Vorbeste f tare. Cum il corectez?
Este vorba de baietelul meu. Are 5.5 ani.
Mi se pare ca vorbeste f tare. In special cand se joaca.
Si canta tare! Atat de tare incat o amica venita la mine ma intreba daca intr-adevar canta si nu tipa ptr ca s-a lovit.
Ii spun tot timpul sa vorbeasca mai incet. Vorbeste ptr moment, apoi iar tipa.
Cred ca "buba" se trage de la gradi, ca acolo doar daca vorbesti tare/tipi, te faci auzit. Ce fac insa? Ca mergem pe strada si ne stie cartierul!
Se pare ca aude bine - ca l-am verificat.
Ma gandeam sa ii atarn la gat o chestie d-aia de gasit cheile prin casa, care incepe sa bipaie la zgomot.... Poate asa si-o da seama ca vorbeste prea tare...
Mai exista si alti tipatori? I-ati "vindecat"? Cum?
Raspunsuri
anya spune:
Am si eu unul. Are 6.5 ani. Nu s-a vindecat. Culmea e ca atunci cand doarme fratele lui stie sa vorbeasca incet.
norris spune:
buna,
la fel ei si al meu , cel mic.
cred ca tot de la gradi i se trage, probabil ca acolo li se zicea ca cine tipa mai tare e mai bun...cand ii zic sa vorbeasca mai incet, intelege cu greu, i se pare normal sa vorbeasca tare!
probabil ca, corectandu-l tot timpul o sa se mai linisteasca...sau vazand ca alti copii nu tipa.
sau, mai conteaza si educatoarea cum ii educa...
Tisina spune:
Ma inscriu si eu cu una bucata baiat de 6 ani! Tot gradinita o suspectam si noi ca ar fi cauza (ca sa se auda), insa a luat vacanta de ceva timp, si tot tare vorbeste. Inca nu am gasit remediul, asa ca urmaresc cu interes si celelalte raspunsuri.
manon spune:
nu-i atrage atentia dar ai grija sa-i vorbesti permanent foarte incet (ma rog, nu exagerat dar suficient cat sa-l faci sa fie atent si sa "ciuleasca" urechea ca sa te auda). in scurt timp iti va raspunde la fel de incet si usor-usor nu va mai striga atunci cand vorbeste. la varsta asta copiii fie manifesta foarte multa timiditate si vorbesc incet, fie sunt mai impetuosi si incearca sa se impuna vorbind foarte tare. veti fi surprinse sa constatati ce diferiti vor fi la varsta adolescentei ...
chiccutza spune:
ma inscriu si eu cu o mandrutza de 7 ani si 9 luni,care urla si cand vb in soapta.tre' sa strig cu megafonul cand se joaca,altfel nu baga de seama,si unde pui ca aude bine.daca cineva a gasit o solutie o vreau si eu pentru "miss decibel"
MAMA DE FEDE(6 nov. 2001) SI DANI(17 feb.2005)
POZE
marius spune:
Subscriu sfatului de mai sus. O metoda eficace este sa i se vorbeasca foarte incet (nu soptit) deci pe tonalitate joasa. Daca striga sau ridica tonul sa i se raspunda incet si rar. Va deveni atent ca sa auda nu va avea alte variante si va cobora de la o vreme tonul.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Cornelia spune:
De cand a inceput sa vorbeasca asa de tare? Intreb pentru ca si Maria mea vorbeste f.f. tare, dar la ea exista o explicatie . A inceput sa dea sonorul la maxim fix dupa nasterea celui de al doilea fratior. Vrea sa iasa in evidenta si asa e cel mai simplu.
www.flickr.com/photos/cornelianis/" target="_blank">poze; poze2
annablue spune:
Si noi avem una bucata baiat de aproape 7 ani care urla cand vorbeste, desi noi nu vorbim tare in casa...
Si ce n-am incercat in acest rastimp, ca la noi dureaza de la vreo 2-3 ani cand a inceput sa vorbeasca...
Si eu cred ca are legatura cu faptul ca vrea sa se impuna si uita sa vorbeasca incet la nici un minut dupa ce ii atrag atentia.
Eu m-am impacat cu ideea ca asa va tipa toata viata...
Dar, o sa incerc si eu sa ii vorbesc numai in soapta.
Oricum, de cand s-a nacut fratiorul lui parca vorbeste mai des incet, dar cand uita, tot tipa de il aud vecinii.
Ana & Adrian (01.11.2002) & Calin (27.03.2009)
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."
lorellay spune:
si noi ne inscriem aici...
si Codrin vorbeste f tare..daca ii atrag atentia vb mai incet o perioada..scurta.Si cum zicea cineva mai sus ..cand doarme Diana nu mai vb tare.
Eu am fost cu el la control ORL si e ok.
Sorana de Diana (10.11.2008) si Codrin (15.02.2005)
Where there's a will there's a way!
www.totsites.com/tot/codrin" target="_blank">[ Codrin]
www.hi5.com/friend/photos/displayManageAlbum.do?ownerId=215017846&albumId=292622548" target="_blank">[ Diana]
mihharo spune:
Se pare ca suntem multi in situatia asta .. si baiatul meu de 5 ani si jumatate vorbeste tare, tot timpul trebuie sa-l atentionez sa reduca volumul . Eu am incercat metoda propusa de Manon (care dealtfel mi se pare si singura aplicabila), avem deja ceva timp de cand ne chinuim, dar el nu s-a corectat iar pe mine ma doare gura de la atata repetat, pentru ca -inevitabil- prima fraza spusa cu voce joasa nu ajunge la urechile lui. Cu auzul sta perfect, deci nu-mi fac probleme, dar e tare enervant ca si pe noi ne stie tot blocul (si tot parcul)
P.S. - Am gasit si o modalitate sa-l fac sa vorbeasca incet insa daca-l pun sa spuna o poezie, abia se aude, ca o pisicuta lesinata. Cred ca o sa ma impac cu gandul ca mare orator totusi nu va ajunge