Spasme in somn
Beietelul unei prietene (8 ani si ceva), in urma cu 2 zile a avut spasme la manute si picioare, in timpul somnului, si a celui de noapte si a celui de amiaza. Din cat cunosc istoricul, copilul este perfect sanatos, fara convulsii vreodata, un copilas inteligent, activ, sportiv.
Nu a prezentat nicio alta simptoma, nu febra, nu apatie, doar aceste spame in stare de veghe.
Pediatra lui spune ca poate fi o carenta de calciu, magneziu.
Va rog, daca v-ati confruntat cu sa ceva si stiti cauzele, scrieti si aici.
Multumesc mult .
Cristina si Razvan (31.01.2006)
poze (1),(2),(3),(4)
Raspunsuri
servetel spune:
Si fetita mea de 3 ani si doua luni tresare in somn, mai mult cand adoarme adica la inceputul somnului.
A inceput sa faca aceste spasme dupa ce s-a impidicat si s-a lovit la obraz in coltul unei mobile si a plans foarte mult, ghinionul nostru a fost ca a inceput sa faca aceste spasme la o luna jumate dupa ce a avut o convulsie febrila si ni s-a dat Depakine dar tresarea la fel si cu el.
Pediatra fetitei a zis ca sunt de la lipsa de calciu si mi-a zis sa-i dau Cipcal 20 zile pe luna timp de trei luni si intr-adevar sau mai ameliorat.
Dar mai tresare si acum mai ales cand sta mai mult in soare, cand este racita, obosita.
Luna asta i-am facut si analizele de sange si calciu total a iesit bine dar cel ionic este scazut: 4,20 normal este intre 4,80-5,52.
Din ce am citit calciu ionic ajuta la contractia muschilor.
Eu zic sa ii faca mai intai analize baietelului sa vada daca are sau nu lipsa de calciu.
ariel_7000 spune:
eu am asa ceva in perioadele de solicitare fizica, intelectuala sau stres. si dupa CM. La mine este vb de o carenta mare de Ca si Mg. dupa cateva zile de administrare de Ca si Mg (atentie!!! nu se dau impreuna la aceeasi administarea! ci la ore diferite!), imi dispar tentania si problemele ascociate.
Daca simptomele persista sau se acutizeaza, ar fi bine sa-l vada totusi un neurolog...
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
" SAVE THE EARTH, IT'S THE ONLY PLANET WITH CHOCOCLATE!"
sanziana72 spune:
Cel mai bine ar fi sa vada si un neurolog si sa ii faca un EEG (unul treaz si unul in somn). Ca sa se asigure ca problema nu e neurologica.
Daca pot, sa filmeze spasmele ca sa le poate arata si doctorului, altfel ii va fi greu sa se pronunte.
Ca analize ar trebui sa ii verifice calciu, magneziu, potasiu si sodiu.
Depinde cat de puternice au fost spasmele, daca au fost simetrice... Cauze pot fi multe. Ar trebui investigat fara sa se repeada insa cu un tratament anti-epileptic daca nu e cazul.
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)
corinag spune:
E greu de raspuns la un subiect pe tema aceasta, o consultatie la un neurolog ar fi cea mai indicata.
au mai fost subiecte pe aceasta tema pe DC ,depinde foarte mult de caracterul acestor spasme, amplitudine, durata si ritmicitatea lor stare de constiinta sau nu daca spasmele apar la inceputul somnului, si eventual se continua cu miscari f fine ale degetelor pe parcursul somnului,si eventual cu schimbari ale ritmului respiratiei s-ar putea a fie una din manifestarile unor tulburari de somn:''sleep disorders'': restless leg syndrom sau periodic limb movement disorder
lipsa fierului sau nivel scazut de feritina pot cauza anumite tipuri de spasme
parintii la randul lor au aceste miscari in somn?sau senzatia de cadere?
sanziana72 spune:
Ce legatura are senzatia de cadere, corinag ?
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)
servetel spune:
Si eu am calciul scazut si mai ales cad sunt stresata tresar foarte tare si am senzatia acea de cadere in gol, sotul la fel tresare din cand in cand, dar fetita aproape de cate ori adoarme, nu sunt simetrice, nu se incordeaza, nu le face in stare de constienta, cateodata tresare mai mult catodata mai putin.
asteryaro spune:
Fete dragi,
multumesc mult de tot, si scuze ca n-am mai intrat. o sa-i comunic mamicii parerile voastre.
sanatate tuturor.
Cristina si Razvan (31.01.2006)
poze (1),(2),(3),(4)