Convulsiile febrile!
Raspunsuri - Pagina 2
luny spune:
acum 2 saptamani noi am experimentat 40,2..fara convulsii, slava Domnului..se mira si la urgenta de el, ca e rezistent...dar ce m-am speriat cand am citit acum aici, de convulsii la 38,9..
Iubirea mea, MATEI CRISTIAN - Mufarina Pufarina!(16 martie 2008)
Life is to precious to worry about stupid Shit!
tania-z spune:
Draga Nana,
si Stefanelul meu a facut convulsie febrila la 2 ani - am murit de cateva ori atunci, de spaima (a facut cu stop respirator si aritmii cardiace) si l-a resuscitat mama, vreo 5 minute. Nu a fost o forma tipica de convulsie, nu fusese racit (era o infectie virala, dar la debut, am aflat mai apoi). Fusese ok toata ziua, la pranz, la somn, incepuse sa arda si avea 39.1. A luat un antitermic si la 30 de minute a facut convulsia.
Dupa externarea din spital, s inceput umblatura la medici - pediatri, neurologi, psihiatri - unica opinie care se mentinea la toti era aceea ca, convulsia febrila nu este determinata de febra ridic ata, ci de cresterea BRUSCA a temperaturii. Mi s-a explicat ca exista convulsii si la 37,5, daca anterior temperatura era 36 si a crescut brusc. Ma mirasem si eu, ca Stefan mai avusese anterior episoade de febra, la care ajunsese la 40, fara alte complicatii. De aceea nici nu m-am speriat prea tare cand a avut 39.1!
La baietelul meu s-ar putea sa fie si fondul genetic - eu am facut convulsii febrile la 1 si la 4 ani - insa nu forma aceea pe care a facut-o copilul meu, ci asa cum sunt descrise peste tot.
Ca sa nu simti ca il abandonezi, dar totusi sa il tii corect, pune-l pe pat, pe o parte si intinde-te langa el, tine-l de frunte....de fapt, sper sa nu mai fie cazul niciodata!
Multa sanatate!
ariel_7000 spune:
nana, uite aici o lucrare in care este descris fenomenul febrei, putin despre convulsii...sunt multe informatii utile. la pagina 110 incepe descrierea febrei.
http://www.medica.ro/reviste_med/download/pediatrie/Revista%20Romana%20PEDIATRIE%20-%202006%20-%20Nr.2.pdf
alex a mea a facut convulsii cand era mica, de 2 ori. prima data la temperatura 40 care nu ceda la nimic, a 2 a oara la 38.7 ...dr a zis ca a capatat o sensibilitate si sa nu mai permit sub nicio forma sa-i creasca febra peste 38.5. insa ea, la virale, face febra brusc, ajunge imediat la 40 si o scad numai cu algocalmin fiola si baie cu apa calaie. altfel...nimic! nimic! nu i-o scade.
eu am facut in iarna 41.3...m-a gasit sotul lesinata in pat...la fel, a crescut brusc. cu 1 ora in urma aveam 38.5....a zis dr atunci ca mare noroc am avut ca nu am facut scurt circuit...
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
" SAVE THE EARTH, IT'S THE ONLY PLANET WITH CHOCOCLATE!"
gecko spune:
Nana, se recomanda asezarea bolnavului pe jos pentru ca scade riscul de ranire. Se elimina factorul uman. Tu ai trecut prin multe, le-ai mai vazut si esti, din pacate, mai pregatita. Gandeste-te cum ar reactiona o mamica ce pentru prima data in viata, sa zicem la 1 an jumate al copilului, vede o astfel de convulsie. Cand crezi ca ar putea fi de stapana pe sine si lucida pentru a plasa copilul intr-o zona fara risc. De aceea este mai usor sa se faca o astfel de recomandare...de pe podea copilul nu mai are unde cade accidental.
