ptr. dl.dr. Stanescu-endometrioza?

ptr. dl.dr. Stanescu-endometrioza? | Autor: cali

Link direct la acest mesaj

Buna ziua, va rog sa ma ajutati:
am 32 de ani, diagnostic: sterilitate primara, incercam de 5 ani sa avem un copil, dar fara rezultat pana acum.
analize sot: normale
eu:
- HSG 2000, trompe permeabile, filiforme, dar mai lungi decat normal (trompele lungi pot fi o cauza de infertilitate?)
- rana col : cauterizata de 2 ori, acum vindecata
- dozari hormonale 2001: PRL mare, tratament cu brompcriptin, duphaston, la ultimele analize PRL era in valori normale, asa ca am renuntat la bromcpriptin (dr. insa mi-a spus ca trebuie luat continuu, pana la obtinerea sarcinii?!!), LH mic, tratament stimulare cu clomifen (fara monitorizarea ovulatiei)
- instilatii /perfuzii?? ptr permeabilizarea trompelor: 2002
- inseminare artificiala: martie 2003
- laparoscopie: septembrie 2003, diagnostic endometrioza ovariana (noduli de endometrioza pe ovare, care au fost "rezolvati"), trompe permeabile 10-12 cm! dupa laparoscopie nu mi s-a indicat nici un tratament!
- am incercat si cu diverse trat. naturiste, inainte de laparoscopie, si chiar si 12 sedinte de irigatii, tampoane vaginale cu namol, impachetari, la Eforie Nord.
va rog sa-mi spuneti parerea dvs? ce sanse am? exista riscul ca endometrioza sa reapara? aceasta este o cauza de infertilitate? dupa laparoscopie cresc sansele de reusita? multumesc mult.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns romeostanescu spune:

Dragă Cali,

1. Tratamentul cu clomifen necesită investigarea ecografică (cu sondă vaginală) a foliculilor ovarieni.Atunci când foliculii ating minim 18 mm se declanșează ovulația cu Pregnyl sau Profasi cu inseminare artificială după 36 de ore.
2. În general, trompele lungi nu sunt o cauză de infertilitate.Uneori,însă, prin caracterul lor sinuos pot împiedica migrația oului către uter.
3. Irigațiile vaginale,împachetările cu nămol nu au nici un rol în tratamentul infertilității.
4. Endometrioza este o cauză de infertilitate și , din păcate,poate să reapară.
5. Având în vedere vârsta(32 de ani) este necesară investigarea rezervei ovariene(dozări hormonale-FSH,E2) în anumite zile ale ciclului.
6. Laparoscopia este doar o metodă de investigație și nu intotdeauna de tratament.
Mult succes !
Dr. Romeo Stănescu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cali spune:

Dle doctor, multumesc pentru raspuns! imi voi reface dozarile hormonale.

Mergi la inceput