Acte internare!!!
Ce trebuie sa fac daca nu am asigurare la CNAS, in conditiile in care nu lucrez. Singura asigurare pe care o am este la Generali(asigurare de viata).Sunt disperata si nu reusesc sa obtin un raspuns concret. Multumesc frumos
Raspunsuri
mirela.d spune:
Clodi, trebuie sa mergi la Casa de sanatate din sectorul in care ai domiciliul si iti poti face asigurarea. Problema este ca legislatia in domeniu prevede ca trebuie sa platesti contributia pe ultimii 5 ani (asta daca nu ai platit niciodata). Aceasta se calculeaza prin aplicarea unui procent de 5,5% la salariul minim pe economie. Daca ai avut vreodata venituri si ai fost asigurata, contributia se plateste pana la momentul la care ai fost asigurata.
Oricum, du-te la Casa de sanatate si intereseaza-te ca ei te vor lamuri cel mai bine.
Bafta!
nitzuc spune:
Tocmai mi-am rezolvat asigurarea de sanatate. Deci sunt doua situatii:
- daca nu ai lucrat niciodata, atunci platesti doar asigurarea pe ultimele 6 luni, in jur de vreo doua milioane jumate, cu tot cu penalizari
- daca ai lucrat vreodata in Ro, trebuie sa platesti pe ultimii 5 ani, din care se scade contributiile pe lunile care ai lucrat, aici problema mare ar fi dobanzile cumulate, care sunt mai mari decat contributia propriu zisa (undeva la 25 de milioane aproximativ)
Inca un detaliu, platesti procentul de 5,5 sau 6 nu mai stiu exact, la salarul minim de azi si nu la cel de acum 5 ani.
Jecmaneala curata, ce sa zic?!
clodi spune:
maine merg la casa de asigurari si o sa vad cum sta treaba desi si eu cred ca trebuie sa platesc pe 3 ani de cand nu mai am pe cartea de munca(din 2006)
multumesc frumos
clodi spune:
Deci nasterea este GRATIS!!!!!!
Daca vreau asigurare trebuie mers la Adm Financiara luat de acolo hartie cum ca nu am avut venituri in ultimii 3 ani de cand nu mai am pe cartea de munca, dupa care trebuie sa merg la Casa de asigurari si platesc acolo 5,5% din salariul minim pe economie pe ultimii 3 ani.
Va multumesc
witeflower spune:
CAzurile de urgenta (si nasterea e o situatie de urgenta!) se trateaza intr-adevar gratuit si pentru oricine, fie ca are asigurare sau nu.
De asemenea, dupa ce sati, copilul are gratuitate la consultatii si internari, chiar daca parintii nu lucreaza si nu platesc asigurari. Iar tu ca mama ai dreptul de a fi internata neconditionat cu copilul, la nevoie, pe toata durata alaptarii (exceptie facand cazul in care sanatatea sau comportamentul mamei nu permite acest lucru).