Intr-adevar se recomanda pozitionarea pacientului pe o parte cu capul pe spate. Odata pentru a preveni obstruarea cailor respiratorii prin prolabarea bazei limbii pe peretele posterior al faringelui (clasicul "si-a inghitit limba") si in al doilea rand pentru a scadea riscul de aspirare in plamani a secretiilor sau eventualei varsaturi. Nu se musca pacientul de degetul mic de la picior, nu se introduce lingura de lemn in gura lui, nu se baga degetul salvatorului pentru "a-i scoate limba". (astea sunt o paranteza dupa cazurile intalnite de mine in practica)
Daca vrei sa o faci ca la carte poti sa te intinzi cu el pe jos, il pui pe o parte si il strangi (in limitele acceptabilului) la pieptul tau...ca sa stie ca esti acolo.
Despre intrebarea ta la acest subiect sincer nu stiu ce sa spun. Intotdeauna am asociat convulsiile febrile cu prezenta febrei. De altfel definitia convulsiilor febrile spune ca "sunt acele convulsii in care nu exista semne clinice sau de laborator a infectiei de sistem nervos central, care apar la temperatura peste 38 la un copil ce pana atunci nu a prezentat convulsii afebrile." Din pacate nu cred ca va incadrati in definitie.
Am incercat sa ma uit pe ici pe colo sa vad daca febra nu este de fapt o reactie postcriza...la fel ca si letargia, confuzia, somnolenta. Am gasit putine informatii dar totusi sunt prezentate cazuri cu febra postcriza. Pana la urma termoreglarea este controlata tot de creier si nu ar fi asa surprinzator ca o criza convulsiva sa dea peste cap si hipotalamusul si functiile acestuia.
Nu mai stiu pe ce medicatie e baietelul tau si cat de bine il tine sub control dar poate si asta e o varianta. Criza sa determine febra.
Multa sanatate si multa putere
Happiness_4_us spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Natasa Acum aflu pentru prima oara cum se manisfesta convulsiile febrie, auzisem dar nu stiam nimic. Baietelul meu a facut si 39.5 , dar fara convulsii. Daca Doamne fereste face, cum il ajut? Diazepamul cum se administreaza la copii? |
Natasa, Desitin ( subst de baza diazepam) am luat cu reteta de la medicul din Buc, respectiv Dr. Dana Craiu, conf. dr neurologie pediatrica de la Obregia.
LA ea am fost luna trecuta cand a facut Andrei tot o astfel de convulsie, atunci fiind in Ro in concediu.
Ea ne-a spus ca atunci cand apare convulsia, de orice natura, cu atat mai mult cea febrila, este indicat sa i se dea copilului asa ceva.
Desitinul este in forma lichida si se administreaza intrarectal si are efect aproape imediat.
Tot ce face este sa calmeze si sa ia din intensitatea convulsiei.
La noi Andrei are istoric cu spasme infantile, si deci teren propice ptr astfel de convulsii, iar luna trecuta a fost prima data cand a facut astfel de convulsie.
Din experienta mea de pana acum, acest tip mi s-a parut crunt, asta ptr ca dureaza f mult, la noi ambele au durat aproape 15 minute, undeva intre 10-15 min, nu m-am mai uitat la ceas, timp in care imbatranesti 100 de ani.
Dupa cum am citit, convulsiile sunt mai frecvente la baieti decat la fete si da, la el, mai mult ca sigur s-au declansat la febra mica, adica putin peste 38, daca imediat dupa convulsie, febra era 38,8 prima data si 38,9 alaltaieri.
Ptr a evita aparitia convulsiilor, este foarte important sa fie tinuta febra sub control, atunci cand ea este prezenta inaintea lor.
Administrate antitermice.
In prima faza, in Buc i-au dat lui Andrei Novocalmin + Paracetamol, si ulterior, ptr 5 zile, asta ptr ca avea rosu in gat si au erupt si 2 maselute in aceeasi perioada, Paracetamol + Nurofen, alternativ la 4 ore.
CAnd febra a fost oprita, asta dupa 2 zile, s-a continuat pana la cele 5 zile, tratamentul doar cu Nurofen la 8 ore.
Asa ne-au spus sa facem si aici si la fel, au insistat ca febra trebuie tinuta jos!
