Dinte nou crescut langa dinte lapte
Buna,
Am urmatoarea problema: am vazut ieri ca baietelului meu de 7 ani i-a crescut un dinte in paralel cu dintele de lapte care s-a tot clatinat fara a cadea. Cel nou este aparut jumate in spatele celui de lapte.
Avem in familie un dentist pediatru la care as putea sa apelez.
Intrebarea mea este insa daca tinand cont ca celalalt dinte este deja crescut destul de mult si stramb, nu ar fi indicat sa apelez la servciile unui centru mai mare, unde sa aiba si ortodont? Caz in care nu stiu decat recomandarea facuta pe un alt subiect, clinica germana pentru copii. Nu am mai gasit subiecte de genul asta pe forum.
S-a mai confruntat cineva cu problema asta sa ma ajute cu un sfat? Nu as vrea sa o ranesc pe cea pe care o stiu punandu-i la indoiala competentele, pe de alta parte as prefera, daca tot am vazut asa tarziu problema, sa aleg varianta cea mai buna pentru copil.
Ceilalti dinti de lapte au fost inlocuiti treptat in ultima jumatate de an, unul singur creste putin stramb.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat, o recomandare.
Multumesc mult.
Raspunsuri
Camelia spune:
Si fiica-mea a avut aceeasi problema cu diferenta ca dintii de lapte se miscau foarte putin sau deloc.Am fost in foarte multe cabinete de stomatologie, inclusiv la un ortodont, sa cer pareri.Unii medici (printre care si ortodontul) au recomandat extractia dintilor de lapte , altii ne-au asigurat ca nu se va intampla nimic daca lasam dintii de lapte sa cada singuri, chiar daca dintii noi sunt deja iesiti.Ortodontul ne-a spus ca oricum nu se poate face nimic pana cand nu schimba complet dentitia.La varsta asta nu se pune problema purtarii unui aparat dentar.Problema noastra a fost ca fiica-mea nici nu vroia sa auda de extractie.Pana la urma tot un dentist pediatru a reusit sa-i scoata doi dinti de lapte in momentul in care dintisorii noi erau deja iesiti in spate pe jumatate.M-a asigurat ca dintisorii noi se vor indrepta de la sine si a avut dreptate.Acum dintii s-au aliniat frumos in fata.
Cristina_C spune:
Eu il duc pe baietelul meu sa i-i scoata cand se clatina destul de tare, dar nu dau semne sa cada. Ceilalti se vad in spate si, la scurt timp dupa extractie, ies si ei. Asteptam sa se miste dintele nr.3. Noroc ca nu ii este frica la dentist.
paula2003 spune:
In momentul cand vezi ca se clatina un dinte il si scoti, altfel ai surpriza sa creasca cei noi langa.
Alexanra mea are de la 4 ani si un pic dintii schimbati. Am crezut ca mor la primul dinte, deja are 4 dinti schimbati. Acum are doar 5 ani si 5 luni si ea ma atentioneaza ca se clatina un dinte.
Daca prima data am fost la dr. sa vad de ce asa de devreme si am dat bani sa-i scoata, acum ii scot eu fara sa simta.
TweetyGeo spune:
Trebuie sa-i scoti pe cei de lapte imediat ce observi ca se clatina, sau cand vezi ca apar altii noi. Apoi trebuie sa-i impinga pe cei noi cu limba sau cu degetul pana cand se indreapta.
Am patit si eu cand eram mica si ca sa-i faca loc unui dinte nou canin, a trebuit sa-mi scoata unul de lapte si unul nou din spatele caninului, ca altfel ar fi aratat rau dantura. Si pot sa spun ca am un gol de toata frumusetea, dar e mai spre masele, si nu se vede foarte mult.
lisaelisa spune:
Asa am patit si eu cu fii-mea. Am dus-o la dentist, i-a dat cu un gel pe gingie si i l-a scos imediat pe cel de lapte, fara probleme.
Apoi, timp de cateva saptamani a avut grija sa-si impinga dintisorii cei noi, cu limbuta pt a-i indrepta.
mayaione spune:
Eu am patit asa cand eram mica si am tot fugit de pe scaunul dentistului asteptand sa cada singur dintele de lapte ceea ce nu s-a intamplat, asa ca mi-a ramas stramb, si acum ma streseaza rau sa vad asa dantura, asta e. Stiu ca si la adulti se pot indrepta dar nu am ajuns nici acum. Eu zic sa-l extragi cat mai repede, i se va indrepta dintisorul nou, eventual o pui sa-l impinga cu o spatula de lemn sau cu limba zilnic. Du-te la un dentist si vezi ce-ti propune.
LYADA spune:
Multumesc.
Va spuneam insa ca ceilalti dinti s-au miscat si si i-a scos copilul singur, fara nicio problema- cred ca 5 sau 6 pana acum. e f curajos si venea si zana maseluta asa cum a vazut in film.
Tocmai de-asta- nu ca ar fi o scuza de mama buna, insa si asa ma simt vinovata ca nu am vazut- m-am bazat ca va cadea si acest dinte si nu o sa avem probleme.
Iar pe net ma documentasem aseara si am inteles ca indicatia este sa nu scoatem dintii de lapte decat atunci cand sunt probleme, ca "pastreaza" locul dintilor noi. Chiar ma gandeam ca pe vremea mea mamaia ii scotea din propire initiativa, imediat ce se miscau. Acum indicatia e invers. Eu nu-s de specialitate, asa am citit ieri seara.
In fine, acum ajunsa in situatia de a-l scoate pentru ca SUNT probleme, intrebarea mea era: stomatolog doar sau direct stomatolog si ortodont? Si daca stie cineva pe cineva ok in Bucuresti.
LYADA spune:
Ok, sa revin cu un update poate ajuta pe altcineva pe viitor.
Raspunsul este si stomatolog si ortodont. Imediat ce incep sa cada dintii de lapte este indicata o vizita la ambii pentru ca pot prevedea cam care vor fi problemele si le vor ataca din timp. In general pana la varsta de 7 ani. Al meu are 7 ani jumate.
Acum 2 saptamani am scos dintele de lapte si apoi am fost in vizita la ortodont care mi-a explicat ca dat fiind ca acum dintii de lapte sunt frumos aliniati si mai ales lipiti unul de altul- motiv de bucurie pana acum...-asta ne arata ca pe viitor dintii noi nu vor avea loc sa creasca drepti. Adica maxilarul e ingust si nu ofera suficient spatiu decat pentru cei 26 dinti de lapte, nu si pentru viitori 32 dinti de adult.
Solutia care ni s-a propus este aparat ortodontic mobil pe care l-am comandat si il primim in 2 saptamani.
LYADA spune:
ieri am intrat in posesia aparatului pt dinti. a fost nevoie si de ceva pilire insa intr-adevar greul e acasa, pus-scos aparatutze, mancat mai organizat, disconfortul la vorbire si altele.
am uitat sa intreb dr: laptele/actimel le poate bea cu aparatul pe dinti? E genul de copil care mananca putin dar des, la 2 ore deschide frigiderul sa mai ia o gustare.
recomandarea a fost sa il poarte 20 ore din 24 adica doar in timpul meselor clasice sa il scoata: mic dejun pranz si cina. Cu bauturile cum facem?
marius spune:
Ati primit un sfat foarte bun. Purtati aparatul cat de mult se poate cat despre igiena se poate fara prea multe dificultati scoate curata si pus la loc. Dar nu renuntati si va fi foarte bine. Se va vedea in timp.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa