt. cele 5 zile. El, fiind un baietel darnic, mai lua si la alti 3 copii cate o acadea, explicand ca sunt prietenii lui, insa i-am spus ca nu suntem de acord sa faca asta in fiecare zi.

Ca ieri sa aflu de la dna. ca are intr-adevar cu ei o problema, zilnic mancand acadele, pauza fiind destul de scurta, ei nu reusesc sa le manance in totalitate, si cica sa-i vezi pe fiecare care le asund sub banca, care le pastreaza pt. urmatoarea pauza intr-un servetel (va imaginati cum arata respectiva acadea).. Concluzia este ca l-am rugat sa nu-si mai cumpere asa ceva de la scoala, insa ma gandesc serios sa-i tai bugetul pt. banutzii de buzunar. Desi mi l-a laudat dna. ieri ca ar fi fost singurul din clasa care la inmanarea unei culegeri de mate care costa 4 lei, s-ar fi dus si i-ar fi dat banutzii respectivi.

Astept mai multe opinii de la voi.

mami de bobocel calasa I , 12.10.2002

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellinia spune:

Lui Stefan (4 ani jumate) i-a dat bunica-sa 5 lei cu o zi inainte de prima zi de gradinita - "ca sa-si ia ceva dulce". Si de atunci ii poarta in fiecare zi in buzunar indiferent ce geaca/haina are pe el. Pentru el bancnota aia e mai mult un motiv de mandrie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

Si Remus a primit de la inceputul clasei I-a 5 lei pe care ii are la el.De ce am facut asta?La chiosc au adus niste pixuri haioase,el nu a avut banutii,iar pana seara mi-a turuit despre pixul minune.A doua zi nu a mai gasit si dezamagirea a fost crunta.
Asa ca m-am invatat minte si acum are banutul lui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Giana spune:

Parerea mea este ca inca de micut (de la gradinita) copilul trebuie invatat valoarea banului si cum sa economiseasca. Si cum il pot invata asta daca nu fixandu-i o suma saptamanala sau lunara si incurajandu-l s-o cheltuiasca cu "cap".

Baiatul meu are 4 ani si de curand am inceput sa-i dau 10 lei pe saptamana. Isi pune de-oparte banuti pentru revista preferata care apare lunar, cand vede vre-o masinuta sau ceva mai scump decat ii dau eu il indrum sa stranga...sa economiseasca si sa-si cumpere ce-si doreste.

Nu intotdeauna alege bine...este la inceput.De ex. ieri si-a cheltuit toata suma pe 4 pungi de pufuleti cu surprize.Evident,pentru surprize pentru ca pufuletii nu i-a mancat. Asa ca pana in weck cand primeste banuti din nou nu-si va mai cumpara nici un desert si nimik din micile lui placeri.Am sa-i dau eu doar ce avem in casa ca desert si asa cred eu ca in timp va invata cum e cu chletuirea iresponsabila a banilor.

Eu cred ca doar asa va devenii un adult cu banii in buzunar nu cu carduri de credit multe in portofel.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angelynna82 spune:

Mi se par inca prea mici pentru bani de buzunar. Surorii mele (este mai mare intradevar, are 9ani) i se face pachetul de acasa si un fruct pt la scoala. Prajituri facute in casa mananca. Strange singurica maruntisul de prin casa si daca are nevoie de bani ia de acolo dar oricum nu primeste bani de buzunar, cel putin nu inca.

de Crina Alexandra
Crinul Meu
Atat de mare sunt

Participam la concursul Klorane cu www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?bid=3&folder=Cat de fericit e copilul tau KLORANE" target="_blank">aa1 si aa2, un vot va rugam

Mergi la inceput