Multa sanatate si sa dea bunul Dumnezeu sa nu aveti parte de convulsii febrile!
P.S. Multumesc din suflet tuturor pentru informatiile pretioase!
Acum Andrei este stabil, a mai facut ieri putina febra, dar suntem cu ochii pe el. L-am terorizat, bietul de el, cu masuratul temperaturii!
Nana, Andrei Stefan ( 26.09.2007)
Povestea nasterii fluturasului!
"Nu-i nimic, ce daca... Tot ce-i rau o sa treaca!
Nu-i nimic.... Cad si mereu ma ridic!" Laura Stoica
Fluturas iubit, sa nu uiti niciodata, ca mami este intotdeauna cu un pas in urma ta. Trebuie doar sa intorci privirea si sa intinzi manutza si mami te va ajuta in orice clipa!
Happiness_4_us spune:
Off topic ptr Ariel: multa sanatate tatalui tau, ca nu am mai apucat sa-ti urez , si ma bucur tare mult ca au iesit analizele bine!
Gecko, eu trag sperante ca nu au fost convulsii cum facea Andrei . Adica la cat au durat, sigur nu au fost, ptr ca el pana acum, atunci cand facea spasme/convulsii, nu durau mai mult de 2-3 min maxim. Acum a durat o v esnicie, plus ca a aparut instant febra, lucru nou iarasi.
Dupa ambele convulsii, au fost gasite in organism infectii. Data trecuta rosu in gat + amigdale inflamate, plus 2 maselute erupte, acum inceput de otita + amigdale inflamate iar, iar la testul sangelui, s-a descoperit infectie in organism, deci ptr mine e clar ca asta a fost cauza.
Luni avem programare la neurolog si o sa vedem ce ne recomanda.
Tania-z, ce descrii tu ca a patit Stefanelul tau, exact asa s-a manifestat si la Stefanelul meu. Tot cu respiratie oprita, invinetire tegumente, plus ca se inneca f des cu saliva, etc. Nu mai dau detalii ca nu vreau sa panichez si mai mult alte mamici. MAi bine sa nu stie si sa nu vada in veci.
E bine, daca pot spune asa, ca aceste convulsii febrile nu lasa d eregula sechele, si e f important daca imediat dupa convulsie, copilul recunoaste unde este. Asta ne-au intrebat si in Buc si aici.
Fluturas iubit, sa nu uiti niciodata, ca mami este intotdeauna cu un pas in urma ta. Trebuie doar sa intorci privirea si sa intinzi manutza si mami te va ajuta in orice clipa!
ariel_7000 spune:
offtopic, nana, sar'na! de luni incepe alta serie de analize amanuntite, de data asta la hematolog. Doamne ajuta!
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
" SAVE THE EARTH, IT'S THE ONLY PLANET WITH CHOCOCLATE!"
sanziana72 spune:
Fetita mea a facut alergie la Desitin, asa ca acum, cand pare racita sau cu febra/tendinta de febra, prefer sa ii dau Fenobarbital seara (de obicei ii creste febra noaptea).
Decat sa astept sa faca convulsii si sa ii dau Desitin (pe care oricum nu i-l pot da), prefer sa previn.
Nana, Andrei nu i-a nici un tratament care sa previna aparitia convulsiilor?
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)
Happiness_4_us spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sanziana72 Fetita mea a facut alergie la Desitin, asa ca acum, cand pare racita sau cu febra/tendinta de febra, prefer sa ii dau Fenobarbital seara (de obicei ii creste febra noaptea). Decat sa astept sa faca convulsii si sa ii dau Desitin (pe care oricum nu i-l pot da), prefer sa previn. Nana, Andrei nu i-a nici un tratament care sa previna aparitia convulsiilor? "We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997) |
Andrei are acum, ca tratament de baza, Frisium (Clobazam) si Lamictal, asta din urma suntem in perioada de crestere a dozei.
A avut tratament cu Fenobarbital 1 an si un pic, dar nu facea decat sa-l sedeze si nimic mai mult, asa ca l-am scos.